Budapesten lehetőség van egészséges csipszet, húsmentes töltött káposztát vagy főzés nélkül készített tésztát is enni. Ez elsősorban az Európában is egyedinek számító Az élet éttermének köszönhető, ahol sütés, főzés vagy akár párolás nélkül készítenek el olyan ételeket, amelyeket mindannyian jól ismerünk. Az egyre népszerűbb kezdeményezés olyannyira sikeres, hogy a héten megnyílt a második ilyen étterem, ezúttal a budai oldalon. Dezse Balázs

A nyers valóságBudapest és egyben Közép-Európa első nyers vegán étterme hétfőn nyitotta meg budai főhadiszállását a Kiss János altábornagy utcában, ahol minden az egészséges táplálkozás jegyében készül, nyersen, sütés-főzés és párolás nélkül. Teljesen normális, ha az ember ennek hallatán először csírákra, fűre, salátára és talán némi nyúltápszerű magra gondol, bár a helyzet egyáltalán nem ez: olyan ételek szerepelnek Az élet étterme választékában, mint a palacsinta, a töltött káposzta, a körözött, a fasírt vagy a lenmagkenyér.Az étterem célközönsége természetesen a vegánok, azok, akik orvosi utasításra nem fogyaszthatnak húst, akik az egészséges táplálkozás hívei, illetve azok, akik nyitottak az új, különleges dolgokra.„Az vagy, amit megeszel”A fenti idézet nem 2Pac-től származik ugyan, mégis sokan hisznek benne. Az élet éttermében éppen ennek alapján készítenek ételt. Hogy miből? A válasz egyszerű: friss zöldségekből, gyümölcsökből és magvakból. Az étterem palacsintája például csak aszalt gyümölcsökből, a „tészta” cukkiniből, a túró napraforgómag-csírából, a hamburger pedig kelkáposztából van. De ugyanúgy megoldják a különböző süteményeket is, amikről még egy tapasztalt cukrász sem mondaná meg, hogy tej és tojás felhasználása nélkül készültek. És nem, nincs semminek fűrészpor íze, sőt az ételek nagy része úgy van elkészítve, hogy magyaros legyen, és hasonlítson a húsevők által jól megszokott fogások ízeire.

Az adagokkal, bár első ránézésre kicsinek tűnhetnek, tökéletesen jól lehet velük lakni teltségérzet nélkül. Egy átlagos főétel ára egyébként 1200 Ft körül van, egy saláta ára 600 Ft, a lenmagkenyér szintén 600 Ft/ 10 dkg, egy ital ára (máktej, szezámtej, mandulás kókusztej) pedig 500 Ft.

Miért jó ez?A nyersvegán életmód követőinek filozófiája a legtöbb vegánnal ellentétben csak részben etikai alapú, itt már komoly szempont az egészség is. Az étterem tulajdonosa TakácsÁkos szerint ezeket az ételeket a szervezet 100%-ban képes hasznosan felhasználni, jobban felszívódnak és energetizálnak is.

Ő maga egy baleset után – amikor is egy teherautó áthajtott a lábán – találkozott a nyers vegán ételekkel. A gyorsabb gyógyulás reményében vágott bele a nem mindennapi diétába. Bevallása szerint a sebei gyorsabban gyógyultak, és rövid időn belül sokkal jobban is érezte magát. Ekkor szerzett be egy turmixgépet, házhozszállításba kezdett, majd megnyitotta az első éttermét a Garibaldi utcában.Ezt a fajta táplálkozást egyébként mindenkinek ajánlja, kezdve a lisztérzékenyektől a rákos betegeken át a különböző vérnyomás- vagy súlyproblémában szenvedőkig. Aki így eszik állítólag csak jól járhat. Erre bizonyítékok egyelőre persze nincsenek, de a nyers vegánétrend próbája ugyebár az evés.Szerintünk mindenképpen ki kell próbálni, még húsevőknek is csak ajánlani tudjuk. Akik nyitottabbak, azok akár részt vehetnek az étterem valamelyik kurzusán is.