A Horánszky utcai Padron majdnem pont olyan, mint névadó zöldsége, az apró spanyol paprika, amelyet forró olajban sütnek ki szinte bármelyik tapasos fogás mellé: egyszerű és remek. Kicsit jobb is, mint amit azok várnak tőle, akik nem jártak még Spanyolországban, így csak az illatok miatt csábulnak be a zöld-fehér-sárga domináns bárba. Otthonosan fogják érezni magukat ők is, higgyétek el, hogy valóban minden részlet ebbe az irányba mutat!

„Mi fán terem a Padron? Családfán.” Legalábbis a budapesti Padron 100%-ban családi vállalkozás. Úgy kezdődött minden, hogy az évek óta háttérben motoszkáló álomból, egy szokásos éjszakai hazafelé elmélkedés során lett konkrét ötlet. Ekkor találta ki Beck Marci, hogy leginkább egy olyan helyet szeretne létrehozni, ahol a „szíve csücske” (alias a spanyol padron) is kapható egy olyan közegben, ahol enni-inni egyaránt lazán lehet, akár az asztaltársaságunkkal osztozva a kis tálkák tartalmán. Legyenek finom borok, tipikus spanyol ételek és autentikus alapanyagok – ez volt az origó, már csak a családi munkaerő felszabadulása váratott magára…

Mindenkinek jut szerepAztán ki teljesen – így például Marci édesanyja, aki ezelőtt stewardessként dolgozott –, ki csak részben – így Marci szociológus édesapja –, de mindenki felszabadult. Majd következhetett a Horánszky utca 10. bevétele. A '90-es évek közel sem népszerű lébárjának, majd a Kőleves első reggeliző helyének, illetve legutóbb Marcsi néni kifőzdéjének otthont adó üzlet a Minusplus Építésziroda jóvoltából lett Padronná. Egy olyan spanyolos hellyé, ahol minden fogás autentikusGambas (1190 forint), Croquetas (490 forint), Tortilla (490 forint) stb. – de olyannyira nem vakulunk meg a piros-sárgára színezett miliőtől, hogy ezeket az árnyalatokat maximum az ételekben láthatjuk.

Tizenkétféle kis tapasos étel közül választhatunk, amelyek közül az öt tálka/két fő teljesen ideális adag lehet. A kis jelző egyébként erősen rajzolt idézőjelek közt foglal helyet, amit a pacal (690 forint) szereplése az étlapon kellőképpen meg is magyaráz. Mivel megyünk biztosra a Padronban? Azzal, ha rendelünk egy pohár bort valamelyik magyar pincészet címkéjével ellátott üvegből, majd szép sorban, a tanácsokat megfogadva kérjük ki a spanyol stílusú kenyérhez dukáló különböző „feltéteket”.

Bár vannak napszakok, amikor lehetetlen elkerülnünk valamely híres gasztroblogger, étterem-tulajdonos, sztárséf vagy közéleti személyiség asztaltársaságát, úgy tűnik, ez csak emeli a kiszolgálás éberségét. Nem egy falat Spanyolország, inkább egy nagy adag jó ízű, spanyol fűszerezésű vendéglátás az, ami a Padronban fogad bennünket!