Hurrá, újra itt a Sziget fesztivál! De kiket nézzünk meg, a gótokat vagy a villanygitárosokat? Hol kapjuk meg a szükséges információkat? Mikor ki lép fel, melyik színpadon? Idén is segítünk rendet vágni a fesztiválközösség szabályzatában, és azt is elmondjuk, kitől mire lehet számítani, és kiket érdemes megnézni: íme az egy hét együttlét ötödik napja.

Utolsó naphoz illően a Sziget fesztivál is mindent belead: drum'n'basst, indie rockot, sci-fis szintipopot, világsztárokat, lézershow-t, vodkát. A legfontosabb fellépő pedig az ausztrál Tame Impala (21:40, A38 Színpad) lesz, mely első, Innerspeaker című lemezén amég úgy hangzott, mintha a Queens Of The Stone Age játszotta volna a The Beatles dalait. Elsőre is fülbemászó robot-rock dalok, The Beatles-t (elsősorban John Lennont) idéző vokálok, a lemez egészét átjáró pszichidélia, ami nem mellesleg Kevin Parkert korunk legígéretesebb dalszerzői közé emelte. A második, Lonerism című lemezre már háttérbe szorult a robot-rock, a Pink Floydot idéző pszichidélia pedig egészen a sztratoszféráig csapott, miközben azért a tökéletes, kerek popsláger, a Feels Like We Only Go Backwards mindenki fülében megmaradt, aki legalább egyszer hallotta. Időtlennek ható koncert a Sziget talán legaktuálisabb bandájával – immár az új basszusgitárosukkal.

A gitáralapú zenék szerelmeseinek azonban addig sem kell majd böjtölniük: a Magyar Zenei Színpadnál egymást váltja majd a Mocsok 1 Kölykök (15:00) rádióbarát punkja, és a keserédes dalszövegeket beattel és indie-rockkal ütköztető Esti Kornél (15:50). Ütős produkcióért érdemes a nagyszínpadot is becélozni: 16:00-tól a tizenhéttagú Les Tambours du Bronx játszik majd. A dobdaloltatók az indusztráltól a dubstep rajongókig mindenkit a bűvkörükbe tudnak vonni, nem lesz ez másképp ezen a fesztiválon sem. De a nagyszínpad legnagyobb dobása egyértelműen a Franz Ferdinand lesz majd. „Olyan zenét játszani, amire a lányok táncolni tudnak.” – A

Franz Ferdinand első , retro-szovjet borítójú albuma már az ars poeticájával csatát nyert. Úgy nyúlt a The Strokes, a

Blondie , a Pulp

vagy a

The Kinks

örökségéhez, hogy közben nagyon hamar kialakította a saját hangját. Egyszerű, karakteres,

azonnal ható refrének , táncolós

diszkó(punk) , szintetizátorok, helyenként

post-punk

és persze

slágeresség . A három lemezes életmű ugyanis szinte csak

slágerekből

áll, a karrierindító

Darts Of Pleasure- től az új albumot beharangozó

Right Action ig. A bandának ráadásul a magyar nyelv sem ismeretlen, hiszen játszottak már például a Volt Fesztiválon.

Superfantastisch

koncertnek ígérkezik.

Utánuk a nagyszínpadot a világ leghíresebb DJ-je, a slágergyáros David Guetta (21:30) zárja majd: egy, a korábbiaknál is jobb és látványosabb szettel, pirotechnikával, lézershow-val és sok mással. Érdemes azonban inkább a Party Arénát, és az Empire Of The Sun (21:00, Party Aréna) fantáziavilágát választani. Az ausztrál duó egy letűnt és egy még el nem jött kor keresztmetszetében áll, az Ultravox és az MGMT szerelemgyerekeként. Szintetizátoralapú, romantikus sci-fi pop, amit páratlan vizuális körítéssel vezetnek elő a teljes élmény kedvéért. Aki szerette gyerekkorában a ma már megmosolyogtató orosz sci-fiket, az Avatart, a Szellemirtókat vagy a felsorolt bandákat, annak itt a helye. Kibúvó csak a hasonlóan remek popslágereket gyártó Mary Popkids fellépése lehet (21:00, Magyar Zenei Színpad).Annak pedig, aki azt hiszi, hogy a dubstep a fiúk szórakozása, annak mindenképp érdemes felírnia Katy B (23:30, A38 Színpad) fellépését a naptárába. Az idén mindössze huszonnégy éves Kathleen Anne Brien karrierje már a kezdetekkor olyanokkal fonódott össze, mint a dubstep egyik atyja, Benga vagy a Rinse FM feje, Geeneus, esetleg Mosca. Így nem csoda, hogy a bemutatkozó album (On A Mission) a teljes tánczenei lexikont felmondta a UK funkytól a dubstepig, mint ahogy az sem meglepő, hogy Katy B olyan projektek mellett tűnt fel, mint mondjuk a Magnetic Man. Ennek ellenére Katy B megmaradt egy sztárallűrök nélküli, szimpatikus előadónak, aki a slágerek mellett bármikor elkezdhet mondjuk freestyle-ozni egy klasszikus garage-számra. Utána pedig jöhet a jól megérdemelt d'n'b adag: előbb a lélekkel teli dobbasszus mester, Netsky (01:00, A38 Színpad), utána pedig a stílus ifjú titán-duója, Reinhard Rietsch és Markus Wagner, azaz a Camo & Crooked. 2007-es megalakulásuk után három évvel már a stílus egyik fellegvárának számító Hospital Recordshoz szerződtek, és olyan úttörők nyilatkoztak róluk elismerően, mint Goldie vagy Grooverider.Találkozunk jövőre!