Aki az elmúlt évben járt-kelt a városban éjszaka, tudja, ki ő, sőt mi több, valószínűleg evett is nála. Csirke, polgári nevén Tóth Csaba nem szakács, pestszentlőrinci lokálpatrióta, aki egy nyár alatt rengeteg embert etetett már meg dollárcsipszeivel. Azóta büfékocsijából grillkonyha lett, még többet látni belőle - Budapest arcai sorozatunkban Telep Sanyi, Hooters Anna, LeCool Fruzsi után mindenki Csirkéjét faggattuk Budapestről és az életről.

Hogy jött az Anker't?

Nos, az úgy, hogy tavaly, a nyitás előtt egy héttel felhívott Babó, hogy tudnék-e valakit ajánlani, aki egyelőre büfekocsira tervezve megvalósítja a gasztro elképzeléseket egy nemsokára nyíló romkocsmában. Én pedig ajánlottam magam. Az Anker't előtt még főiskolás koromban Új-Zélandon töltöttem a szakmai gyakorlatom, főztem és fel is szolgáltam egy 150 szobás, 4 csillagos szállodában. Itt rengeteg különleges, luxus alapanyaggal sikerült megismerkednem. Ezt követően sok-sok évet dolgoztam szállodai recepciósként, legutoljára a Gerlóczy Kávéház hoteljében, ahol később én lettem az egyik teremfőnök, Maitre d'hotel.
Mit szeretsz a legjobban a munkádban?
Látni az elégedettséget, ahogy esznek.

Mióta főzöl?

Körülbelül 8 éves korom óta főzök. A főiskolán volt konyhatechnikai gyakorlati óra, heti 4 órában, ott újat már nem tudtak mutatni. A szakmai gyakorlatom alatt Új-Zélandon előbb csak mint érdeklődő, aztán - miután felkeltettem a séf figyelmét - konyhai dolgozó is lettem. Pénzkereső foglalkozásként egy éve, egészen pontosan az Anker't tavalyi megnyitója óta foglalkozom főzéssel, az őszi zárás után pedig már az Átrium konyháját alakíthattam ki és futtathattam fel. Szeretek főzni, talán azért is, mert nem vagyok szakács.
Milyen egy ideális budapesti napod?
Az ideális napom mondjuk reggeli pár baráttal Pestszentlőrincen, majd irány a Margitsziget, Normafa, János-hegy, nagy kirándulás, ebéd egy random helyen, pár korsó sör a szabadban. Nem vagyok túl nagyigényű, a legegyszerűbb dolgoknak is gyermekien tudok örülni.
A kedvenc helyed?
A Lánchid pesti hídfőjénél van egy pad, régebben sokat ültem ott a panorámát rajzolgatva. Például az.

Mi a legjobb dolog, amit kapni lehet a városban?

BKV-bérletet, most viccen kivül. Alig több, mint 10 ezer forint, cserébe bármikor, bárhova eljutok vele a városon belül, jó, tegyük hozzá, szerencsés esetben.
Na és hol adják a városban a legjobb ételt?
Minden szentnek maga fele, ugye: nálunk, az Ankertben, ha bulikajáról van szó. A Pata Negrát szeretem még, illetve a lőrinci piacon az etetőt, isteni a reggeli és a másnapos gyomorra bevert birkapörkölt.

Hol sörözöl leginkább?

Régebben a Határ útnál található Filléres nevű földrekopó volt a kedvenc, amióta megnyílt, azóta viszont egyértelműen az Anker'tre voksolok. Ezen kivül még mondjuk pár külvárosi, kerthelyiséges krimó a szívem csücske.
És mi a legkultikusabb hely neked?
A Kultiplex volt, sajnos már lebontották. Sokat jártam oda. A másik pedig Negro bácsi lemezboltja, az Aradi utcában található Deep, mivel 13 éve vakarom a lemezeket, amiket általában onnan szerzek be.
Másztál már fel háztetőre?
Sőt, még szerelmeskedtem is háztetőn.

Az Anker'tben mit ajánlasz?

A pult oldaláról egy jó Legendario rumot, esetleg valami durván jó koktélt Szexi, vagy Görög kollégám kezeiből, míg saját kezeim közül emliteném a marhaburgert gorgonzolával, a csirkeburgert egzotikus fűszerezése miatt, a jó hekket, ami általában gigantikus (illetve a paprikás lisztjébe teszek pár különleges fűszert is), illetve a margit pizzát, amit igyekszünk nagyon autentikusan olaszosra készíteni.

Szerinted honnan a legszebb a város?

A Margitsziget délkeleti csücskén ülve, a híd alatt átnézve, na onnan hibátlan.
Hova jársz piacra?
Pestszentlőrincre, a város egyik legjobb piacára. Lokálpatrióta vagyok, említettem már?
Van bevált hentesed?
Nincs jó véleményem a magyar hentes szakmáról, rossz húsok, rosszul szeletelve, frissen vágott, kiöregedett tejmarha, satöbbi. A Konrady foods-nál, illetve Józsinál ellenben hibátlan az áru.
Fröccs vagy sör?
SÖR.
Zenére főzöl?
Igen, úgy jobban megy.

Egy dolog, amit megváltoztatnál itt?

A lista végteleníthető. Az emberek hozzáállása egymáshoz, kicsit több figyelem kéne a másik irányába. A BKV járműveinek tisztasága, az utazóközönség alaposabb szűrése. A link, lumpen, utcán szotyolázó, üvöltöző, néhanapján járókelőket terrorizáló réteget is megnevelném. A Ferencváros és az Újpest labdarúgó csapatát pedig szívesen látnám az NB3-ban.
Ha nem Budapest, hol laknál még? Miért?
Ha nem BP, akkor Queenstown, Új-Zéland, mivel ott már laktam, és páratlan kisváros.