Negyedszerre sem fogyunk ki az érdekes Szigetes fellépőkből: a kortárs house zenei nagyjai mellett ott sorakozik a spanyol techno veteránja, akik szerint pedig a húszéveseké a világ és a tánczene, azok is találnak maguknak fellépőt. A nu/new-rave korszak sosem ér véget, akárcsak az UK funky uralma, aki pedig egyiket sem szereti, elvonulhat egy sosemvolt mesevilágba Kate Bushhal. Nem egy, nem két, nem három, hanem öt új fellépőt mutatunk be ismét!

Hadouken!

A brit grimecore kollektíva öt éve úgy csapódott be mindenki tudatalattijába, mint a Street Fighter széria azonos nevű, legendás tűzgolyós támadása. A That Boy That Girl című grime indulót a The Streets mögött álló Mike Skinner felkapta, onnantól pedig nem volt megállás a new/nu-rave sztárságig. A banda egy dobozba tette a Pendulumot és a The Prodigyt, a wooble dubstepet, a grime-ot, az elektronikát és az indie rockot, majd felrobbantotta az egészet, bele a közönség arcába. Azt pedig, hogy a new rave korszak még nem ért véget, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a banda harmadik albuma, az Every Weekend februárban jelent meg, és a legtöbb zenei szaklap elismerően nyilatkozott róla.

dOPHárom párizsi arc, Damian Vandesande, Jonathan Illel és Clement Aichelbaum fogja csinálni a Sziget valószínűleg legnagyobb (house) buliját. Zárójelesen, mert a dOP (Deep & Organic From Paris) hiába a kortárs house zene egyik legjobb művelője, már a remek Watergate 06 is kacsintgatott más stílusok felé, a Greatest Hits című debütalbumon pedig már háttérbe is szorította a house-t a jazz, blues, funk és a techno. A Szigetre azonban valószínűleg a fent említett mixet megidéző remek szettel fognak érkezni, akinek pedig ez nem lenne elég, szólunk: a Resident Advisor évenkénti szavazásán már háromszor bizonyultak a legjobbnak remek live show-ikkal. Akit érdekel a kortárs house zene, vagy szereti az olyan művelőit, mint a Wolf + Lamb, ne hagyja ki.

Katy BAki azt hiszi, hogy a dubstep a fiúk szórakozása, annak mindenképp érdemes felírni Katy B fellépését a naptárába. Az idén mindössze huszonnégy éves Kathleen Anne Brien karrierje már a kezdetekkor olyanokkal fonódott össze, mint a dubstep egyik atyja, Benga vagy a Rinse FM feje, Geeneus, esetleg Mosca. Így nem csoda, hogy a bemutatkozó album (On A Mission) a teljes tánczenei lexikont felmondta a UK funkytól a dubstepig, mint ahogy az sem meglepő, hogy Katy B olyan projektek mellett tűnt fel, mint mondjuk a Magnetic Man. Ennek ellenére Katy B megmaradt egy sztárallűrök nélküli, szimpatikus előadónak, aki a slágerek mellett bármikor elkezdhet mondjuk freestyle-ozni egy klasszikus garage-számra.

Oscar Mulero

Oscar Mulero a spanyol techno nagy öregje, aki az 1980-as évek óta meghatározó alakja az ország techno színterének, nem csak mint DJ, hanem mint szervező is. Feszes szettjei, elképesztő mixtechnikája és remek ízlése garantálja, hogy aki egyszer hallotta játszani, nem felejti el – aki pedig attól félne, hogy az ötvenhez közeledve már kiöregedett, azoknak csak az idei szettjei mellett érdemes meghallgatnia a Christian Wünsch-sel közös Spherical Coordinates projektjét, ami játszva söpri le a legtöbb idei techno bakelitet. Gondosan felépített szett várható, helyenként Robert Hood-ot idéző minimalizmussal, hol Surgeon-féle asszimetriával, hol pedig kalapácsütésként megdörrenő részekkel.

Bat For Lashes

Szereted Fiona Apple-t?

Kate Busht?

Cat Powert? Esetleg a Florence And The Machine-t? Akkor szeretni fogod Natasha Khant, azaz Bat For Lashest is. Remek, mély érzésű, hol zongorára és hegedűre, hol szintipopra íródott folk-pop dalok, amelyeket beburkol a Natashára jellemző furcsa, helyenként játékos, helyenként borongós rejtélyesség és pszichedélia. Nem csoda, hogy a sosemvolt mesevilág úrnője több díjat is begyűjtött már. Furcsa beavatási ceremónia, már csak azért is, mert Bat For Lashes először jár nálunk, és valószínűleg a barokk poptól a folktronicáig rengeteg műfajt körbejár majd – aminek mi csak örülhetünk majd.