A Design Hét Budapest fesztivál idén tizedik évébe lép; a jubileumi eseménysor 2013. szeptember 27. és október 6. között zajlik. A fesztivál védnöke és főszponzora a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kiemelt szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál.

2013-ban a fesztivál a kortárs design határátlépéseivel foglalkozik, vagyis azokkal a közös halmazokkal, melyeket a design alkot az építészettel, képzőművészettel, kézművességgel vagy éppen a digitális technológiákkal. A kortárs design több meghatározó külső hatásnak köszönhetően az utóbbi években rendszeresen arra kényszerült, hogy újradefiniálja önmagát és új kifejezésmódokat keressen. A gazdasági válság az olcsóbb termékek iránti igényt növelte meg, a legújabb technológiáknak (például a háromdimenziós nyomtatásnak) köszönhetően ma már gyakorlatilag bárkiből lehet designer, ugyanakkor a szakma képviselői manapság olyan új szempontokat sem hagyhatnak figyelmen kívül, mint a szociális érzékenység vagy az újrafelhasználhatóság. Az utóbbi évek gazdasági, társadalmi és kulturális változásai, valamint a fogyasztói társadalom értékrendjének átalakulása újra előtérbe helyezték a kézműves technológiákat is, melyek eddig éles ellentétben álltak a design hagyományos értelmezésével, vagyis az ipari körülmények között készülő, sorozatgyártott termékek képével. A kortárs designt tehát egyszerre jellemzi a high tech és a low tech, az egyedi és a demokratikus jelleg, a magas műszaki tartalom és az esetlegesség – a Design Hét Budapest 2013 pedig nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy látleletet adjon erről a rendkívül izgalmas folyamatról.

Folytatva az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendő kezdeményezést, 2013-ban Olaszország a DesignHétBudapest díszvendége. Az évről-évre közel háromszáz együttműködő partnerrel megvalósuló és hatvanezer látogatót vonzó eseménysor keretében idén is sor kerül a Design Hét Budapest saját szervezésű programjaira: a nemzetközi és hazai alkotásokat felvonultató nyitókiállítás a Design Terminál kiállítóterében várja majd a látogatókat, de lesz Nyitott Stúdiók, Vásárlási akció, illetve a design túrák és a gasztro programok sora is folytatódik, míg a rendkívüli népszerűségnek örvendő, felnőtteknek és gyerekeknek szóló workshopok köre is tovább bővül. Természetesen idén sem múlhat el az eseménysor sztárdesigner vendég nélkül, és a hazai design szakma legrangosabb díjait (Magyar Formatervezési Díj, Design Management Díj) 2013-ban is a programsor keretén belül adják át.A fesztivál tizedik évfordulójának megünneplése jegyében, a Magyar Formatervezési Tanács megbízásából, a Design Hét Budapest elkészítette a hazánkban első alkalommal megjelenő BudapestDesignMapet. A nyár elején megjelenő angol nyelvű térkép a főváros design értékeire irányítja a turisták figyelmét, több mint 130, tematikus csoportokba rendezett budapesti designvállalkozásról és szervezetről nyújt alapinformációkat hagyományos nyomtatott térkép, illetve sokoldalú mobil alkalmazás formájában. A jubileumi év további újdonságokat is hoz: a fesztivál friss, izgalmas arculattal jelentkezik, melynek részeként a fesztivál weboldala is megújul, a napjaink elvárásainak megfelelő formával és tartalommal nyújt majd tájékoztatást az érdeklődőknek.

Ugyancsak idei változás, hogy Halasi Rita Mária távozott a Design Hét Budapest kurátori posztjáról és feladatkörét Osvárt Judit vette át mint a fesztivál projektvezetője. Halasi Rita Mária kurátorként végzett, több mint öt évnyi alkotó munkája során az idén tizedik évébe lépő fesztivál a hazai design szakma meghatározó eseményévé vált. Osvárt Judit korábban az Elle Dekor és H.O.M.E. magazinok főszerkesztőjeként volt ismert, az elmúlt években a Boook Kiadó egyik tulajdonosaként, valamint kommunikációs szakértőként dolgozott.

Ha szereted a jó designt és a finom kávét, minenképpen nézz el a Kontaktba!