A boros cikkben az a jó, hogy minden részben el lehet mondani, hogy a bor jó. Kiváltképp a magyarok. Így hát folytatjuk, amit elkezdtünk: fiatal, tehetséges borászokat kérdezünk a mindennapokról, a roséfröccsről és úgy az életről. Az előzőekben írtunk Egerről Gál Tibi vezényletével, a Balatonról Figula Misivel, Kardos Gáborral Tokajról, Miklós Csabival Mórról, Frittman Petivel a Kunságról és a soproni Pfneiszl lányokról. Most jöjjön hát Vilány és Etyek, Kiss Gábor és Hernyák Tomi!

"Igyál, a többit majd hozza a bor.” (Hamvas Béla: A bor filozófiája)

A bornak olyan zavarbaejtő szakirodalma van nemzetközi és hazai szinten, hogy érdemes most nekiveselkedni és egy hét múlva kimászni belőle. Mindjárt ott van példaként a nemzeti, zenével kísért klasszikus, a

BëlgaBorosa, amire nem lehet elégszer hivatkozni.
„Mi van itt, nézzük! MIlyen a hangulatod? Kostóljunk rá fajtát és évjáratot.” Vagy ahogy Hamvas Béla teszi fel a fontos kérdést: „mikor igyak, mikor ne?” Majd rögtön meg is válaszolja, „bárhol, bármikor, bárhogyan.” Mi azt mondjuk, a bor egy fontos közösségépítő dolog, ami ügyesen fogyasztva a betegségektől is megvéd. A minőséget pedig legalizáld és gargalizáld, szintén Bëlga. Ha Hamvas élne, tuti hallgatná.EtyekAz etyeki régió (teljes nevén etyeki-budai borvidék) Budapesthez közelesően ontja magából a friss, illatos borokat. Az itt készülő borok nagy része nem túl testes, üde, száraz bor, a hűvősebb éghajlat pedig lehetővé teszi a korai szüretelésű pezsgőalapborok készítését is. Jellemző szőlőfajták közé tartozik a Chardonnay, a Sauvignon Blanc, a Pinot noir, Szürkebarát, Zöldveltelini, és a Királylányka. Etyek történelme az Árpád-házi királyokig, ha nem tovább nyúlik vissza, ekkor ugyanis már virágzott a szőlőtermesztés. A török hódoltság idején főként vörös borokkal foglalkoztak, később egyre több fehérszőlő fajta jelent meg. Érdekes plusz, hogy a híres Törley-család pezsgőihez szükséges fehérbort is az etyeki régió biztosította.Hernyák Tomi (Hernyák Birtok)

Milyen lenne egy ideális budapesti napod?

Vasárnap reggel fejfájás nélkül ébredek egy belvárosi garzonban. Tudom, hogy hol vagyok és emlékszem a teljes tegnap estére. Lesétálok a legközelebbi borbárba, ahol kitörő örömmel köszöntenek és azonnal egy Szepsy Furmint vertikális kóstolóra invitálnak. Délben már azon kapom magam, hogy számomra ismeretlen magyar nótákat dúdolva haladok a legjobb barátaimmal az Andrássy-n, egészen a Szecskáig. Ott aztán egy nagyot fürdőzök, kiengedem a fáradt gőzt. Majd kipihenve, kialudva a város okozta "stresszt" elindulok haza, a világ legbékésebb dűlőjébe, az etyeki Öreghegyre...
Fehér vagy vörös?
Barna.
Melyik az a bor, amelyik szerinted a legtöbb ételhez passzol?
Zöldveltelíni.
Miből ismerhető fel a borod, mit mondanál?
Komoly testek, dinamikus savak, markáns stílusjegyek.
Hagyományos/modern technika? Át kell-e alakulni a fejlődés érdekében?
A tradíciók legmélyebb tiszteletével kell befogadnunk a modern kor vívmányait. A technikáknál sokkal fontosabb a saját környezetünk megismerése. A tudatossághoz viszont idő kell. Minden egyes, a szőlőben töltött perc közelebb juttat a célunkhoz.
A régió ki-ne-hagyd bora?
Pinot Noir Etyek.
További tervek?
Egy önellátó kisbirtok létrehozása Etyek legszebb dűlőjében, az Öreghegyen. Idén új arculattal, plusz egy újabb bisztróval és egy kiváló augusztusi gasztronómiai rendezvénnyel készülünk.
Mitől lesz a fiatalok számára izgalmas a borfogyasztás?
A borozásban a legjobb a beszélgetés. A világon a második legnagyobb kapcsolatteremtő a Facebook után...
Habzóbor (prosecco)?
Az egykoron majd újra virágzó magyar pezsgőkultúra méltó felvezetője.

Fiatalok borfogyasztási szokásai, rozéfröccs-láz? Az új sör? Van-e tovább?

A bor misztikum. És ehhez nem kell érett elme. Mindenki belátja a különbséget borbár és söröző között. A magyar borbárok ezentúl tudatára ébreszthetik a nemzet fiataljait.
Hol adjátok el a legtöbb bort?
A birtokon. Budapest közelsége és a szolgálatatások minősége több ezer vendéget vonz hozzánk évente.
Itt is sok bor van, olcsón lehet minőségi italokat venni, mégsincs akkora borkultúra, mint a franciáknál, akik napi szinten isznak és ismerik a fajtákat, ízeket. Pedig mi is bornemzet lennénk.
Ennek mi az oka?
Generációs okai vannak. Illetve nagyot nyom a latba a zéró tolerancia. Egy pohár bor az ebéd, vacsora mellé, nem alkoholizmus. Ideje lenne felnőttként kezelni a népet!
Mit gondolsz, mi az, ami leginkább megkülönbözteti a saját régiód borait a villányitól?


Etyeken, a mészkő adta dinamikus savak a boroknak hosszú élettartalmat kölcsönöznek. Északi régióként, a hűvősebb klíma szebb, teljesebb aromákat biztosít. A tápanyagban gazdag erdőtalaj tökéletes fajtajelleget kölcsönöz a helyben termelt boroknak.
Villány

Villány Villány a magyar Bordeaux és Toscana, borstílusában nagyon franciás. Szerencsés éghajlata van, a térség ugyanis kiváló alap a nemes, mélyebb, érettebb borokhoz.
„A villányi az elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké. A magam részéről bálra csak villányit adnék. Eljegyzésekre kitűnően alkalmas. Kedves, nem igényes humora van, amely persze távol áll a csopaki bölcs derűjétől, de a villányi sohasem akar csopaki lenni, és a csopaki nem kívánkozik bálba. Minden előnye akkor bontakozik ki, ha az ember frissen fürdött, borotválkozott, tetőtől-talpig átöltözött. Leginkább frakkban, vagy szmokingban, hölgyek dekoltázsában. Éppen csak annyi izgalmat kelt, amennyi a táncosok társalgásához kell. Mértéktartó, finom, jólnevelt. Aprósüteményhez és kaviáros szendvicshez kitűnő.” Így ír Hamvas, és ezzel tulajdonképpen össze is foglalta a villányi bor jellegzetességeit. Az elismert helyi borász Kiss Gábor 1999-ben készítette el az első borát, azóta pedig számos helyen lehet kóstolni a borait. És érdemes is. Az itteni borok ugyanis rendkívül karakának a villányi terroir miatt. A térség fontos pincészetei:

Bock, Vylyan, Kiss Gábor Pincészete, Gere Tamás pincészete, Sauska Villány.Kiss Gábor (Kiss Gábor pincészete)

Milyen lenne egy ideális budapesti napod?



Reggel kávéznék a Vörösmarty téren, utána megnéznék egy csomó olyan helyet, amit sosincs időm megnézni. Valószínűleg aztán egy olyan helyen ebédelnék, ahova eddig még nem jutottam el. Délután süteményeznék, kávéznék, este pedig betérnék egy borbárba, leginkább a DiVinoba.

Fehér vagy vörös?



Vörös.

Melyik az a bor, amelyik szerinted a legtöbb ételhez passzol?



Sajátomból a 365 Cuvée, ezenkívül szerintem a rosék.

Miből ismerhető fel a borod, mit mondanál?



A villányi terroirról, ami azonnal érezhető.

Hagyományos/modern technika?

Modern technika tradíciókra és természetközeliségre épülve.

A régió ki-ne-hagyd bora?



Cabernet Franc.

További tervek?



Egyelőre nagyon jól meg megvagyok, köszönöm. Idővel szeretnék egy új pincét.
Mitől lesz a fiatalok számára izgalmas a borfogyasztás?


A borfogyasztás csak bizonyos rétegeknek lesz izgalmas. Érdekes, hogy míg borkultúráról gyakran beszélünk, a sör vagy a whisky mellé nem alakult ki ilyen. Sok mindent lehet köré fűzni, igazán különleges, ezért mindig van benne valami új és közösségi.

Habzóbor (prosecco)?



Jöhet, de a champagne technológiával készülő, palackokban erjesztett pezsgő sokkal izgalmasabb számomra. Másodlagos erjesztéssel készül, ettől lesz habzó, nem a hozzáadott szénsavtól. Én is készítek ilyet, évjáratosan az igazi, így ajánlom. Például egy jó három évest.

Fiatalok borfogyasztási szokásai, rozéfröccs-láz? Az új sör? Van-e tovább?



Szerintem azt kell elérni, ha megkívánsz egy bort, egyre jobban tudod majd, hogy milyet, melyiket. Szépen lassan össze kell fognunk és ezt ilyen irányba mozdítani.

Hol adjátok el a legtöbb bort?



Budapesten.

Itt is sok bor van, olcsón lehet minőségi italokat venni, mégsincs akkora borkultúra, mint a franciáknál, akik napi szinten isznak és ismerik a fajtákat, ízeket. Pedig mi is bornemzet lennénk. Ennek mi az oka?



Későn kaptunk rá.. illetve kezdtük el. Mit gondolsz, mi az, ami leginkább megkülönbözteti a saját régiód borait az etyekitől? Etyek 200 kilométerrel feljebb van, Villányhoz képest egy hűvösebb típusú borvidék tele friss, üde, illatos borral. Ezzel szemben Villány éghajlatában szubmediterrán, melegebb térség, ahol az érettebb, burgundi típusú borok dominálnak.