Gyors és görög: gyros? A Lónyai utcában nyílt Szuvlaki.hu egy dolgot biztosan nem szeretne: egy újabb helyet, ahol gyorsan juthatunk a görög-török műfajhoz, 600 Ft körüli áron; csípőssel, hagymával, neadjisten csalamádéval tömve. Persze nincsen semmi gond a gyros-szal, azzal sincs, hogy gyakran csak kedves akcentus és nem mindig szívderítő bókok társaságában juthatunk hozzá.Mégis, nagy öröm az autentikusan görög alternatíva, amely fapálcikára fűzött sülthússal, dzadzikival és padlizsán salátával csábít, méghozzá büfé áron.

Egyszóval frissA Szuvlaki.hu-t az oregánó, a citrom és az olívaolaj aromájánál is jobban jellemzi az, hogy minden frissen készül el. A húsokat nem csak a szemünk láttára süti ki, de előttünk fűzik fel a kis nyársakra is, hogy tényleg semmi kétségünk ne legyen afelől: nem előre gyártott szuvlakit (250 Ft) kapunk. Így van ez a görögsalátával (750 Ft) és egyéb zöldséges tálakkal is. A krémeket is minden nap igény szerint keverik ki, pont annyi időt hagyva a fogyasztásig, hogy jól összeérjenek az ízek.

A szuvlaki mellé egyébként kérhetünk pitát, sültkrumplit vagy salátát is (950 Ft), akárcsak a Brizola néven futó tarja tálra (1200 Ft). Aki húst egyáltalán nem szeretne, az grill sajtot, sajttálat (890 Ft) és zöldségekből készített krémeket kérhet a pita, illetve a Görögországból rendelt krumpliból sült köret mellé.

Muszaka is van heti egyszer, ami maximum két napig tart ki, úgyhogy ilyen szempontból érdemes figyelni a Szuvlaki.hu oldalát.

Autentikus újítások PestreA Szuvlaki.hu az egyik görög szakács anyukájának receptjei alapján süt-főz, melyek arról a környékéről érkeztek, ahonnan a büfében kapható csomagolt élelmiszerek is. Kétféle olívaolajat, töltött olívabogyót és egyéb csemegéket is lehet hazavinni, ha esetleg ebéd közben kedvet kapunk a vacsora mediterránra hangolásához is.

Januártól alkohollal is bővül a kínálat, ami azon túl, hogy szigorúan görök szeszeket népszerűsítő akció – Metaxa, Ciporo és Ouzo lesznek az itallapon – még egy dolgot szeretne hazahozni a langyos görög éjszakák forgatagából. Az senkinek nem újdonság, hogy mediterrán oldalon jól bírják az alkoholt, de azt biztosan kevesebben veszik számításba, hogy ennek kevesebb köze van az ottaniak vérmérséklethez, mint az italfogyasztást kísérő falatozásnak. Így a Szuvlaki.hu a minőségi alkoholok fogyasztása során a görög falatokat is meghonosítja majd.

Ha egy mondatban kellene összegezni, mit jelent a Budapesten egyedülálló görögség büfémódra, akkor talán az evidenciák sorolását kerülve még annyit jegyeznénk meg: nem érdemes összevissza keverni a dolgokat, mert elveszhet a lényeg.