Kaeng Som vagy Tom Yam? Tradicionális ugyanakkor erőteljes és meglepő vagy kellemesen fűszeres és mindenki által kedvelt? Két leves, két karakter. Ez a kettősség jellemzi az Andrássy út új színfoltjaként megnyílt Kaeng Som Tom Yum thai éttermet is. Itt ugyanis mindenki megtalálhatja a fogára – pontosabban a pálcikájára valót. Az is, aki már régóta szerelembe esett a thai fűszerekkel és az is, aki csak most barátkozik az izgalmas, csípős, néha akár kontrasztos ízekkel. Erre mi is kíváncsiak voltuk!

Ízek, szerelmek

Számomra a thai ételek iránti olthatatlan szerelem egy levessel kezdődött, majd a lista fokozatosan bővült. Ennek titka nagyon egyszerű: az ízek harmóniája. Azaz az öt alap íz: az édes, a sós, a savanyú, a keserű és a csípős maximális összhangja. Ahogy a curry, a chilipaprika, a koriander, a gyömbér vagy a citromfű szinte bombaként robban az ember szájában, majd pedig marad az a leírhatatlan izgalmas íz … Persze ennyire azért mégsem egyszerű a történet, mert ha az lenne, lépten-nyomon jobbnál jobb thai konyhákba botlanánk a fővárosban. A minőségi alapanyagok és a szakértelem természetesen elengedhetetlen, de van még egy titkos összetevő: a thai világ és ízek szeretete.
Kiss Attila és thai származású felesége, Su ezért álmodták meg ezt az éttermet, hogy ha tradicionális módon elkészített igazi házias thai ételekre vágyunk, ne rögtön egy last minute utat keressünk, csak egyszerűen nézzünk be az Andrássy útra.Mindent a szemnek

Az ajtón belépve azonnal jön az első meglepetés. Egy üveggel leválasztott látványkonyha vonja magára a figyelmünket. Nincs több rejtett vagy gyanús alapanyag, homályban megbúvó szakácsok. Itt bizony minden a vendég szeme előtt történik. És ennek mi nagyon örülünk! Ugyanakkor persze ámuldozunk is, mert az öt szakácsnak elég szűkös hellyel kell gazdálkodnia. De ahogy a mondás is tartja, sok jó ember kis helyen is elfér. Így van ez itt is! Legalábbis a thai szakácsok hatalmas mosolya erre utal.
Szerencsére hely tekintetében velünk, vendégekkel bőkezűbben bánnak. A földszinti asztalokon túl, egy félemelet és egy külön nagyterem között válogathatunk. A berendezés ízléses, talán kicsit minimálnak mondható. De mindenképp kellemes és barátságos az egész hely atmoszférája. Főleg miután a nagy teret betölti a vendégek pusmogása, és felcsendülnek a thai zene jellegzetes hangjai. Sőt, ha ambiciózusak vagyunk vagy már sikerült magunkat bátorra inni, nyugodtan mikrofont is ragadhatunk. A karaoke valószínűleg mindenkinek nagy kedvence lesz!PálcikavégenÉs azért ejtsünk szót az ételekről is.

Aki már evett thai ételt az tudja, itt bizonyon a fűszereket szeretni kell! Mi is erre készítettük az ízlelőbimbóinkat, na meg a gyomrunkat. Az előétel gyanánt felszolgált “Golden bag” (tavaszi tekercs tésztába csomagolt sertéshús) kellemes visszafogottabb ízeivel kellően felkeltette az érdeklődésünket.
Utána következett egy Kaeng Sum Tom Yum leves, a ház specialitása. És itt most órákat tudnék időzni a leves méltatásával, de nem teszem. Inkább csak annyit mondok, ezt az erőteljes, csípős, élénk citromfüves, forró levest ki kell próbálni! Náthára kifejezetten ajánlott.
Ennyivel persze mi nem értük be, több fogást is végigkóstoltunk.
A Phad thai-t garnélával, az édes-savanyú halat, a wokban sült sertésdarabkákat gyömbérrel, és thai jázmin rizst zöld curry csirkehússal. A Phad thai tésztát bátran ajánlanánk mindenkinek, ami tészta, csirke, mogyoró, tofu, babcsíra igazán ízletes kombinációja. Ugyancsak élmény volt megkóstolni a wokban sült zöldségeket és gyönyörködtünk a tökéletesre főzött jázmin rizsben is. (A látványkonyhának köszönhetően nyugodtan érdeklődhetünk az elkésztés módjáról!) A zöld currys csirkét viszont túl hígnak, és ízében gyengének találtuk, valamint az édes-savanyú szósz sem váltotta ki azt a tüzijátékot, amire vágytunk.Édes élet thai módra

És mi van azzal, aki desszertre vágyik? Hát somlóit itt bizony ne keressen senki! Különlegességeket viszont találhatunk az étlapon. Így például a Tapiókazselét sárkányszemmel, ami gumicukorra emlékeztető állagával, édes lágy kókuszkrém réteggel és egy szem lichivel a tetején igazán különleges élményt nyújt. Nem mellesleg megtudjuk, nem csak az édesség imádatunknak adóztunk, hanem az egészségünknek is jót tettünk. A tápióka ugyanis rengeteg fehérjét és vitamint tartalmaz!

Összességében elmondhatjuk, a Kaeng Som Tom Yum-ba érdemes benézni! Hiszen az is megtalálhatja a kedvére valót, aki igazi erőteljes thai ízekre vágyik, de az is bátran betérhet, aki csak most barátkozik ezzel az egzotikus világgal. Garantáltan beleszeret!

Kaeng Sum Tom Yum
Cím:


1061 Budapest, Andrássy út. 2.
Fb oldal