Ha egyszer kóstoltad a Printa kávéját, valószínűleg odaszoktál. És hogy mi történik, ha Várady Tibi és Szőllősy Livi, a hely két fontos baristája függetlenednek a design boltból, és egy új helyen kávézót nyitnak? Valószínűleg Budapest egyik legjobb szaküzletével lesz dolgunk.

Úgy néz ki, egyre jobb dolog az Arany János utca környékén dolgozni, vagy egyszerűen csak flangálni. Rögtön az Az Á table-lal szemben, az utca közepén egy félév várakozás után megnyílt ugyanis az Espresso Embassy.
Várady Tibi nyár közepén, péntek délután egy filter-kávé és egy cappuccino között árulta el, hogy ez bizony az utolsó kávénk az ő közreműködésével a Printában. Kezdeti diszkrét pánikunkat viszonylag hamar eloszlatta: év végén újranyit és újra főz kávét a már bevett, professzionális eszközeivel: az önmagában is mutatós, szakmailag pedig igen korrekt La Marzocco géppel, az új hullámos alapanyaggal, a Has Bean kávéival, és szakképzett barista társaival, Szőllősy Livivel és Fazekas Andreával. Nos, klasszikus szófordulattal, az idő eljött, az Espresso Embassy pedig szerdán reggel hétkor megnyitott.

Az egykori turkáló helyén nyílt kávézó minimalista, már annyira, hogy még egy kis pluszt is elbírna; de ne feledjük, a kávéért jöttünk. A fekete táblára szépen felírt kínálat hamar eligazít: van espresso (szimpla-dupla, nem kicsi, nagy), cortado, flat white, elmaradhatatlan cappuccino és a Printában már megbarátkoztatott, egyre népszerűbb filter-kávé. Ez utóbbi azért is fontos, amellett, hogy jó inni, mert Várady Tibi ebben a műfajban szerzett első helyezést az AeroPress magyar bajnokságon.

A dolog lényege, hogy a kávét egy újszerű eljárással készítik: papírszűrővel, csészében gondosan átcsepegtetve, előáztatva, megfelelő hőfokú vízzel. Az így elkészült kávéban így erőteljesebben jönnek ki a kávé ízei, és tovább tart mint az espresso. Ha ilyet iszunk, ne tegyünk mellé semmit, se tejet, se cukrot. Az Espresso Embassy szerencsére az a hely, ahol az eszpresszóba sem szükséges. Úgy jó, ahogy van, ezért izgulnak a baristák.

A kávék a jó nevű Has Bean kávészemekből készülnek - ilyennel találkozhatunk a Tamp & Pullban is, Molnár Attila, a hely baristája forgalmazza az angol márkát. Szemben az olasz hagyományokkal (ahol például egy Illy esetében 10 kávétípust kevernek össze rendszerint, így, ha valamely összetevő hirtelen nem lenne beszerezhető, nem érezhető) a Has Bean ültetvényekről szerzi be forgalmazott kávéit, és egy fajtát csomagol. A Has Bean brazil édeskésebb, csokisabb ízvilágú, és dél-amerikai, illetve afrikai kesernyésebb, gyümölcsösebb kávéi mellett a hely Cserpes tejjel kínál, Deli Baba szendvicseivel, a Pékműhely teljes kiőrlésű-csak amennyi szükséges, cukortartalmú croissantjaival, és diós/kakaós csigáival.

Az Espresso Embassy egy kompromisszummentes kávét főző hely, élvonalban városi barátaikkal mint a Tamp & Pull, My Little Melbourne, Lumen. A Londonban öt éve kibontakozó kávéfogyasztási trend egy két-éve ért Párizs, Bécs magasságába, és a felsorolt résztvevőkkel egy ideje Budapest is becsatlakozott. Az Espresso Embassyben kávézóláncokhoz hasonló áron, gondosan elkészített kávét kap az ember, három plusz jó mondattal és odafigyeléssel, amiből egyből látszik, itt mindenki fanatikus. És hát hogy máshogy vigyünk egy üzletet?

Alakulunk, jó irány ez Budapest.