Borvacsoráról már hallottunk, sörvacsoráról még nem, ezért számunkra is az újdonság varázsával szolgált a magyar kézműves sörpalettát bemutatni és népszerűsíteni hivatott rendezvénysorozat első felvonása. A Folyékony Kenyér blogos Bart Dániel és a Hopfanaticos Kiss Tamás gerilla sörfőző nevével fémjelzett ivás-evés helyszíne a Cactus Juice volt, a konklúziója pedig az, hogy a magyar kézműves sörök reneszánszukat élik.

A magyar kézműves sörök népszerűségi indexe az utóbbi időkben a gazdasági mutatókkal ellentétes irányba, vagyis inkább fölfelé kúszik. E tendenciára bizonyítékul szolgál például az egyre több helyen fellelhető békésszentandrási sörkollekció, valamint a tény, mely szerint a hazai kézműves folyékony kenyérrel teli hordókat előszeretettel verik csapra budapesti kávézókban, bárokban és szórakozóhelyeken.

A Cactus Juice Pub is e díszes társasághoz tartozik, így a helyszínválasztás korántsem a véletlen vagy a kényszer műve volt; már csak azért sem, mert Kiss Tamás kis híján a spagettiwestern-csehók hangulatát megidéző étterem-söröző séfjévé avanzsált. Apropó: a sörkészítéssel csupán egy éve foglalkozó Kiss Tamás a gerilla-jelzőt egyrészt a saját sörfőzde hiányával, másrészt pedig a munkamódszerével érdemelte ki. Előbbi áldatlan állapot csupán tavaszig fog tartani, mikor is a Hopfanatic felavatja saját üzemét, míg utóbbinak vajmi kevés köze van a plasztikbombás merényletekhez és az AK-47-esekhez; csupán arról van szó, hogy Tamás mindig abban a sörkotyvasztóban készíti el a nemzetközi porondon is sikert sikerre halmozó mesterműveit, ahol erre éppen lehetősége nyílik.

Ami a vacsorát illeti, a cél a változatosság volt, továbbá az, hogy a sörök ízvilágával harmonizáló ételek kerüljenek a tányérra. Az első fogást – nyelvhalfilé sörös tempurában koriander pesztóval – a békésszentandrási üzemből származó Ogre Söréhez komponálták, ami egy klasszikus csehes ivósör. A főzet története már kevésbé klasszikus, aki nem hiszi, járjon utána. A fajsúlyosabb tételek előtt jött egy könnyed sütőtökkrémleves a fóti gyökerekkel büszkélkedő, pasztőrizálatlan, szűretlen Keserű Mézzel.

Ezt wasabis krumplipürével tálalt barbecue hátszín és a Hopfanatic Bitterfly követte. A tetoválásnak is beillő halálpillangóval díszített üvegből egy belga stílusú, amber-árnyalatban pompázó (a borostyán és a piros keveréke) sör csorgott elő, ami a hagyományos komlómennyiség cirka tízszeresét tartalmazza. A desszertet angol cheddarból, a balatonszemesi Kistücsök Étterem hírnevét öregbítő gomolyából és natúr juh- és kecskesajtból összedobott sajttál vezette fel, a szükséges folyékony kenyér pedig köleses volt, amelynek kesernyés ízét kiválóan kompenzálta a sajttál mellé szervírozott chutney. A méltó befejezést forró konyakos meggyvelővel nyakon öntött, komlós-trüffeles brownie biztosította, amit egy 12 százalékkos bestiával, a Hopfanatic Angry Beasttel öblítettünk le. A Magyarország legizmosabb söreként aposztrofált Angry Beast nyolcféle malátából készül, és az üvegén, mintegy figyelmeztetés gyanánt, egy acsargó vérfarkas feszít. Meglepetésként még érkezett egy pohár 9,7 százalékos, Gyenge Zsolt-féle, fóti Hammurapi Gold, amiből – a terebélyes erjedési periódusból (4-5 hónap) adódóan - évente csupán egyetlen adag készül, és amit a jelenlévők kóstolhattak először az országban.

Összességében elmondhatjuk, hogy a magyar kézműves sörök reneszánszukat élik, és a közeljövőben legalább olyan sokrétű gourmet-tényezővé érhetnek, mint a hazai borok. A választék egyre színesebb, a minőség egyre kifogástalanabb, a sörfőzők és a sörszakértők lelkesedése pedig töretlen, így semmi sem állhat a sikertörténet útjába. A sörvacsorák időpontjairól a Cactus Juice Facebook oldalán, míg a további helyszínekről, műhelytitkokról, és mindenről, ami a sör, a folyekonykenyer.blog.hu-n tájékozódhattok.