Rodin-alkotásokat láthatunk a Szépművészetiben, nyit az Átrium, cirkuszos előadást hoz a Trafó és rengeteg érdekesnek ígérkező színházi premierből válogathatunk decemberben, ha ki akarunk szakadni a karácsonyi ajándékvásárló forgatagból.

Színház

Darvas–Varró–Hamvai: A zöld kilences (Vígszínház) Budapest-rajongóknak kötelező Hamvas Kornél legújabb, kimondottan a Vígszínház felkérésére írt darabja. Az Ascher Tamás rendezésében színpadra állított, 1909-ben játszódó történetben a szüfrazsett grófkisasszony, a gyilkos szállodaportás, az egyszeri szélhámos és az egyiptomi alkirály mellett a valódi főszereplő maga a főváros.Bemutató: december 1.

Bergman: Jelenetek egy házasságból (Radnóti Színház)

Az emberi lélek legszédítőbb mélységeibe is belelátó Bergman eredetileg tévésorozat formájában fogalmazta meg egy házasság legfontosabb kérdéseit, melyet azóta pszichológusok és házassági tanácsadók is előszeretettel használnak. A világhírű svéd rendező tévésorozat alapján készült darabja Szávai Viktória és Schneider Zoltán főszereplésével látható a Radnótiban.
Bemutató: december 2.

Bacsó–Hamvai: A tanú (Thália Színház) Pelikán József gátőr történetét nem kell bemutatni, Bacsó Péter kultikussá vált filmjének valamennyi sorát kívülről fújja mindenki. A Thália Színház nem csekély feladatra vállalkozott A tanú színpadra állításával, az örök kisember és a nagypolitika fanyar humorral ábrázolt furcsa kapcsolatának tanmeséje azonban mindig aktuális és sosem fogy ki a tanulságból.
Bemutató: december 6.
Mrozek: Tangó (Örkény Színház)

A neves lengyel drámaíró ebben a darabjában meglepően kedvesen és humorral mutatja be a polgári kultúra hanyatlását Artúr és családja történetén keresztül. A fiatal fiú eltökéli, hogy visszalép az időben, s egy már letűnőben lévő kor szokásait és értékrendjét állítja vissza erőnek erejével. A Bagossy László rendezte darab főszerepeiben Pogány Judit, Csuja Imre, Mácsai Pál, Für Anikó és Máthé Zsolt láthatók.Bemutató: december 21.

McDonagh: Vaknyugat (Átrium)

A frissen nyílt Átrium Film-Színház a Kultúrbrigáddal közösen az Erőszakik író-rendezőjének, Martin McDonagh-nak Vaknyugat című darabját állítja elsőként színpadra. A világ végén is túl, egy ír falucskában élő, frissen elárvult testvérpár naphosszat egymás idegeit tépik, s furcsa viselkedésükkel élet és halál, szeretet és gyűlölet kérdéseit feszegetik. A darabot rendező Gothár Péter már korábban is interpretálta McDonagh egy másik művét a magyar közönség számára.
Bemutató: december 30.Mozgásművészet

Barta: Oversharing (Mu Színház)

A nyolc éve működő MU Terminál fiatal táncművészeinek előadása az elmúlt években eluralkodó oversharing-tendenciát állítja figyelme középpontjába. Mindent megosztunk, kiposztolunk, feltárunk, kiteszünk. Ennek a kitárulkozásnak a túlzó volta jelenik meg Barta Dóra koreográfiájában.Bemutató: december 6.

Kulcsár: Origami (Mu Színház)

A papírhajtogatás művészetének lényege, hogy a sima és semleges anyagból pontos és finom mozdulatok által úgyszólván a semmiből egy forma bontakozzék ki. Az előadás koreográfusa táncosainak testéből „hajtogat” új formákat.
Bemutató: december 6.

Cirkus Cirkör: Undermän (Trafó)

A tartóemberek azok az artisták, akik a légiesen könnyed, lenyűgöző mutatványokat bemutató, s emiatt roppant népszerű akrobatákat fogják, tartják. Akik vigyáznak a magasban egyensúlyozó, lengő partnerükre. Jellemzően nagy, erős férfiak ők. Mi történik azonban velük, ha párjuk nélkül maradnak? Mi lesz így a félkarú óriásokkal? Három tartóember meséli el saját történetét, hogyan fognak össze és dolgoznak ki egy egészen új, páratlan formációt.
Bemutató: december 20.
Kiállítás

Kónya: Szépséged áldozatai (Fogasház) Kónya Melinda festményeit a kozmetikai célokra végzett állatkísérletek és ezek elszenvedői ihlették. A szépség oltárán hozott kegyetlen áldozatok nem csupán a képzőművészet eszközein keresztül tematizálódnak, hanem valós, korábban megjelent újságcikkekből származó szövegkivonatok is kapcsolódnak a tárlat gerincét adó képekhez.Megnyitó: december 6.
Polgár: Fény-nyomatok-Leplek-Képek (Budapest Galéria) Változatos kiállítást láthatunk decembertől a Budapest Galériában Polgár Csaba munkáiból, hiszen fény-nyomatok, leplek és festmények kerülnek egymás mellé. A különleges technikákkal dolgozó művész éteri munkái minden esetben fényből és árnyékból születnek.Megnyitó: december 6.

Rodin és a Szépművészeti Múzeum (Szépművészeti Múzeum) Auguste Rodin néhány szobra a Múzeum állományának kiemelkedő darabjai közé tartozik már a megnyitás óta. Az első öt alkotás megvásárlását intéző Térey Gábor muzeológus aktív levelezést folytatott Rodinnel, s az elmúlt évek kutatási anyagai mellett most ezek a szövegek is kiállításra kerülnek a Szépművészeti birtokában lévő hat szoborral együtt. Nem csak a Rodin-kutatás fellendülése és új eredmények bemutatása miatt különleges alkalom ez, hanem mert az összes alkotás egyszerre még sohasem volt látható a nagyközönség számára.
Megnyitó: december 7.