A Józsefvárosi piac amellett, hogy a meztelen nős törülközők legjobb beszerzési helye, kulinárisan is jelentős. Aki kijár a ‘kínaira’, azt is tudja, hogy a legjobb leves és a legperverzebb jeges frissítő lelőhelye a Dang Muoi büfé. A tákolmány pedig az utóbbi időben a konkurenciáival ellenben folyamatosan fejlesztette magát. Először megjelent az étlap, majd a két-három nyelvű étlap, majd az ételfotók, majd egy helyes, magyarul is beszélő lány, no meg a jeges üdítők és Budapest kreatív társadalma.

Fotósok, filmesek, stylistok, tervezők a vietnámiak mellett egészen stabil vendégkört alakítottak ki. A legnagyobb lépést mégis most hétfőn tették, amikor megnyitották első éttermüket a Dang Muoi Restaurant & Bubble Tea-t a IX. kerületi Ernőutcában. Igen, pontosan egy utcával arrébb Wang Mester Kínai Konyhájától.

Így esik, hogy pár haldokló műköröm szalon és soha-nem-is-volt utazási irodák szomszédságában ér el minket végül az abszolút pho boldogság és a gőzölgő sült sertés leves illata. Az üzlethelyiség ezelőtt kínai büfé lehetett, legalábbis több erre utaló nyomot találtunk. Jó hír, hogy a kínai piac árait és ételeit mind megtartották, a változás csupán annyi, hogy itt még több mindent ehetünk.

Az ételek nagy részét kizárólag vietnámi nyelven írták le az étlapra. Kérdésünkre, hogy miért van ez, azon kívül, hogy nem tudják lefordítani, azt a jogos választ adták, hogy ez az, ami nem szokta érdekelni a magyar vendégeket. Végül kézzel-lábbal kihúztuk belőlük, hogy az étlap több mint fele, olyan extrémebb fogsokból áll, mint kecske, csiga, kacsa, rák vagy épp angolna.

Megtudtuk, hogy egy hónap múlva az éttermet egy vietnámi bolttal bővítik. Ezen kívül volt szerencsénk betekintést nyerni az étterem legeldugottabb helyiségébe, a titkos sushi szobába is. Ezt természetesen egyáltalán nem kommunikálják és Kita telefonszámának ismerete kell a helyszíni vacsorafoglaláshoz. Remegve várjuk az első alkalmat, hogy kipróbálhassuk a tekercseiket, hátha sikerül lemosnunk magunkról az ehetetlen sushik városa jelzőt.

A büfét tehát melegen ajánljuk mindenkinek, hogy ezeket a meglepően hideg őszi napokat Dang Muoi gigantikus tál méretű leveseivel élje túl. Vegákkal, gyerekkel, párban bátran lehet jönni. Házi oltár, édes fekete bab üdítő és lufi van!