A közönség hosszú évek óta a művészetek, a kultúra ünnepének tekinti a Budapesti Tavaszi Fesztivált, és ennek a hagyományos várakozásnak idén is szeretnének megfelelni. Legendás művészek, világsztárok látogatnak el hozzánk 2012-ben is.

1892-ben, 120 éve született a 20. század egyik legjelentősebb magyar muzsikusa, Lajtha László. Bartókhoz és Kodályhoz mérhető, rendkívül gazdag – a zeneszerzést és a népzenetudományt, a pedagógiát és az egyházzenét is magába foglaló – életművet alkotott. Műveltsége, művészi meggyőződése, hite, nemzeti elkötelezettsége és soha fel nem adott humanizmusa megóvta őt a vállalhatatlan alkuk megkötésétől, amiért komoly árat fizetett: az 1950-es években teljesen elszigetelődött. Egyéni hangú és szuverén stílusú zenéjében az európai hagyományok és a magyar népi kultúra harmóniát és latinos derűt sugárzó szintézisét alkotta meg, a legkilátástalanabb időkben is az aranykorra emlékezett – emlékeztetett – és egy leendő aranykorra készült – készített – fel. Rá emlékezhetünk a fesztivál nyitóhangversenyén. Kocsár Balázs vezényletével a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Lajtha különleges hangulatú filmzenéjének szvitváltozatát adja elő. A koncertre a filmtörténeti kuriózumok szerelmeseit is várják, hiszen részleteket vetítenek le az 1936-ban készült Hortobágy című alkotásból. Az évfordulóhoz kapcsolódva egy-egy Lajtha-művet tűz műsorára az Erdődy Kamarazenekar és a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus.A pódiumra – sokunk örömére – visszatérő hegedűs zseni, Maxim Vengerov a csillogó tehetségű török Özcan Ulucan társaságában ad koncertet. Műsorukon két csodálatos kettősverseny, Bach és Mozart remekművei szerepelnek. Az orosz zene zongoraművész-zeneszerző ikercsillagaitól, Rahmanyinovtól és Szkrjabintól két századfordulós darabot játszik a világhírű Orosz Nemzeti Zenekar, a karmesteri pódiumon Mihail Pletnyovot, a zongora mellett Nyikolaj Luganszkijt láthatjuk. Az itáliai barokk legendás mesterei – az I Musici di Roma zenészei – Vivaldi-concertókkal térnek vissza Budapestre. A koncert egyik különlegessége, hogy Vivaldi örökzöld hegedűversenyeiben, a Négy évszakban egy ifjú francia fuvolaművésznő, Magali Mosnier játssza a szólókat.

Világhírű flamencotáncos, Israel Galván lesz a fesztivál táncprogramjainak első fellépője. Aranykor című produkcióját 2005-ben az év táncelőadásának választották. A balettre kíváncsi közönség a nagyzenekari koncertek között is találhat kedvére való programot. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Bartók Béla születésnapjára időzített koncertjén

A fából faragott királyfi és Sztravinszkij idehaza kevéssé ismert Orfeusz-balettje ugyanis nemcsak hallható, hanem látható is lesz – az új koreográfiát Juronics Tamás készíti és a Szegedi Kortárs Balett mutatja be.
Az est karmesterének zongorajátékát néhány nappal korábban, az Ütős napon élvezhetjük. Kocsis Zoltán Ingrid Fliter és az Amadinda muzsikusainak oldalán Bartók kétzongorás-ütős Szonátáját adja elő. Ugyanezen a hangversenyen a pianisták „trónkövetelő” nemzedéke egy pazar Sztravinszkij-kompozíció, a Menyegző előadásában vesz részt.
A zongora új generációjának további képviselőivel szólóesteken találkozhatunk. Koncertet ad a varázslatos személyiségű, páratlan technikájú román zongoraművésznő, Mihaela Ursuleasa, valamint a bicentenáriumi Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny magyar díjazottja, Balázs János.

Az ősbemutató után több mint 250 évvel kerül magyar színpadra Händel zenedrámája, a Herkules. Mint oly sok felfedezésre váró Händel-kompozíciót a közelmúltban, a Herkulest is Vashegyi György és együttesei, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus hozza közelebb a publikumhoz, a rendező Káel Csaba lesz.

Egy sorozatgyilkosról szóló, ária- és zenekari betétekkel tarkított darabbal érkezik a fesztiválra a világsztár, John Malkovich. A 2009-ben Bécsben bemutatott Pokoli vígjáték – Egy sorozatgyilkos vallomásai európai, észak- és dél-amerikai koncerttermek és fesztiválok után tavasszal végre Budapesten is látható lesz.
Gondoltak a jazz és a könnyedebb műfajok szerelmeseire is. Az 1920-30-as évek európai városainak zenés kávéházait idézi meg a Música, Musique, Musik című előadás. A produkció rendezője Pelsőczy Réka, a dalokat a Katona József Színház művészei keltik életre. Akik pedig a modern jazz nagy alakjaitól várják a felüdülést, váltsanak jegyet Gary Burton és Chick Corea duójára vagy Szakcsi Lakatos Béla jazzt és világzenét egyesítő koncertjére.

A családi programok, a köztereket birtokba vevő szabadtéri események új színekkel gazdagítják a fesztiválpalettát. Dalra fakasztják a városlakókat, afféle művészeti „flash mob” gyanánt kórusok, énekegyüttesek lepik majd el a várost, a nap végén pedig a Felvonulási téren egyesülnek egy speciális szabadtéri koncert keretében.
S akiben marad még szusz, jöjjön el a nagyszabású fesztiválzárásra, az egyik legjobb angol zenekar, a Royal Philharmonic Orchestra estjére, melyen Charles Dutoit vezényel és magyar világsztár, Baráti Kristóf hegedül.