Még meg sem nyílt, máris dögös. A kolor projekt sorra szervezi a zsongást generáló bulikat: a most következőre meglepetésszerű gyorsasággal, négy nap leforgása alatt keltek el a jegyek. Utánajártunk, valós-e a hájp.

A Gozsdu Udvar és a Király utca sarkán ősszel nyiló kolor bár az a hely, amiről mindenki tud és senki sem. A név kapcsán túl vagyunk már egy tisztességes építkezésmegnyitón és egy gyárépület szelidítésén, megérett tehát a folytatás. Szerencsére ezzel így volt maga a kolor is, és a pár éve nagy népszerűségnek örvendő hajós bulikat megidézve most pénteken a vízre tervezte az estét. Megnéztük, láttuk, bírtuk az előző kettőt, kíváncsian várjuk a pénteket.

A dolog pikantériája egyben a szexepilje: senki sem tudja pontosan miről van szó, (némi túlzással) mégis mindenki ott szeretne lenni. Valahogy így lehetne jellemezni a kolor projekt akcióit, ami a soron következő, (a jegyeket négy nap alatt kiárusító) hajóra hangolt bulira is érvényes. A Duna_komp néven futó esemény péntek napnyugtakor startol fizikailag a Parlament kikötőből, és pirkadatkor ér ugyanoda vissza. A köztes időszakban pedig hatszáz nyitott szívű és elméjű utas veszi fel a Duna lüktetését az Árpád komp hátán.És, hogy mi ez az egész? A kolor úgy néz ki, egy szerethető brand szerethető kommunikációval, és rá jellemző banánmatricákkal, pecsételésekkel. Az emberek pedig szeretik az ötletes dolgokat, legfőképpen azokat, amik túlmutatnak a megszokott szórakozástérképükön. A brand ebből kifolyólag kísérletezik, akárcsak eddig, és a közeljövőben az eddigieknél még extrémebb helyszínekre akarja vinni magát.

A kolor ugyanakkor túlmutat bár mivoltán, és alapvetően egy kreatív csoportosulást takar, amely több, sok ívű projektet fog össze. Három-négy hónapja Vírus Klubot alapított, egy sajátos, a TED-hez hasonló, szabadegyetem-szerű előadássorozatot. A „gondolat fertőz“ mottót skandáló négyszer húsz perces prezentációból álló esemény azóta kéthetente szerdán esténként működik, különféle érdekfeszítő témák mentén.A brand az ősszel nyíló, hatszáz fős báron is csavart egyet, és többfunkcióssá avanzsálta: ha leszáll az este, vigalmi ingatlan, a nappali órákra viszont plusz egy réteg érkezik: a tervek szerint „freelancer paradicsom” nyílik az ex Fabrik utcafrontja felé eső részen. Ez utóbbi alapvetően az ezerfelé dolgozó emberek nagy örömére lett kitalálva, azaz, hogy legyen számukra egy infrastrukturálisan megfelelő, speciális hely a város origójában, ahol bármikor dolgozhatnak konnektorokkal, monitorral, scannerrel, és egy iMac-kel, amin a személyi számítógép távollétében is lehet követni a beérkező eseményeket. A freelancer-sarok nemcsak digitális paradicsom lesz, hanem analóg is, így lesz minden, ami kell: papír, toll, ceruza, és prezentálásra megfelelő asztalok plusz székek is.

Az még nem tiszta, hogy ki lesz a projekt bárvetületének a célközönsége, és kik harapnak rá tartósan. Alakul szépen, ahogy kell. Egy adott: a bár nyitott szellemiségű és befogadó típusú, ahol kötetlenül, fesztelenül jó lehet az élet, és ahol elsődlegesen lehet kipróbálni a név szabados, papucslerúgós hangulatát. A kolor jó esetben egy sajátos, összetartó közösség is, amihez ehhez a ponton be is kapcsolódik a soron következő projekt terve, egy, a Magyarországon élő, két anyanyelvűeket megszólító csoport szellemi menedzselése is.

Június van, és most jött csak meg az igazi nyár. Pénteken a bár északra evez, ahonnan hajnalban vissza is jön, és útjára indulhat a következő urbánus legenda: vajon hol lesz a következő állomás. És miért, meg hogyan. Egyesek szerint például vidéken. Az ötlet kiváló, és lássuk, mi lesz belőle, hiszen egy jó buliért sokáig és szívesen mennek az emberek.
Kolor (bezárt)
Cím:

1072 Budapest, Király utca 13.