A Gault&Millau első hazai kiadása az éttermek mellett szállodákat és borászatokat is tesztelt.

A kiadvány saját rendszerben értékeli a szállodákat, figyelmen kívül hagyva a hotelek hivatalos kategóriáit, tesztelői csak tapasztalataik alapján mondanak véleményt és 1-4 oszloppal jelölik a szállodai színvonalat.

110 értékelt borászat, 407 szálloda. Az éttermeket 1 és 20 pont között értékelik, azzal, hogy az 1-7 pont közöttieket T jelzi. Ezeket az éttermek kár is megnevezni. 8-9 pontot kaphatnak azok, amelyek munkája esetenként már túlmutat a napi rutinon. 10-12 pontos az az étterem, amely már erényekkel is bír és ahol esélyünk akad egy jó étkezésre. 13-14pontos (egy szakácssapka) az az étterem, ahol a konyha már egyértelműen jó, és megbízható teljesítményt nyújt.

A 15-16 pont (2 szakácssapka) már a kiemelkedően jó és kreatív konyháért jár. A 17-18 pont (3 szakácssapka) a kivételes teljesítményt nyújtó csúcsgasztronómiát művelő éttermeknek jár. A 19-19,5 pont (4 szakácssapka) azt jelenti, hogy a Gault&Millau a világ legjobb éttermei közé sorolja. A 20 pont a tökéletesség csúcsa és továbbra is 4 szakácssapkát ér.
A sorrend a szállodák esetében: Four Seasons Gresham Palace BudapestKempinski Hotel CorvinusBoscolo New York Palace HotelCorinthia HotelLe Méridien BudapestSofitel BudapestBudapest Marriott HotelHotel InterContinentalHilton BudapestPalazzo ZichyRamada Plaza BudapestIberostar Grand Hotel Budapest. A kalauz összesen 407 szállodát vizsgált országszerte.

A borászatoknál 1-5 fürttel díjazzák a teljesítményt, a legjobbak a Szepsy (Tokaj-Hegyalja, 4,67 pont), a Demeter Zoltán Tokaji Pincészet (4,56 pont), illetve a Királyudvar Szőlőbirtok (Tokaj-Hegyalja) és a Ráspi Pince (Sopron) lettek, őket követik a Homonna Szőlőbirtok (Tokaj-Hegyalja), a Tokaj Kikelet, a Bott (Tokaj-Hegyalja), a Disznókő (Tokaj-Hegyalja), a Hollóvár Somlóó), a Tokaj Oremus, a Tokaj Nobilis, Gere Attila (Villány), a Patricius (Tokaj-Hegyalja), a Sauska Villány, a St Andrea (Eger) és a Weininger (Sopron).

Bár a jelenlegi kalauzban 107 borászatot vizsgáltak a Gault&Millau szakemberei, jövőre bővíteni kívánják a borral foglalkozó részt és minden fontosabb, piacra kerülő bort értékelnek - vagyis a 2013-as kiadvány részét képezi majd egy 6-800 tételt véleményező borkalauz is.
A magyar Gault&Millau legjobbjai 2012-ben:

  • Gasztronómusa – Horváth József (“Ráspi”), Ráspi Vendéglő, Fertőrákos
  • Főszakácsa – Széll Tamás, Onyx Étterem, Budapest
  • Felfedezettje – Forster Zoltán, Jankovich Kúria, Rácalmás
  • Cukrásza – Balatoni Brigitta, Mák bisztró, Budapest
  • Éttermi étele – véres kolbász alma-mustárral (Laci Konyha, Mogyorósi Gábor és Tálas Kata)
  • Főpincére – Maul Gergely, Fausto’s, Budapest
  • A legjobb ár-érték arányú déli menü Gault&Millau szakácssapkás magyar étteremben az Olimpia – Takács Lajos és Csongrádi Csaba, Budapest