Meleg kalács, mandulával szórva, túróval, dióval vagy mákkal töltve, friss vajjal és a nagyi házi lekvárjával, netán sonkával? Húsvétkor szabad a pálya! A 40 napos böjt után végre előkerülhet a sonka, a tojás, a bor, és persze édes bűnbeesésként a finomabbnál finomabb sütemények! Ez utóbbiról mi magunk sem mondanánk le – sűrű „majd húsvét után ledolgozzuk” felkiáltásokkal - , ezért nyomába eredtünk az egyik legfinomabb húsvéti ételnek, a kalácsnak. Reméljük ti is kedvet kaptok egy kis otthoni kalácssütéshez!

Kis kalácstörténet

A kalács hat évszázad óta a magyar parasztkonyha elmaradhatatlan ünnepi étele. Egészen a 1800-as évek végéig csak a legnagyobb ünnepek, így a karácsony, a húsvét és a lakodalmak süteménye. Maga a kalácstészta a 19. század végéig megegyezett a kenyér tésztájával, és csak az újkorban lett sokkal gazdagabb az összetétele, hiszen ekkor már vaj, tej, erjesztőanyag, esetleg tojás is került bele. A kalács formáját tekintve azonban már sokkal színesebb a felhozatal. Többnyire tájegységenként változott. Így találhatunk kerek és hosszúkás, telt, lyukas közepű és rácsosan alakított, fonatlan vagy fonott kalácsokat is. Mind közül a legegyszerűbb az egyszerű cipó formában, a kemence fenekén kisütött verzió. De kerülhetett a tészta különböző sütöedényekbe is, és a fonás számos formája is ismert volt.Kalács a világ körülA tojás, a bárány, a sonka és az édes péksütemények, mint jellegzetes húsvéti ételek nagyon sok nemzetnél megtalálhatóak. Persze az adott náció szájízéhez, hagyományaihoz igazítva.


Az olaszok például egy galamb formára mintázott kalácsot, a Colomba Pasqualét teszik a húsvéti asztalra. Közép-Olaszországban a pizzelle (egyfajta sült ostya), Nápoly környékén pedig a pastiera (a fűszeres, ricottával gazdagított tészta) a jellegzetes húsvéti sütemény.Spanyolországban húsvétkor szinte minden pékségben kapható olívaolajjal készült édes péksütemény, a torrija. De az ország különböző régióiban találkozhatunk még a La Mona de Pascua nevű, tojásfehérjében gazdag mandulás süteménnyel vagy Bartolillos madrilenos-sal, ami egy pudinggal töltött kalácsféle.
Angliában a simnel torta (gyümölcsökben és marcipánban gazdag torta) valamint a hot cross buns (édeskés zsömle, cukorkereszttel a tetején) a legkedveltebb édesség ilyenkor, de többféle keksz is készül a vendégek fogadására.
Amerikában és Kanadában a Peeps, azaz a mályvacukorból formált húsvéti figurák a jellemző édességek. Németországban pedig az Osteramm, ami egy bárány alakú sütemény.

Kalács szívvel-lélekkelA kalács manapság sem hiányozhat az ünnepi asztalról, vagyis érdemes lassan elkezdeni a sütést! Nekünk szerencsénk volt, egy igazi profi adott tippeket, hogy miből és hogyan készíthetjük el a tökéletes húsvéti kalácsot. Ahogy belépünk a 18. kerületi Kemence Pékségbe tudjuk, valahogy így nézhet ki a menyország. Hatalmas fonott kalácsok, diós és mákos bejglik, zserbó, hatalmas lábasokban olvasztott csokoládé. Ez az érzés csak még jobban erősödik, mikor Egervári Erika, a pékség termelési igazgatója szívből jövő mosollyal, lelkesen kalauzol el minket a húsvétra készült finomságok erdejében. Mint mondja, az ünnep közeledtével az emberek főleg a tradicionális süteményeket keresik, így a különféle kalácsokat, aprósüteményeket, mint például a zserbót, a sakk szeletet, a linzert illetve a különféle pogácsákat.
Erika azért hozzáteszi, imád újabb és újabb ízekkel kísérletezni, így készített már sáfrányos vagy medvehagymás kalácsot is.
Arra a kérdésre, hogy mi a legfontosabb a tészta készítésénél, azonnal jön a határozott válasz: a jó minőségű alapanyag. Erikáék a kalácsokhoz igazi tejet, tojást használnak, a töltelékekbe pedig valódi dió, mák, jó minőségű túró vagy házi lekvár kerül.
És persze a jó kalácshoz elengedhetetlen, hogy az ember örömmel, szeretettel készítse azt. Valószínűleg ez a titka Erika süteményeinek is!Trükkök, tippek Maga a kalács egy jó recept birtokában könnyen elkészíthető. És habár az aranybarnára sült, friss kalács önmagában is csodálatos látványt nyújt, a kihűlt tésztát bátran díszíthetjük is.
Ehhez használhatunk például csokimázat (akár barna és fehér csokoládét vegyesen). A csokimáz készülhet csokoládé felolvasztásával, de akár főzhetjük mi magunk is. A felolvasztott vagy főzött csokoládéba mártogatjuk aztán a kalácsot, de rá is csöpögtethetjük a tésztára. Ezután már csak a fantáziánkra van bízva, mi kerül a csokiréteg tetejére. Bátran szórhatunk rá apróra vágott vagy bogyós aszalt gyümölcsöt, mandulát vagy diót.
Ha még különlegesebb kaláccsal szeretnénk meglepni családunkat és velük együtt magunkat is, sütés előtt beszerezhetünk különböző sütőformákat is. A mi kedvencünk egyértelműen a bárány alakú kalács volt! Ezt persze szintén tovább díszíthetjük. Csokoládéban megfürdetve, kókuszreszelékben megforgatva nem csak aranyos, de igazán különleges húsvéti kalácsot tehetünk az ünnepi asztalra.