Szerdán a Borjour és a Momentán Társulat második közös estján vehettünk részt a 2009-es év borásza, Dr. Lőrincz György és rengeteg nevetés jelenlétében.

Dr. Lőrincz György bájos feleségével, a birtok névadójával, Andreával érkezett a komédiás estre. Lőrincz Úr fohászkodással kezdte az estét, ami teljesen érthető, hiszen a szüret kellős közepén vagyunk. Lőrincz György tudatos és missziós borász tevékenységet folytat, a kárpát-medencei magyar és ezen belül az egri borok újraértelmezésén és felemelésén fáradozik. A világ legjobb borát szeretné elkészíteni, és bebizonyítani, hogy a magyar borok különlegesek és valóban méltók a sikerekre. Így történhet meg az is, hogy fáradozásai és kísérletezgetései során 10-ból egy borász a nyakába ugrik, a többi pedig értetlenül figyeli. A birtok jövőre ünnepli 10 éve fennállását, melyre különleges ünnepléssel készülnek. Jövőre elképzelhető, hogy St. Andrea pezsgőt is kóstolhatunk, hiszen a tavalyi évjárat kevés bornak, de annál több pezsgőnek kedvezett. Sokak számára Eger elsősorban vörös bor termelő vidék, de ez a hiedelem Lőrincz György óta megdőlni látszik. Az Egri borvidéken közel 100 éve készítenek bikavért, mely hányattatott sorsa után a St. Andrea reformjainak és tudásának köszönhetően igyekszik újra elfoglalni méltó pozícióját.

Az üdvözlő ital egy könnyed, jól iható, kedves, gyümölcsös 2010-es Rosé volt. Eztán következett a 2010-es Napbor. Az egri borászok megalapították egri bikavér fehér párját, az Egri Csillag nevű házasítást, mely minimum 4 féle szőlőből kell, hogy álljon, és ennek 50 %-a a Kárpát-medencében őshonos. A harmadik bor a sorban az Ipacs Géza cimkéje által fémjelzett Örökké volt 2009-ből. A cimkén a világ teremtése van megörökítve a Gézától megszokott stílusban. A vörösek sora a 2009-es Kadarkával indult, amiből valószínűleg az utolsó palackok néhányát fogyasztottuk az esten. Végül elérkezett az idő a csodálatos Pinot Noir-hoz 2008-ból. Lőrincz Úr szavai szerint ez egy igazán egri jellegzetességeket felmutató bor. A jellemzés alatt megtudtuk, hogy a pinot noir olyan mint a páva farka; törékeny, lassan nyílik ki, majd 1000 élménnyel ajándékoz meg. A bikavérek sorát a Hangács indította 2008-ból, egy 5 féle szőlőből álló érdekes, rusztikus, izgalmas ízvilágú bor. Rusztikus, mert olyan mintha megnyalnánk egy szobrot, érezzük mindazt az ásványos ízvilágot, amely a termőterületre jellemző. Az estet a 2009-es Merengővel zártuk, melyet a közönség elsőként kóstolhatott meg. Ez a bikavér abszolút a szuperior kategóriába sorolható, a legízesebb gyümölcsös jegyekkel megáldott különleges egri bor. Az est borának az Örökkét szavazta meg a nagyérdemű.

A kóstolás közben a Momentán Társulat kreatív boros témájú játékainak, komédiáinak és rögtönzéseinek lehetett tanúja a közönség. A Momentántól már jól megszokott módon, soha nem tudtuk mi fog történni néhány perc múlva, illetve merre kanyarodik a történet. Így válhatott egy fényképezőállvány bogrács tartó szerkezetté, koronává vagy fegyverré. A közönség lelkes tagjainak is adódott alkalma a szereplésre, így következett be az, hogy az egyik kóstoló Úr, János nyerte meg a nevető versenyt a társulat tagjaival szemben.

A borok mellé a finom falatkákat a Büfé Budapest biztosította. Kézzel készült házi sós és szezámos grissinit, krumplis pogácsát és mákos brióst rogogtattunk ha volt egy szusszanásnyi időnk a kortyolás és a kacagás között.