Bámulni a csillagos eget és közben balatoni borokat iszogatni... ugye, mindannyiunk alapvető nyári elfoglaltsága ez? És mi lenne, ha mindehhez segítséget is hívnánk? Mondjuk, egy borászt meg egy csillagászt?

A következő Borjour Extrát a Gellérthegy oldalában, az Uránia Csillagvizsgáló teraszán tartjuk. A borkóstoló során könnyed előadást tart az Uránia csillagásza, valamint Szászi Endre, Szigliget borásza. Előbbi segítségére lesz Heyde, a 103 éves távcső, utóbbi fontos támasza lesz Bitang, aki ugyan még csak 5 éves, de kategóriájában (Cabernet Sauvignon) szintén nagy tudású...

Szóval, ha 20-án még nem fáradt el teljesen a nyakad az égboltkémleléstől, három nappal később találkozzunk a Borjour Extrán, Adrikával, Sebestyénnel, Heydével, Bitanggal és még ragyogóbb csillagokkal!

Ezeket a tételeket kóstolhatjátok majd
Szászi Endrétől:

  • Szigligeti Olaszrizling 2010
  • Szent György hegyi Szürkebarát 2010
  • Badacsonyi Kéknyelű 2010
  • Szent György hegyi Szürkebarát 2008 félszáraz
  • Szent György hegyi Cuvée Rosé 2010
  • Szent György hegyi Cabernet Sauvignon "Bitang" 2006
Szászi Pince

A föld és a természet szeretetét ősiektől kapták, nem is volt kérdés, hogy itt szeretnének közös életet kezdeni. Szászi Endre műszakvezetőként kezdte a Badacsonyi Pincegazdaságnál, majd önálló vállalkozó lett a borkereskedelemben, amikor úgy döntöttek feleségével, hogy csak minőségi borászattal és palackozással fognak foglalkozni. Először vásárolt szőlőből készítették boraikat, majd megindult beruházásuk a Szentgyörgy-hegyen. "Nagy hit kellett a borászathoz és a telepítéshez." - Mondja Endre.
Uránia Csillagvizsgáló

A TSZ kivágásai és mennyiségi termelése miatt sok évig küzdöttek, hogy olyan bor kerüljön a palackba, amilyet ők elképzeltek. "A művelés a kezdetektől ökológiai volt, végre úgy éreztük, hogy megtaláltuk a helyünket, két kisgyerekkel, épülő házunkkal a szőlő között nem is jöhetett szóba más, bár kissé pesszimista módon addig nem jelentkeztünk be ellenőrzésre, míg egy év próbáján meg nem győződtem arról, hogy megvédhető a szőlő így is." Mára elérték a tervezett 15-20 ha közötti területet, és egy kis vendégházzal is bővítették a birtokot. Szeretik a földet, a balatoni, szentgyörgy-hegyi természetet, és a képek láttán ez nem is csoda. Mindenképpen érdemes ellátogatni pincéjükhöz, ha tehetjük, és hamarosan a boraikat is megkóstolhatjuk a Borjour Extrán!

A főváros szívében, a Gellérthegy oldalán található az Uránia Csillagvizsgáló, itt a csillagászat népszerűsítésével foglalkoznak. De ehhez egy távcső is szükségeltetik, ő Heyde. Heyde 103 éves, akár már műemléknek is tekinthető, egyetlen párja, „ikertestvére" Rio de Janerioban található.

Heydét 1908 októberében hozta létre egy nemzetközi program kapcsán a dualizmus korának polihisztora, Konkoly Thege Miklós, azzal a céllal, hogy lefényképezze az északi égi pólus környékét. Miután a vállalt égterületet lefényképezték, Heydét főként asztrofizikai célokra használták, de például 1910-ben a Halley üstököst is észlelték vele. Végül 1947-ben került az Urániához, azóta főként bemutatásra használják.
Az Uránia épülete 2006-ben lett teljes körűen felújítva. Két előadóterme, terasza és könyvtára rendezvények széles körének lebonyolítására is alkalmas, míg 1963-ban elkészült kupolája otthont ad Heydének és az égbolt kémlelésének.

Heydével, annak ellenére, hogy Budapest kellős közepén van felállítva, rengeteg híres és szép objektum látható (mi mindent lehetne látni a városi fényektől távol!). A Holdon ismeretterjesztő könyvekbe illően rengeteg kráter és hegység látható, de a Heyde sokkal inkább alkalmas a Hold fényképezésére. A bolygók közül a gyűrűs Szaturnusz és sávokkal teli Jupiter mutatja igazán a Heyde képességeit. A Jupiteren a sávok tömkelege, a Szaturnuszon a gyűrűrendszer lenyűgöző. A vöröses Mars is igen szép látvány földközelség idején. A távolabbi objektumok közül felejthetetlen az Orion köd; a Lyra gyűrűs köd; a tejútrendszer "ikertestvére", az Androméda köd; a Fiastyúk;... és még lehetne sorolni.

Mit? BorJour Extra az Uránia Csillagvizsgálóban a Szászi Pince borait kóstolva Mikor? 2011. augusztus 23. | 19.00 - 22.00 Hol? Uránia Csillagvizsgáló, 1016 Sánc u. 3/b Mennyi? 4000 Ft, amely tartalmazza: kóstoló mennyiség a bemutatásra kerülő borokból, ásványvíz + falatkák További info szokásosan itt!