Csak azért, mert nyálkás és fogvacogtató az idő és legszívesebben egy gőzölgő bögrét szorongatnánk a kanapén ücsörögve, még nem kell visszavonulót fújnunk, hiszen ilyenkor itt az ideje a téli koktéloknak! Megkérdeztük a Boutiq'Bar gyakorlott kezű bártenderét, Haraszti Ferencet, hogy mit ajánl a téli szezonra.

Kétségtelenül vannak olyan italok, amelyeket otthon elkészíteni eleve halálraítélt ötlet, sőt, vannak kifejezetten veszélyes receptek (ilyennel mi is készültünk), de a legtöbb koktéllal érdemes egy próbát tenni. Persze nem árt ha pár dolgot észben tartunk, például, (amennyiben erősebb italt szeretnénk készíteni) hogy ezekhez a forró finomságokhoz az alkoholos összetevőket utólag érdemes hozzátenni, hiszen a már 70 °C-on párolgó alkohol már jóval azelőtt elillan, mielőtt a víz forrni kezdene, vagy hogy nem szabad kétségbeesni ha bizonytalanok vagyunk a mennyiségekben, hiszen akár házi készítésű cukorsziruppal is tudunk később ízesíteni. Amire viszont mindenképp szükségünk van a koktélkonyhához, az egy 10ml-es beosztású mérőedény és hőálló pohár a szervírozáshoz.Ginger GrogEz a koktél a dark rumtól kap intenzív ízt, a jó gyömbérsör pedig megtartja a melegítés után is az édes csípősségét, amit a lime hoz végül egyensúlyba. Bónuszknént pedig segít megúszni a téli betegségeket.

Hozzávalók:

40 ml jamaicai dark rum (Myers, Appleton) 20 ml lime (egy fél lime leve) 8 mentalevél 80 ml gyömbérsör Ferenc elmondása szerint a gyömbérsör, lime, mentalevél keverékét kávéfőzővel a legjobb felgőzölni, de otthon tűzhelyen is felmelegítheted lassú tűzön. Nem az a cél, hogy lávaként bugyogjon, elég csak ha erősen gőzölög. A rumot utólag öntsd hozzá és melegítsd egybe a keveréket. Ferenc Onufer Gábor kollegájától kölcsönözte a receptet, aki 2010 telén álmodta meg ezt a gyömbérsörös koktélt.
Boutique Winter CupVan a forraltbor világának egy nagyon színes és izgalmas felhozatala, ami rögtön azután következik, hogy becsuktuk magunk mögött a teafilterrel megbolondított tablettás vörösbor előszobájának ajtaját. A hírek szerint a 2011-es Haraszty Irsai Olivér különösen jól sikerült, így ehhez a recepthez ezt ajánljuk alapként, mivel száraz, mégis gyümölcsös fehérbor. A színt a tőzegáfonyalé adja, a pohárból felszálló gintől alkoholos gőzben pedig fűszerek és citrusillat keverednek. Érdemes egyszerre több adagot csinálni, biztosan elfogy!

Hozzávalók:

40 ml tőzegáfonyalé (cranberry) 20 ml gin 100 ml száraz de gyümölcsös fehérbor 20 ml cukorszirup (2 púpozott teáskanál porcukorl) ¼ narancs héja ¼ citrom héja 2-3 szegfűszeg 2 rúd fahéj szerecsendió reszelék a tetejére 1 csillagánizs szervírozáskor Téves mítosz, hogy a keverék forralásával az elpárolgó víz miatt erősebb lesz a forraltbor, aki az alkoholt bent akarja tartani, az tegyen fedőt az edényre és lassú tűzön melegítse forralás nélkül. Igazán körültekintőek a gint itt is utólag melegítsék össze a többi hozzávalóval. Csínján kell bánni a csillagánizzsal, ugyanis ha sokáig ázik az italban, hajlamos elnyomni a többi ízt, így csak fogyasztás előtt pár perccel tegyük a pohárba.Elder BlazerEz a koktél két recept összefésülésével készült, amikor egy vendég kellemes meleg, de gyümölcsös italt kért. A Blue Blazer az 1800-as évekből ered, Jerry Thomas nevéhez kötik, aki elsőként vetette papírra a a koktélkészítés tudományát, ugyanis addig ez a tudás csak szájhagyomány útján terjedt. Ez a lángoló koktél gyakorlatilag bármilyen, gyümölcsökre öntött tömény szeszesitalból előállítható. A másik koktél, a Left Bank nyomait pedig a gin, a sauvignon blanc és a bodzaszirup keveredésében találjuk meg. Már az illata is előcsalogatja az alkoholtartalommal járó bársonyos melegséget az ember bensőjében, a szőlővel és a bodzasziruppal pedig üdén elüt a hagyományos karácsonyi ízvilágtól.

Hozzávalók:

40 ml gin 15 ml sauvignon blanc 15 ml bodzaszirup 4 szem szőlő félbevágva 20 ml almalé

A Blazerek különlegessége, hogy a készítés során nem az edényen keresztül melegítik fel az italt, hanem magát az alkoholt gyújtják meg. Nem ajánlatos otthon próbálkozni vele mert a szétfröccsenő, lángoló cseppek komoly károkat tudnak okozni. A fikció kedvéért mégis itt a recept:
Tedd az egyik tűzálló edénybe a félbevágott szőlőszemeket, öntsd rá a gint és a bort, majd óvatosan gyújtsd meg. A lángoló, egyre forróbb alkoholt töltsd át a másik edénybe, de a szőlőszemek maradjanak a helyükön. Amikor a keverék elég forró, öntsd hozzá a bodzaszirupot és az almalevet majd melegítsd össze őket.