Megbolondultunk, és a legjobb libákat kerestük a városban. A legfinomabb falatok mellett utánajártunk, hogy mi köze Mártonnak a lúdhoz, no meg mit keres egy diszkóliba a Kálvin téren.

Az rendben van, hogy Budapesten most mindenhol liba szobrokat lehet látni, és minden étterem liba menüvel kedveskedik, de mégis hogy alakult ki ez a tisztelgés eme szárnyas előtt? Most megosztjuk veletek azokat a történeteket és hiedelmeket, amiket mi sem ismertünk, illetve eláruljuk hol érdemes jókat falatozni a libából.A Márton-sztoriSzent Márton a Római Birodalom területén a mai Szombathely környékén született, története i. sz. 316-ig visszanyúlik, amikor a katonáskodás után otthagyta a sereget és misszionárius lett, majd Tours püspökévé választották. Márton alázatosan ki akart térni a püspökké választástól, ezért elbújt a ludak óljában, akik a gágogásukkal elárulták a szentet, így „kénytelen volt” a püspökséget elvállalni. Innen a „Márton lúdja” elnevezés. November 11. körül szinte egész Európa ünnepli emiatt Mártont felvonulásokkal, lakomákkal.„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – vagyis honnan a Márton-lakoma?A Liba-lakoma eredete a paraszti hagyományokban kereshető. Az első írásos emlékek 1171-ből származnak, amikor Márton napja a paraszti év végét jelentette. A cselédek ekkor kapták meg a bérüket plusz még egy libát, hiszen a nyáron felduzzasztott állatok hadát még a tél előtt meg kellett tizedelni. Így ezen a napon az egész országban nagy lakomákat rendeztek, úgy hitték, hogy ha aznap minél többet esznek, annál több egészséget és erőt gyűjtenek az új évre.

Mi köze az újbornak, Mártonnak és a libának egymáshoz?Novemberre fejeződik be a must borrá érése, továbbá a nagyobb borvidékeken Márton az újbor védőszentje. November 11-én megnyitották a hordókat és a friss libasült mellé már fogyaszthatták a gyógyhatású Márton-bort vagy libás bort.Ha Márton napján…….-hiedelmek, babonák, vagyis mire is figyeljünk november 11-én?

  • Márton napja dologtiltó nap volt, nem szabadott takarítani, mosni, teregetni sem, mert az a jószág pusztulását okozta volna.
  • A Márton napi liba csontjából az időjárásra jósoltak: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros.
  • Az aznapi időből is jósoltak: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.”
  • „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”
  • Ha Márton-napján még zöld a szőlő levele, bizonyosan enyhe télre számíthatunk, s ha ezen a napon esik az eső, akkor a következő évi szüret is bőséges lesz.
Libamenük, libavacsorák a városbanAz alábbiakban összegyűjtjük nektek a legjobb és legkülönlegesebb libamenüket kínáló éttermeket:
A38 hajó étterme: A Márton-napi ételeket november 9. és 16. között kóstolgathatjátok.
WLB kedvencei: Sáfrányos liba aprólékleves maceszgombóccal és a roston sült libamell és libamáj káposztás cvekedlivel.
Teljes menüsor és bővebb info itt.
Bock bisztró: November 7-tól egy héten keresztül szerepelnek a libás ételek az étlapon.
WLB kedvencei: Korhely libaleves libahúsos derelyével, roston sült libamáj fekete babos tintahallal.
Teljes menüsor és bővebb info itt.

Az Alabárdosban komplett liba menüsorral várják a vendégeket.
WLB kedvencei:

Libamájtorta birsalmával és céklavariációkkal, sült libacomb és füstölt libakolbász lencsével, csicsókával és marinált lilahagymával. November 10-12-ig.
Teljes menüsor és bővebb info itt.

Sarki Fűszeres: Ide érdemes benézni pénteken, hiszen a liba menüsor tartalmaz egy pohárral a Vylyan újborából, a Bogyóléből is. A menüvel párhuzamosan a Királyudvar Pincészet tulajdonosa, Anthony Hwang nyitott kóstolót tart a borászat 3 remekéből.
WLB kedvencei: Gesztenye krémleves libapörccel, Tokaji Ilona Cuvée-ben érlelt libamáj pirított kaláccsal Teljes menüsor és bővebb info itt.

A Vörös Postakocsi étteremben november 10-én este 18.00 órától lehet részt venni a Libatoron. Az újbor kínálatban a Bodri borok szerepelnek.
WLB kedvencei: Kemencében sült házi töltött libanyak hosszan marinált vörös széna kazalon, Márton napi sólet füstölt hússal.
Teljes menüsor és bővebb info itt.

A Melba Hajós Étteremben is levágták már a libát, egy héten keresztül lesznek terírtéken.
WLB kedvencei: Libamáj créme brülée körtével, libamáj körtetócsnival, konyakmártással.
Teljes menüsor és bővebb info itt.

Az 57 restaurant is bemutatja libás remekeit november 9 és 16 között.
WLB kedvencei: Grillezett libamáj carpaccio, egészben sült libamáj császármorzsával és forró meggyel.

A Borkonyhában már javában kínálgatják a libás ételeket, íme egy-két finomság a sok közül: WLB kedvencei: libazúza kocsonyával és a libanyelvvel töltött házi tészta savanyú káposztával.
Teljes menüsor és bővebb info itt.Liba falatkákNovember 11-én 12.00 és 19.00 között ingyen kóstolhatsz libát a Baromfi Termék Tanács jóvoltából a következő helyeken:

  • Negro (V. ker. Szent István tér 11.)
  • Noir et L’Or (VII. ker. Király u. 17.)
  • Suszterinas (VIII. ker. József krt. 31./a)
  • Vörös Postakocsi (IX. ker. Ráday u. 15.)
  • Európa Kávéház (V. ker. Szent István krt. 7-9.)
  • Wine and Coffee (VI. ker. Andrássy út 15.)
  • Arena Corner (XI. ker. Bartók Béla út 76.)
  • Sarki Fűszeres (XIII. ker. Pozsonyi út 53-55.)
Libás programokNovember 12-13-án a szentendrei Skanzenben libás és újboros programok forgatagában vehettek részt. Kicsik, nagyok, családosok, párok, de az egyedül bóklászók is megízlelhetik a libát és az élményeket. Számos ötletet és receptet kaphattok a libás fogások elkészítéséhez, majd kóstolni is lehet. A kulináris élmények mellett hallhattok libás meséket, játszhattok a libás társasjátékkal, liba-lottózhattok, illetve részt vehettek a lúdtalpasok vetélkedőjén.

Szóval libára fel, ezen a hétvégén úgysem tudtok menekülni előle, és nem is érdemes.