A sallangoktól mentes étterem hosszú évek óta képes elkápráztatni vendégeit nemes egyszerűségével, tiszta ízeivel és közel sem profi, de annál barátságosabb kiszolgálásával.

A helyet nem lehet eltéveszteni, hiszen Fertőrákos egyetlen Fő utcájának közepén már messziről hirdeti a meglepően stílusos parasztház tetején lévő Ráspi felirat, a rengeteg virág és szőlőtőke, hogy itt valami rendkívüli dolog rejtőzik.

A Ráspiban teljesen mást kap a vendég, mint egy fővárosi étteremben. Minden közeli és messzi földről érkező látogatót (mert a Ráspiig valóban göröngyös út vezet) egy cél vezérel, hogy megkóstolják a mester legújabb fogásait.

Az élményről személyesen Ráspi, vagyis Horváth József gondoskodik. Az italok között meglapulnak a különleges ibolya vagy fenyőrügy szörpök, melyekből van, hogy csak 10 liter készül évente. Emellett a csekély számban (25000-30000 üveg) palackozott Ráspi borokat is itt kell keresni.

Ráspi családja ellepi a helyet, olyan mintha egy kedves ismerős családnál vendégeskednénk. Az udvar végében biciklikölcsönző üzemel, melyért Ráspi édesanyja felel. Idén nem találkoztunk a kisfiával, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján állíthatjuk, vagány kis kölyökről van szó. A felesége szorgosan segít a felszolgálásban, bőkezűen bánik a mosollyal és kedvességgel, Ráspi pedig a konyhát és a szőlőbirtokokat uralja. Megmutatta a ház alatt található pincét, de már sietett is vissza, hiszen várja a főzés. Megkérdeztük, honnan jut ahhoz a fenséges fogashoz és harcsához, melyre azt a választ kaptuk, hogy a Fertő-tó idén nagyon jó állománnyal rendelkezik, az öreg halász pedig összeveszett a feleségével és most ide hordja a halat. Mosoly. Igen, Ráspinál vagyunk. Csak őszintén.

A birtok nagysága 21 hektár, melyről Ráspi annyi szőlőt szüretel mint más 1-2 hektárról. Godosan szelektál, csak a legjobb szőlőszemek alkothatják borainak esszenciáját. Hozzátette, hogy 2010-es évjáratú borokat ne keressünk nála, mert a termés használhatatlan volt és a szőlő 99 %-a sajnos nem kerülhetett a palackokba.

De térjünk vissza az ételekhez. A négy nap alatt sikerült végigkóstolnunk csaknem a teljes étlapot. Mint már említettünk, ha finom halászlevet, kemencében sült fogasfilét vagy harcsát ennénk, irány Fertőrákos. Házi tésztája még mindig pazar, dús és erőteljes rókagomba, szarvasgomba, vagy zalai rák társaságában.

Nagy kedvencünk lett a borjúpofahús rengeteg szarvasgombával –többek között Ráspinak is köszönhetjük, hogy a hazai szarvasgomba reneszánszát éli- és a balzsamos kacsamell, házi készítésű balzsamecettel. Apropó balzsam. Aperitifként vétek lenne kihagyni a saját készítésű 7 éves balzsamesszenicát. A desszertek terén a chuao csokoládé felfújt és az idény gyümölcseivel, jelen esetben meggyel roskadásik pakolt rétes mindig jó választás.