Örömmel fogadtuk a Costes és az Onyx csillagait, és szívesen osztjuk meg veletek mit érdemes falatozni és hol.

Vasárnapi déli harangszóban bizakodóan és kíváncsian indultunk útnak a Budai Vár és az Alagút közelében elhelyezkedő Baldaszti’s felé, hogy megtekintsük és megízleljük, mi is született Baldaszti Péter, Segal Viktor, Mautner Zsófi, a Je Suis Belle, a Geppetto BelsőépítészStúdió és még sok kiváló szaktekintély munkájából.

A Lánchíd utcai fekvés kedvező, mind az autóval érkezők, mind az éjszakai kivilágított panorámában gyönyörködők számára. Miután megtaláltuk a parkolóhelyet, beléptünk a bisztró ajtaján. A Baldaszti’s két külön bejáratú helyet foglal magába. Egy bisztro, delikátesz és borkóstoló együttest, valamint egy kisebb üzletet, ahol a friss áruk, zöldségek, sonkák, sajtok találhatók, de erről majd később.

A bisztróba lépve, kedves fiatal pincérek fogadtak minket. Rögtön szemrevételeztük a Je Suis Belle által tervezett egyedi és ötletes kötényeket, csinos szoknyákat. A bisztróban néhány asztal található, kissé barokkos kissé minimalista stílusú dekorációs elemek előnyös keveredésével, székekkel, csillárokkal, tapétával. Érdemes volt asztalt foglalnunk, mert a vasárnap délutáni órákban is volt nyüzsgés. A gondosan megtervezett design feszültségét oldotta a pincérek közvetlensége és a látványkonyha szabadsága. Míg az étlapot szemléltük kértünk egy-egy presszókávét, gyömbér- és málnaszörpöt.

Az étlap abszolút összhangban van a hely stílusával, ugyanazok a színek és formák köszönnek vissza. Először a gazdag reggeli kínálat csábít el minket, olyan érdekességekkel mint a csilis vajon sült tükörtojás szardíniával grillezett barnakenyéren, vagy a Bourgeois reggeli füstölt lazaccal, articsókával, kaprigyümölccsel, sajttal és kézművesvajjal. Ezek mellett természetesen a klasszikusokat is felszolgálják, mint például virslit, rántottát, palacsintát, müzlit. Közben megérkeztek az italok. A gyömbér- és a málna szörp frissen készül, a gyümölcsök ízét megőrizve nem túl savanyú, nem túl édes italt kaptunk. A presszó kávé ízletes, elegáns csészében tálalva.

Gyomrunk korgását csillapítva, kiválasztottuk a főételeket. Vannak állandó ételek, heti ajánlat és a fatáblán is hirdetnek mindenfajta földi elemózsiát. Előételnek nizzai salátát baszk tonhallal és sous-vide tojással, thai burgonyakrémlevest, spenót krémlevest tökéletes tojással pharaon fűszerkeverékkel, és karfiol krémlevest választottunk szárd kapribogyóval és marinált lazaccal.

A Nizzai saláta elemei esztétikusan elrendezve, hosszú tálon érkeztek, ropogós ceruzababbal, tökéletes, enyhén sós tonhallal, néhány szem burgonyával, rajtuk egy szelet szardíniával, és kellemesen ízesített articsókás salátával. A spenót krémleves csöppet sem sós és fokhagymás, annál inkább pikánsan fűszerezett, édeskés hatást keltve.

A karfiol krémleves egyedi ízvilágú, kitűnő és ritka párosítás a lazaccal. A thai burgonya krémleves valószínűleg édes burgonyából készül, csípősnek nem mondható, kellemesen krémes. Az első fogások után mindannyian kíváncsian néztünk a főételek felé is, biztosak voltunk benne, hogy itt nem csalódhatunk.

A sertéstarja pankomorzsában könnyű, omlós és puha, kiválóan illik hozzá a füstöltpaprikás majonéz, valamint a japán uborkasaláta. A Paccheri tészta házi tésztából, klasszikus paradicsommártással és ropogós érlelt sonkával könnyű, nyári választás. A magos bundában sült tigrisrák friss zöld spárgával és viola burgonya krémmel van tálalva. A citromfüves gyömbéres rizstészta wokban készült, feltétnek garnélarákot választottunk hozzá. A julienre vágott zöldségek zamatát megőrizték. A tekintélyes mennyiségű és kiváló állagú borjúsült olívaolajos törtburgonyával és ratatouillelel párosul.

Természetesen a kecsegtető desszertkínálatot sem hagyhattuk ki, választhatunk az étlapról, vagy a pultból a napi sütemények közül, mint ahogyan az epres tortácska esetében tettük. Izgalmas választásnak ígérkezett az olívaolajos csokoládémousse tengeri sóval. A finom csokoládé és a friss, zamatos olívaolaj rendkívüli összhangot alkot a sóval megbabonázva. Az ínyenceknek már ezért érdemes visszatérni. A epres créme brulée klasszikus ízvilágú, friss eperrel.

Fizetés után még tettünk egy sétát a helyen. Az alaksorban húzódik meg a delikátesz üzlet és a borválogatás. Szinte minden nemzet konyhája megtalálható itt, mézek, tészák, sók, szószok, levek…

A különlegesség a borecet kóstoló pult, ahol kis pipettákból a kézfejünkre cseppentve akár birsalmás és zweigelt eceteket is ízlelhetünk. A fűszerek és borsok esetében úgyanígy járnak el. Érdemes végig szagolgatni a bors skálát. Két borkósoló pont is helyet kap az üzletben ahol hazai és külföldi sikerekkel kápráztatják el a borimádókat, akár szervezett kóstoló keretében is.

Az üzletből nyílnak a mosdók. A hölgyeké aranyozott dekorációt kapott, cseppet sem giccses hatást keltve, míg az urak ezüst színbe burkolózhatnak.

Egy szintet ugorva a galérián egy igazi olvasó sarok bújik meg a legjobb kötetekkel a csúcsgasztronómia, a design, lakberendezés, építészet és autók világából. Este itt érdemes vacsorázni, ha a Lánchíd fényeit szeretnék élvezni.

Végezetül betekintettünk a hűtött, friss termékeket árusító üzletrészbe. Rögtön felfigyeltünk a különleges mintázatú csempére, mely abszolút ékessége a helynek. A pult roskadásig van pakolva kézműves sajtokkal, olívabogyóval, érlelt sonkákkal, szarvasgombás kolbásszal és szalonnával. Ezen felül pástétomok, vajak, zöldségek, gyümölcsök találhatók a polcokon, mind a legjobb termelőktől, a legjobb gazgaságból.

A vasárnapi látogatásunk után mindenkinek szeretettel ajánljuk a helyet, kedves, nem feszengő kiszolgálásával, otthonos környezetével, isteni ételekkel. Azoknak, akik egy kicsit el szeretnének rugaszkodni a mindennapoktól és valami mennyeiben részesülni. Gratulálunk Baldaszti Péternek és csapatának, hogy a magyar gasztronómiai térképre feltűzött egy ilyen kedves kis komplett íz-dekoráció-élmény együttest.