A Hotel Momentshez tartozó, korábban üzletként funkcionáló Andrássy úti helyiség méltó helyet kapott az egykori Schossberger-palota földszintjén. A szállodához tartozó Bistro Fine mellett most már egy klasszikus, ugyanakkor modern bár is várja a szállóvendégeket és a nagyközönséget egyaránt.

Az Andrássy út a maga századfordulós patinájával még mindig nem az elsők közt ugrik be, ha esti lazuláshoz, beszélgetéshez keresünk helyszínt, különösen akkor, ha nem vacsoráról, hanem koktélozásban, minőségi spiritekben gondolkozunk.

Ezen próbál most változtatni a pár hete megnyitott Minute Lounge Bar. A 2016-ban nyitott, Continental Grouphoz tartozó Hotel Moments Budapest-beli bár az épület századfordulós stílusjegyei mellett az art deco elegáns világát hozza el nekünk. Az arany, zöld és kék enteriőrt az este’r partners álmodta meg – igazi telitalálat a századfordulón és a húszas években aranykorát élő Andrássy úton lévő bárba. És ugyan az enteriőr a múltat idézi, kortárs köntösbe bújtatva, az itallapot kifejezetten a modern igényekre szabták

Az elmúlt években erőteljesen fellendülő spirit- és koktélkultúra szerelmesei biztosan megtalálják a számításukat a 180 különböző párlatot felvonultató bárban. Az itallapon nyolc signature koktél van – de a bár csapata természetesen bármit elkészít,  még akkor is, ha nem pontosan tudjuk, hogy mire vágyunk.

Érdemes azonban alaposan átnézni az itallapon lévő koktélokat, mert jól összerakott, különleges és innovatív darabokról van szó, amelyekhez az italok összetételén kívül azt is megkapjuk megjegyzésben, hogy milyen élményre számíthatunk. A különlegesen kedves Silky way-nél például azt az ígéretet kapjuk, hogy olyan érzés, mintha garbóban rágcsálnánk almát, miközben a hóesést nézzük – és valóban. A Minute Lounge & Bar koktéljai azon az elven készülnek, hogy a koktélozás jóval több, mint különböző alkoholok kikeverése: egyfajta gasztronómiai élmény.

Ez szépen visszajön az összes általunk kóstolt italban: a Bedtime story a gyerekkorunk kakaózásainak világába visz minket vissza, a gyógynövénylikőrökből, cappuccinohabból, kakaóból, fahéjból készült ital úgy is képes a nosztalgiakeltésre, hogy egy abszolút felnőtt italt szopogatunk közben. A fenntarthatóság jegyében ügyelnek arra, hogy a lehető legkevesebb ételfölösleget termeljék – így például a cappucinóhoz készített tejhabok maradékait használják fel ehhez a kakaós italhoz.

Egyik legizgalmasabb koktéljuk pedig, a Pho' Eva pedig igazi umami bomba – a pici kis kehelyből kortyolva tényleg visszakapjuk a tradicionális ázsiai leves ízvilágát. Az egységesen 2990 Ft-ért kínált koktélok közül érdemes többet is megkóstolnunk, ugyanis a modern koktélok szép hagyományát követve se nem erősek, se nem sunyik, a jó alapanyagoknak köszönhetően pedig nem kell a másnapi fejfájástól tartanunk.

Bár a szállodához étterem is tartozik, a Minute Lounge & Bar-t nemcsak az izgalmas italok, hanem a finom falatok miatt is érdemes felkeresni. A bar food évtizedekig csak a mogyorót és az olajban sült finger foodokat jelentette, de az elmúlt évtizedben egyre több spirit bár és speakeasy tesz az étlapra egyszerű, de annál érdekesebb fogásokat, hiszen egy jó ital mellé nem lehet akármit felszolgálni.

A pizzaláz mellett Budapesten méltatlanul elhanyagolt, Berlinben annál népszerűbb elzászi specialitás, a tarte flambée az étlap legérdekesebb szereplője. A hajszálvékonyra nyújtott tésztát különböző feltétekkel pakolják meg, majd roppanósra sütik. A klasszikus elzászi (1850 Ft) mellett kérhetünk caprese-t (2150 Ft) hummuszos-kacsamájasat (1850 Ft) és gombás-paradicsomosat (1850 Ft) is. A hagyományosan nehéz, paraszti ételből a Minute-ban egy roppanós, légies, könnyed fogást készítettek, remek feltétekkel.

Az étlapon találunk többek közt salátákat – az itthon szintén kissé elhanyagolt Cobb salátának (2950 Ft) egy modernizált formáját készítik a konyhán – paradicsommal, baconnel, csirkemellel, zöldsaláta-keverékkel és krémes avokádóval – azoknak, akik csak egy lazább ebédre/vacsorára vágynak.

Ha valaki nagyon éhesen érkezik, akkor vállalja be a hamburger-triót (3990 Ft) mert a hagyományos, pulled-porkos és gombás buci után, amihez ráadásul sült krumpli és zöldsaláta is jár, biztos jól leszünk a nap hátralévő részébe.

A bar food mellett reggelizni is jöhetünk a Minute-be: a szállóvendégeknek készített, korlátlan svédasztalos reggelibe 6900 Ft-os induló árért mi is beszállhatunk.