Ez év őszétől a Batthyány tértől pár percre, a Szilágyi Dezső tér 2-es mólójánál, és a Parlamenttel szemben álló TRIP hajó is feliratkozott a szóba jöhető programhelyszínek közé, ha izgalmas színházi előadásra vágyunk, vagy egy remek koncertre. Két éven csak kísérleteztek, kötöttségek nélkül kipróbáltak egy csomó mindent, hogy kiderüljön, milyen élményekre vágyik az, akik a fedélzetére lép.

Magács László nevét elsősorban színházi berkekből ismerik sokan: ő vitte évekig a Merlint, majd miután onnan távozott, az Átriumot szedte rendbe, az elmúlt két évben pedig a Batthyány tér közelében horgonyzó, egykori tengerjáró hajó, a Kassa (később Debrecen) fedélzetén működő TRIP-et igazgatja. Két éven keresztül az volt a feladata, hogy mérje fel, milyen lehetőségek rejlenek a hajóban, és hogy milyen típusú programokért és élményekért hajlandó a fedélzetre lépni az érdeklődő közönség. Az is kérdés volt, hogy milyen érdeklődésű és milyen korosztályú embereket tudnak megszólítani. Kiderült, hogy elsősorban a kultúrára fogékony, 19 és 44 közöttiek keresik fel a TRIP-et, és olyan produkciók érdeklik őket, melyek nem félnek átlépni bizonyos határokat: szokatlan megoldásaikkal lebontják egy-egy klasszikus művészeti ág kereteit, vagy több művészeti ágat ötvözve érnek el új egységet. És hogy az inkább a színházhoz, a cirkuszhoz vagy a zenéhez áll közelebb, végülis mindegy: a hangsúly a kultúrán van.

Eddig a színházterem – és jó idő esetén a terasz – fogadott be minden produkciót: színházi előadásokat, koncerteket, irodalmi esteket, az artistaképző műsorait, gyerekprogramokat, elektronikus zenei bulikat. November 18. óta viszont megnyílt a TRIP-en egy újabb, kisebb helyszín is, a Panoráma terem, ami arról kapta a nevét, hogy itallal a kezünkben a Parlament kivilágított épületében gyönyörködhetünk, és azokban a hajókban is, melyek elsiklanak előtte a Dunán. Pár napon belül az új helyszín (és nyáron a terasz is) saját konyhát is kap, amit az Ízbisztró női legénysége felügyel majd, és lát el jobbnál jobb falatokkal. Ennek megnyitóján jártunk, ahol azt is meghirdette a TRIP stábja, hogy a kísérletezés ideje véget ért, és mostantól a két év tapasztalatai alapján megszületett, konkrét terv alapján működik tovább a hajó, mint színházi, cirkuszi, zenei és gasztronómiai központ.

Mint azt Magács László elmondta – és a célkitűzés jelszóként a TRIP honlapján is szerepel –, a hajó nemcsak színház, hanem kulturális és közösségi tér is egyben. Ezért az előadásai révén felbukkan a TRIP-en a Nézőképző is, ami egy olyan, komplex művészeti képzés, amely szervesen kapcsolódik az iskolai oktatáshoz. A 2015-16-os évadban indított oktatási projekt elsősorban a tizenéves korosztályra épít, velük ismerteti meg a művészet különböző területeit, szélesítve ezzel a fiatalok kulturális ismereteit, és bizonyítva a számukra, hogy színházba járni nemcsak hasznos, de érdemes is. A megnyitó beszélgetést így a Nézőképző új bemutatója követte, a MIT - Az ember tragédiája rövidítve. Szűk másfél órában három fiatal színész (Staub Viktória, Baki Dániel és Georgita Máté Dezső) vitte színre az alaposan meghúzott, de lényegét tekintve érintetlen, ugyanakkor új elemekkel kiegészített Madách-művet. Az okos, érzékeny, aktualizált és a helyenként meglepően vicces előadást bátran ajánljuk minden színházba járónak, nagy klasszikusunk rajongóinak és azoknak is természetesen, akik szeretik a kissé (vagy netán alaposabban) kiforgatott Nagy Műveket.

A TRIP ad otthont az artistaképzősök Úszó manézs című műsorának, valamint annak a koncertszínházi előadásnak, ami Ilf és Petrov szovjet-orosz írók klasszikusa, a Tizenkét szék alapján állított színpadra Magács László, valamint társai, Závada Péter író, Ratkóczi Huba zeneszerző, meg Láng Annamária, Hegedűs D. Géza, Rába Roland és Vecsei H. Miklós színészek, akik közül utóbbi dramaturgként és íróként is részt vett a darab munkálataiban.

Koncertek, zenei programok tekintetében is elég széles a merítés. Csak néhány lényegesebb programpont: lesznek Cseh Tamás munkássága előtt tisztelgő estek, és olyan is, ami a Woodstock-i fesztivál előtt hajt fejet, a Bohemian Betyars jótékonysági koncertet ad, Kardos-Horváth János, Beck Zoli vagy Galla Miklós a szerzői estjét hozza ide, és látható lesz itt, többek között, Kollár-Klemencz László és Grecsó Krisztián zenei-irodalmi duója, jó néhány feltörekvő, hazai underground zenekar és már jól bejáratott vagy ismert zenészekből alkalmilag összeverbuvált tribute banda, terveznek Edith Piaf estet, és itt tartja 20. születésnapját a Blues Rádió is. És végül, de nem utolsósorban ott vannak még a különféle elektronikus zenei bulik is, melyek közül a legígéretesebb talán a Happy Mondays néven futó programsorozat, ami a megnyitó estén debütált. A koncepció két részből áll össze: egyfelől azt mondja, hogy a hétfő is egy nap, így azzal is kell kezdeni valamit, másfelől pedig összehozza a hazai elektronikus zenei élet legnagyobb alakjait (Anorganik, Mango, Bootsie és Palotai), akik közül a nyitó estén mindenki fellépett egy-egy rövidebb, de velősebb szettel, később pedig, hétfőnként kettesével és hosszabb szettekkel állnak majd a pultba, a házigazda, Doktor Pepper mellett. A hétfő esti program néha szombatra költözik, mint november 23-án is, amikor Dirty Trip címmel Palotai, Mango, valamint a Dokival kiegészülő Doktor Pepper játszanak technót és drumNbass-t.

Végezetül pár szót a Kassa nevű hajóról, mert természetesen ennek története volt a legérdekesebb a tegnap estén. Erről Garadnai András okleveles közlekedésmérnök, a hajót tulajdonló Magyar Tengerészek Egyesületének ex-elnöke beszélt.

A Kassa idén 80 éves, a Magyar Folyami és Tengerhajózási Részvénytársaság megrendelésére gyártotta a Ganz Művek, majd 1939-ben futott ki először a kikötőből. A második világháborút szerencsésen megúszta, egyedüliként a négy hajóból álló flottából. A Fekete-tengert járta, és amikor jöttek az oroszok bombázói, a tengerészek mindig ruhákat égettek a fedélzeten, hogy a repülősök azt higgyék, a hajót már bombatalálat érte. A húzás mindig bejött, a Kassa pedig 1947-ben épségben hazatért, ekkor keresztelték át Debrecenre. 1965-ig járta még a vizeket, akkor lefokozták szervizhajóvá, majd miután ebből a feladatából is kiégett, szét akarták szerelni, de végül arra jutottak a döntnökök, hogy talán alkalmas lehet még valamire, így megmaradt, és végül a Szilágyi Dezső tér 2-es mólójánál kötött ki. Szerencsénkre, egyfelől mert a TRIP hajónak otthont ad, másfelől pedig mert a hajó tetejéről látható Budapest egyik legszebb panorámája a Margit híddal, a Parlamenttel és a Lánchíddal.