Tele a város távol-keleti konyhával, de jó régen megtanultuk, hogy igazi kínait akarunk enni, bizony el kell zarándokolnunk Kőbányára, a Monori út környékére. Jó hír, hogy ha autentikus thai fogásokara vágyunk, vagy fél óra instant Bangkokra, akkor elég a Dob utcáig mennünk!

A Dob utca körúthoz közeli sarka nem nevezhető a VII. kerület legvonzóbb pontjának. Egy szintén kevéssé bizalomgerjesztő, eldugott kis ajtón belépve viszont egy pici pult mögött három mosolygós thai asszony, a karakteres távol-keleti fűszerillat, na meg igazán autentikus thai ízek és fogások várnak arra, hogy egy perc alatt Thaiföldre repítsenek minket.

Nem, nem a napfényes-pálmafás Phuketre, és nem is valamelyik turistacsalogató sziget világába, hanem az igazi Thaiföldre, egy olyan kis kifőzdébe, amiből több százat találunk Bangkogban vagy Chiang Mai-ban. Első bizonyíték erre a közönség: bár összesen 15-20 ember tud leülni – ha mindenki nagyon összehúzza magát. A vendégek fele thai, és látszik, hogy nem a Király utcából véletlenül rossz mellékutcán jobbost dobó, eltévedt turistákról, hanem a hazai thai közösség tagjairól van szó.

Az étterem egyáltalán nincs túlgondolva, a fő dísz egy TV, amin érzelmes thai videoklipek mennek, valamint az ablakba állított Buddha-szobor, akinek helyi szokás szerint kis étel és kis ital van felajánlva.  Olyan, mintha a thai Bangla Büfében járnánk.

A hely neve, a Rim Thanon azt jelenti thaiul: 'az utca mögött', utalva arra, hogy Thaiföldön az ilyen kis kifőzdék szintén apró konyhái az utcára nyílnak. Három barátnő, Wannapha, Ratchanee és Slin – akik mellesleg már húsz éve élnek Magyarországon – nyitották a helyet egy éve, ők is főznek, felváltva állnak a pult mögött és intézik az ügyeket.

Az étteremrész tényleg nagyon picike, lent és a galérián is két-két asztal van, rajtuk viszont újabb árulkodó bizonyítékok, hogy nem az európai ízlésre hangszerelt thai konyhával van dolgunk: műanyag kosárkában csípős szósz, cukor, ecetes savanyúság halszósz és szójaszósz várja, hogy a saját ízlésünkre igazítsuk a levesünket vagy a currynket.

Ez az gyakran előforduló „europanizálódás” egyébként az összes távol-keleti konyha közül talán a thainál a legkevésbé indokolt, hiszen az erőteljes chilihasználatot leszámítva nüansznyi különbség van a thaiok és a farangok (a külföldi thai megnevezése) számára készült thai ételek között. Mégis ennek a pici különbségnek az ignorálása teszi a Rim Thanonh-t olyan autentikussá, náluk ugyanis vezérelv, hogy thai ételt főznek, mindenkinek. Ha nagyon félünk a csípős ízektől, rendeléskor szóljunk, de a többi összetevőn nem variálnak, és nem finomítanak. Evőpálcikát pedig csak vonakodva adnak, mert Thaiföldön hagyományosan villával és kanállal esznek.

Az étlap – legalábbis egy hazai thai étteremhez képest – kifejezetten nem hosszú, de megtalálható rajta az összes lényeges kategória: a levesek, a tészták, a rizses ételek, a curryk és a thai specialitások, például a darált hús, chili és thai citomfű alapú larp (2500 Ft), ami az egyik legismertebb thai saláta vagy a csípős-savanyú zöldpapaya saláta, a som-tum (2500 Ft) amit szintén minden sarkon megkapunk Thaiföldön.

Slintől megtudjuk, hogy a magyar vendégek kedvencei között van a klasszikus pad thai (1950 Ft) ami meglepően szaftos, mogyorótól illatos és jó thai szokásnak megfelelően édeskés tésztaétel, valamint a csípős rizstésztaleves, a Kuetiao (1850 Ft) – mert mi, magyarok, még a thai konyhában is ragaszkodunk a húsleveshez. Curryk közül választhatunk vöröset, sárgát, zöldet, panangot vagy massamant (1950 Ft), mi az utóbbit kértük, és ez volt az abszolút favoritunk.

A thai konyha curryjei közül a massaman a legfúziósabb, több olyan fűszer van az alapok mellett, ami a többi currybbe nem tesznek, például szegfűszeg, fahéj, kardamom vagy szerecsendió. A jó curry ismérve a sűrűség, és ezt sajnos nagyon sokan, nagyon sokszor elrontják, de itt szerencsére olyan krémes massamant kaptunk, hogy majdnem hullámot vetett a kanálon fújkálás közben.

A tulajdonos-szakácsok időnként az étlapon felül is készülnek helyi specialitásokkal – példul a Sai ua-val, ami egy thai sertéskolbász. Az eredetiséget és a frissességet pedig olyan komolyan veszik, hogy Békéscsabára járnak érte húsért, és ők maguk készítik el a kolbászkákat. Ha valaki nem eszik húst, a fogások egy részét vega verzióban is elkészítik, de van külön vega szekció is az étlapon. Házhoz egyenlőre nem szállítanak, de elvitelre is kérhetjük az ételeket, ha inkább otthon, a takaró alatt szürcsölgetnénk a forró, bacilusgyilkos leveseinket egy nyálkás, őszi estén.