A reggeli és a brunch olyan hívószavak, amik miatt képesek vagyunk korán kelni, és sokáig elnyújtani a nap első - és sokak szerint legfontosabb - étkezését, hiszen sokszor élményszámba menő tevékenységnek, külön programpontnak számítanak. Mi is folyamatosan keressük azokat a budapesti helyeket, ahol kényelmesen, bőségesen, hagyományos vagy épp újító fogások mellett lehet indítani a reggeleket, ezek közül pedig kiemelkedik a Felix Kitchen&Bar. Áprilisi nyitásukkor ugyan jártunk már náluk, de most időszerűnek éreztük, hogy újra szétnézzünk. A környezet mit sem változott; a Várkert Bazárhoz tartozó kioszk még mindig impozáns, a kilátás príma, a reggeli és brunch étlap pedig tartogatott újdonságokat.

A reggelik fontossága mellett talán nem is kell érvelnünk, azt viszont elmeséljük, mit tud ezen a fronton a Felix Kitchen&Bar. Legutóbbi ittjártunkkor ígéretesnek tűnt az étterem, pedig akkor még éppen csak megnyitott a vendéglátóhely. Ezért most időszerűnek éreztük, hogy visszatérjünk, és megnézzük, hogyan alakul az egykori szivattyúgépház és Kovács Árpád konyhafőnök különös kapcsolata.

A környezet továbbra is gyönyörű: lássuk be, nem mindennapi dolog egy történelmi épület gyomrában vagy teraszán ücsörögni, miközben színesebbnél színesebb fogások vagy akár csak egy presszó kerül elénk. Színterünk a Várkert Bazár épületegyütteséhez tartozó Várkert-kioszk, amit tervezője, Ybl Miklós fia után neveztek el. Három traktusban foglalhatunk helyet: az elegáns belső teret vacsorákhoz, a loggiát reggelikhez, a teraszt pedig italozásokhoz ajánljuk.

Mi ezúttal kifejezetten reggelire és brunchra voltunk kíváncsiak - és ezt a kettő fogalmat itt el kell különíteni -, és az árkádok alatt kezdtük el felváltva szemlézni a Dunát és a kezünkben lévő étlapot. Felhívnánk a korán kelők figyelmét, hogy hétköznap ezt akár 7:30-kor is meg lehet tenni (egészen 11:30-ig), mert a Felix már ekkor komoly napindítókkal nyitja a kapuit. A választék némileg eltér attól függően, hogy hétközben vagy a hétvégén érkezünk, és bár előbbi is bőséges és változatos fogásokat kínál, szombatonként és vasárnaponként erre is rátesznek egy lapáttal.

Kezdjük a sima reggelikkel, ahol a "sima" jelző többek között Matcha green bowl-t (1890 Ft), házi granolát, glutén-és laktózmentes gofrit , gránátalmával extrázott avokádó toastot (2590 Ft) és Buddha bowlt (2490 Ft) foglal magába. Vagyis itt az is talál magának kedvére valót, aki egészséges, szuperfoodban gazdag, gyümölcsös vagy mentes harapnivalóra vágyik, de az is, aki tojásos vagy klasszikusnak számító falatra éhes. Érdemes végignézni a teakínálatot, ami a Zhao Zhou műhelyéből érkezik, de hidegen préselt leveket, smoothie-kat, és persze kávét is választhatunk.

És hogy ezek után mi történik hétvégén? Előkerülnek az egész nyáron át érvényes summer brunch étlapok, ahol a reggeli kedvenc fogásai mellé olyan tételek csatlakoznak be, amik ebédként is nagyon jól tudnak esni. Kérhetünk egészen exkluzív előételeket, mint Keta kaviár vagy Szibériai tokhalkaviár, de dönthetünk a rámen, húsleves és klasszikus borjú bécsi mellett is. Mi személy szerint a ház signature ételeit ajánljuk; ne hagyjátok ki az argentin garnélával tálalt spagettit (3290 Ft) és a Felix "Duck and Waffle"-t (2990 Ft) sem!

És hogy mi is a Duck and Waffle? Éppen az, aminek gondoljátok: mindenmentes gofri, tépett kacsacombbal tálalva. Habár alapvetően mi is édességpártiak vagyunk, ha gofriról van szó, be kellett látnunk, hogy ez a kombináció működik. Utána azért hagyjatok helyet az édes változatnak is (1990 Ft), ami könnyed tésztával, szezonális gyümölcsökkel és lehetőség szerint lekvárral érkezik. De a 2 főre kalibrált, vanília mártással és sós karamell fagyival spékelt aranygaluska ( 2690 Ft) is maradandó élményeket tud okozni. A summer brunch komplett eseményszámba megy, mindig szól alatta lágy DJ szett vagy élő zene is.

Az épület előtt terpeszkedő terasz ugyan egész nap nyitva áll, de ezt inkább italozáshoz ajánljuk - az itallap ugyanis bő (és Ódor Andris szakmai hozzájárulásának köszönhetően szuper koktélokkal van felszerelkezve), az étlap viszont szűk, inkább borkorcsolyának beillő tételek szerepelnek rajta. Akárhogy is, a Felixbe legalább egyszer menjetek el, és vigyetek magatokkal bárkit, aki szerintetek örülne egy kiadós és az átlagtól egy fokkal eltérő reggelinek! Az áraktól nem kell megijedni, nem járnak az egekben, sőt ár-érték arányban sok belvárosi társát maga mögé utasítja.