Aki megnyeri a versenyt, most is külföldön képviselheti az országot az európai döntőben.

A tavalyi debütálás után idén is elindult a jelentkezés  a Hungarian Street Food Awards-ra, amely keretében egy szakmai zsűri és a közönség szavazhat a legjobbakra. 8 kategóriában kiválasztják a legjobb magyar street food helyeket, az összetett első helyezett Malmőben képviselheti Magyarországot szeptember végén az európai döntőben. A jelentkezők még augusztus 7-ig nevezhetnek a megmérettetésre, az eredményhirdetésre pedig szeptember 21-én kerül sor.

A nemzetközi megmérettetésen tavaly már 15 ország képviseltette magát és első alkalommal Magyarország is ott volt a résztvevők között a Karaván és a Magyar Street Food Egyesület közös szervezésében megvalósult hazai döntőnek köszönhetően, ekkor a Cupákos került ki győztesen. A szakmai zsűri új tagja lesz idén Járai Márk zenész, mellette a tavalyihoz hasonlóan zsűrizik Bánlaki D. Stella, a Forbes gasztrorovatának vezetője és Papp Regina, a WeLoveBudapest főszerkesztője.

Az európai verseny alapítóinak célja arra felhívni a figyelmet, hogy a street food is lehet minőségi, és sokszor képes megmutatni a különböző nemzetek ételeinek sokszínűségét és kulturális gyökereinket. „Ez az egyik legdinamikusabban fejlődő szegmense a vendéglátásnak, és most már a mennyiségi bővülés mellett a minőségi javulás is egyre inkább megmutatkozik. (...) Idővel szeretnénk, hogy ez a verseny és ezek a díjak egyfajta fokmérővé váljanak, ami nemcsak a szakma, de a közönség számára is hasznos lehet. – mondta el Almási Gábor, Hungarian Street Food Awards egyik alapítója, a Karaván ötletgazdája és társtulajdonosa.

Idén is várják a legjobb vegán, húsimádó, pizza, hamburger, nemzetközi, magyaros és édes street food hely pályázóit is, a legszebb food truck díja idén pedig már kategóriává vált. A 8 kategóriából párhuzamosan a közönség szavazatai és a szakmai zsűri tesztelése és véleménye alapján áll majd össze a helyezettek sorrendje.