Programok tekintetében rég néztünk elébe ennyire változatos napoknak, mint az előttünk álló egy hétben; ismét összeszedtük nektek, mit nem érdemes kihagyni csütörtöktől szerdáig a városban. Zajlik a Kolorádó Fesztivál, jön a Múzeumok Éjszakája, koncertezik nálunk a Dead Can Dance, lusta vasárnapot tarthatunk olaszos brunch-csal, zárul a Gyerek Sziget, megünnepelhetjük a jóga világnapját, elcsíphetjük a szentjánosbogár-rajzást, de nem maradunk dizájnvásár nélkül sem.

Csütörtök

Ismét klubbulival érkezik hozzánk az oregoni Red Fang, miután legutóbb a Fishing On Orfűn láthattuk őket, két évvel ezelőtt. A súlyos stoner riffjeiről és sajátos humoráról ismert banda koncertjei minden alkalommal élményszámba mennek, várhatóan nem lesz ez másként ezúttal sem.

Az NKA Hangfoglaló Program és a Hangőr Egyesület közös könnyűzenei filmklubja a TRIP Hajón – ezúttal sötétedés után, a fedélzeten kialakított kertmoziban! A vetítési előtti beszélgetésen a filmklub házigazdájának, Gelencsér Gábornak a vendége a film rendezőjeSzimler Bálint lesz.

Június 20-ána Madách téren rendezik meg az Erzsébetvárosi Kutyás Utcabált, ahol a kutyaszépségverseny, ügyességi pálya és szimatbemutató is várja a blökiket, valamint gazdijaikat. Az extra programok közt továbbá kutyafotózás, valamint több kézműves foglalkozás is szerepel, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Már csak június 23-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum Görgei Artúr valós alakját és örökségét bemutató időszaki kiállítása. A tárlaton több mint 400 műtárgy, film, valamint multimédiás alkalmazás segítségével ismerhetjük meg közelebbről a legendás tábornok életét.
Péntek
Önálló kolorádós ajánlónkban több zenei és nem zenei programot is kiemeltünk az éppen zajló fesztivál felhozatalából, ám ha csak egyetlen fellépőt lehetne megemlíteni, az egyértelműen Kurt Vile és zenekara, a The Violators lenne. Az indie rock és a folk határmezsgyéjén egyensúlyozó énekes-dalszerző Bottle It In című tavalyi lemezével debütál Magyarországon.
Szent Iván éjszakájához kapcsolódóan – egy egyszeri és különleges, szabadtéri előadáson, az Öntőház udvaron – Itália szerelmesét, a boldog Nemes Nagy Ágnest idézi meg Juhász Anna, vendégei társaságában felolvasószínházzal és koncerttel.

A II. Óbudai Világzenei Hét zárónapján Lajkó Félix lép színpadra a Kobuci Kertben. A multiinstrumentalista virtuóz folyamatosan megújuló művészetét már sokféle közegben megtapasztalhattuk, de szabadtéren teljesül ki igazán. Előzenekarként Básits Branka, Junior Prima-díjas énekesnő triója fogja hangolni a közönséget.

Milyen emberi sorsok, netán patológiák rajzolódnak ki a történetben? Milyen történelmi-társadalmi párhuzamokat fedezhetünk fel az eseményekben? A Mindset Pszichológia szakértő előadóival nyomába eredhetünk e kérdéseknek, hogy mélyebben is megértsük a sorozat szereplőit és történeteit.
Harminc évvel Grabowski sikeres küldetése után ünnepélyes vetítést szervez az Intermouse a 30. évforduló tiszteletére. Az ünnepségen újra megnézhetjük, hogyan sikerült Grabowskinak megszereznie a mikrofilmet Fushimishi professzortól, a film rendezője, Ternovszky Béla pedig arról mesél, hogyan készült el a Macskafogó 30 évvel ezelőtt, ráadásul mindezt a film stábja is velünk nézi majd.

A Hong Kong című kiállítás hat kortárs művész munkáit mutatja be. A fókuszban Hongkong áll, különböző perspektívákból és technikákkal megjelenítve. Hongkong jellemzően dinamikus, eleven és nyughatatlan, örökmozgó város, amely a fotósorozatokon, rövidfilmen és grafikákon keresztül elevenedik meg a Hybridart Space kiállítóterében.
Június 21-én, az underground és a mainstream klubvilág közös kedvence, Tensnake már harmadik alkalommal tér vissza a Duna-partra, hogy segítségével újra kirúghassuk a Pontoon képzeletbeli falait.

Szombat

Június 22-én rendezik meg idén a Múzeumok Éjszakáját, melynek keretein belül éjszakába nyúlóan látogathatjuk a múzeumokat és galériákat Budapesten, illetve országszerte egyaránt. A programok közt találunk kiállításokatperformanszokatkoncerteket és előadásokat is, a szervezők ráadásul a gyerekekre is gondoltak a legtöbb helyszínen. 8+1 budapesti programot ki is emeltünk, hogy könnyebben eligazodjatok a dömpingben.
  • Irány a strand! / Budapest-szerte és a környéken
Habár a nyár első nagy hőhulláma véget ért, a strandidő azért szerencsére velünk maradt, így a hétvégére is betervezhetünk egy kis lazítást, akár a városi strandokon, akár egy kicsit távolabb a nyüzsgéstől. Nemrégiben összeszedtük azokat a budapesti termálfürdőket, ahol szabadtéri medencében is csobbanhatunk, de akik a természetes vizeket szeretik, azok számára is van hol ejtőzni a környéken.

A Pezsgő Június Nagykóstoló célja, hogy a pezsgőkre, habzó- és gyöngyöző borokra irányítsa a figyelmet. A Winelovers júniusi 22-i rendezvényének feltett szándéka megalapozni, megerősíteni a nyári szezont, népszerűsíteni az ital fogyasztását, bemutatva a hazai kínálatot, valamint ízelítőt nyújtva a nemzetközi választékból.
Idén nyáron is visszatér az Akvárium Klub teraszára a Sun & Soda partisorozat, melynek első 2019-es vendége Sasha lesz, aki ráadásul extra hosszú szettel készül az Erzsébet térre. A terasz erre az időre városi oázissá változik műfű borítással, hangulatos árnyékolókkal és extra dekorációs elemekkel.
Szombaton ismét vezetett sétát szervez az Urban Jungle Budapest a Füvészkertben, ahol Koltai Tamás botanikus vezet végig minket, miközben a Füvészkert történetéről, a növények közérzetünkre gyakorolt hatásáról és a szobanövények gondozásáról is beszél majd.

Újra Napforduló Jógafesztivál a Margitszigeten, a nyári napforduló és a Nemzetközi Jóganap alkalmából! Ezúttal két jógastúdió fogott össze a fesztivál szervezésében az Atma Center és a Mantra Jógastúdió.
Ezekben a hetekben igazán különleges és látványos természeti jelenséggel találkozhatnak a szerencsések, ugyanis a szentjánosbogarak rajzása ebben az időszakban figyelhető meg. Az Alcsúti Arborétumban vezetett túrákon gyönyörködhetünk a bogarakban, amint azok apró zöld lámpásokként világítják be környezetüket.Vasárnap
Június 23-án olaszus brunch-csal várja vendégeit az Impostor Bar a Szabadság térre. Lesz bruschetta, panini, tiramisu, nutellás waffle, mogyorólikőr, és persze rengeteg paradicsom, mozzarella és pesto. A Kiskertpiac szervezői gondoskodnak róla, hogy a nyár is virágokkal, növényekkel és természetes alapanyagokból készült termékekkel induljon. A június 23-i vásáron a természetes dizájné lesz a főszerep, sok-sok ékszerrel és egyéb tárggyal a középpontban.

Elérkeztünk a 2019-es Gyerek Sziget utolsó hétvégéjéhez, hamarosan átadja a terepet a nagy testvérnek. A záró napokon zenél majd az Alma zenekar, és az Apacuka, énekel Bíró Eszter, de a koncertek mellett rengeteg játék, workshop, előadás és sportprogram is várja a családokat.
A jóga nemzetközi világnapját június harmadik hétvégéjén ünneplik világszerte, ahogyan Budapesten is. A Yoga Brunch az A38 Hajó tetőteraszán tart gyakorlást ez alkalomból, június 23-án. A 70 perces órát követően juice kóstolással zárul az esemény.

A nyári hónapokban, az Orczy Summer Chill fesztivál jóvoltából 33 estén rendeznek ingyenes programokat az Orczy-tó partján, közte kertmozival, akusztikus pop, jazz és komolyzenei koncertekkel. Június 23-án Tímár Péter kultfilmjét, a Csinibabát vetítik.
Vasárnap
már reggel 7-től bolhapiacot tartanak a népszigeti ATNO Forge-ban, ahol túladhatunk feleslegessé vált holmijainkon a kütyüktől kezdve a ruhadarabokig, és persze ugyanúgy válogathatunk majd a mások által kínált portékák közt is.

Hétfő


A legendás komponista zongoraműveit nemcsak az őt követő nagy pianisták népszerűsítették, hanem az azokat parodizáló rajzfilmek, így Tapsi Hapsi, valamint Tom és Jerry idevágó jelenetei is. És nem is sejtjük, hogy ezeken kívül mennyi mindent örökölt még a későbbi korok populáris kultúrája és zeneipara a 19. századi Európa talán legnagyobb szupersztárjától. Tóth Endre zenetörténész előadása a Kelet Kávézó és Galériában.
Mind szövegében, mind képanyagában felfrissítve, illetve a populáris zenei kutatás azóta elért eredményeinek beépítésével ki is bővítve jelenik meg újra Jávorszky Béla Szilárd és Sebők János hiánypótló kötete. A magyarock története 1. - 60-70-es évek új kiadásának bemutatóján Stumpf András beszélget Jávorszky Béla Szilárddal, míg Vitáris Iván és Balla Máté, az Ivan & the Parazol tagjai a hatvanas-hetvenes évek magyar slágereiből adnak elő. 

Természetesen nyáron gyakorlatilag bármelyik napon adja magát néhány gombóc fagyi, de ha nehezen megy a hétfők túlélése, érdemes erre a napra beiktatni egy jó sóskaramellát és/vagy pisztáciát. Az elmúlt hetekben három új kézműves fagylaltozóval is gazdagodott a város, a Fagyi., a Cloud 9 és a Gelateria Pichler is széles kínálattal (közte mentes verziókkal) várja a hűsítő ízélményre vágyókat.Kedd
1996 és 1997 után visszatér Budapestre a 90-es évek legendás fiúcsapata, és amellett, hogy magukkal hozzák legnagyobb slágereiket az Everybody (Backstreet's Back)-től kezdve az I Want It That Way-ig, januárban megjelent, DNA című albumuk új dalaik fogják alkotni műsoruk gerincét.

Június 25-én nézhetjük meg utoljára a Kiscelli Múzeumban az 1980-as évek meghatározó underground klubjának történetét és jelentőségét bemutató kiállítást. A 400 négyzetméteres sziklapincében a fotókplakátokrelikviák mellett jórészt magángyűjteményekből származó, a kor szubkulturális divatjának megfelelő ruhák, illetve számos, ma is működő zenekar tagjaival, egykori dj-kel, filmrendezőkkel, törzsvendégekkel forgatott videóanyag látható.
Először játszik Budapesten a nu metal hullámmal berobbanó, de annál azért szélesebb skálán mozgó chicagói csapat, a Disturbed. Az együttes 2011-ben hosszabb pihenőre vonult, 2015 óta azonban ismét aktívak, olyannyira, hogy azóta már két új albummal is előálltak. Legutóbbi, Evolution című lemezük tavaly ősszel látott napvilágot, ennek dalaival érkeznek a Budapest Parkba.40 év több mint 2000 címlapja, és még több fotója közül válogatta ki a HVG a legemlékezetesebb darabokat, amelyeket a július 5-ig tartó, ingyenes kiállításon eleveníthetünk fel újra az Artus Stúdió tereiben.
Szerda

Az ausztrál Dead Can Dance legújabb, Dionysus címre keresztelt albumát azok a régi múltra visszatekintő európai tavaszi és őszi fesztiválok ihlették, melyek Dionüszosszal kapcsolatosak. Harmadik budapesti koncertjükre ennek a lemeznek az apropóján érkeznek a Sportarénába, ahol az elmúlt korok és a modern idők, törzsi és nem ritkán pszichedelikus hangzásának elegye tölti majd be a teret.

Tizenhetedik alkalommal tárja szélesre kapuit a Petőfi Irodalmi Múzeum, június 26-tól. A fesztivál emléket állít a 100 éve elhunyt Ady Endrének és a 40 éve alakult Balaton zenekarnak is, de koncertet ad még Kollár-Klemencz László, továbbá Örkény novelláit idézi meg Mácsai Pál. Kiemelten izgalmas programnak ígérkezik még az eddig még nem látott képeket is bemutató André Kertész-kiállítás is.
Kávézóktól a bisztrókig, éttermektől a bárokig, sokféle vendéglátó egységnél találunk hangulatos kerthelyiségeket Budapesten, ahol munka után nagyon jól tud esni egy vacsora, esetleg néhány fröccs. Gyűjtésünkben városszerte összeszedtük a kedvenceinket, ahol valóban félreeső helyen, növények által övezve lazíthatunk.