Gasztró
A világ szeme elől elrejtett, legjobb kerthelyiségek Budapesten
Fotó : Kőrösi Tamás / WLB
Pavillon, terasz, udvar, kert, kerthelyiség

A terasz és a kerthelyiség kategóriákba sok minden belefér Budapesten. Szokták vele illetni a kopottas hátsó udvarokat, a járda felét elfoglaló két darab asztalt vagy a sétálóutca forgalmának kitett placcokat is. A város nincs eleresztve az igazán szép, gondos kezek által ápolt kerthelyiségekkel, ahol természetközelben és háborítatlanul vacsorázhatunk vagy iszogathatunk. Megmutatjuk, nekünk melyek a kedvenceink.

Pierrot Cafe Restaurant Bereg Bár Jardinette Émile Pótkulcs A Kert Bisztró Szép Ilona Étterem Remíz Kávéház és Étterem Pavillon de Paris La Perle Noire Étterem and Lounge Kéhli Vendéglő Pagony Czakó Kert La Bodeguita del Medio Budapest Massolit Books & Café Riso Ristorante & Terrace Sophie and Ben Garden (Bezárt) Fióka Figaró Kert

Pierrot Cafe Restaurant

A Budai Vár macskaköves utcáinak igazi kincse az 1982-ben nyílt kicsi étterem.  Az elegáns, műalkotásokkal és portrékkal gazdagon díszített enteriőr is lenyűgöző, a hátsó udvarra kilépve pedig egy elvarázsolt, romantikus kertben találjuk magunkat. Virágzó hortenziák, falakat borító borostyán – ilyennek képzelnénk el az álomkertünket is, ahová elvonulhatunk a világ elől egy jó könyvvel, a szerelmünkkel vagy egy üveg borral. És nemcsak a miliő, hanem a minőségi alapanyagokra építő, kísérletező konyhája miatt is ajánljuk a Pierrot-ot.

Fotó: Hartyányi Norbert / WLB
Pierrot Cafe Restaurant
 • 1014 Budapest, Fortuna utca 14.

Bereg Bár

A zajos Széna tértől csak egy ugrás a nyugalom szigete. A Hattyúház belső udvarán bújik meg az étterem és bár, amelyet teljesen véletlenül fedeztünk fel annak idején a Batthyány utcában járva, belesve a kanyargós, útjelző táblákkal jelzett ösvényre, amely ide vezet. A kalandos út valóban átjáró egy másik világba, mert a hely az ország “legészakkeletibb” csücskének, a beregi régiónak a nagykövete. A tájegységet ételek és italok képviselik, és a pultnál turisztikai érdekességeket is megtudhatunk. Kézműves sörökben is erős a bár, este pedig a lampionok fokozzák a hangulatot. Szellősen elhelyezett asztaloknál, de akár egy függőágyban is helyet foglalhatunk, a miliő családi bográcsozásra vagy akár esküvői ebédre is alkalmas.

Fotó: Szabó Gábor / WLB
Bereg Bár
 • 1015 Budapest, Batthyány utca 49./B

Jardinette

A Farkasréti temetővel szembeni étteremnek a neve is utal a vonzó körítésre, a jardin franciául ugyanis kertet jelent. A páfrányokkal, babérsommal, hortenziákkal, kék szarkalábakkal, korallberkenyével és kecskerágóval gazdagított, buja zöld kertet gyönyörű ősfák árnyékolják be nyáron. A kert szerepét ősztől hangulatos, üvegfalú télikert veszi át, ahol továbbra is úgy érezhetjük, mintha a szabad ég alatt ebédelnénk. A konyha alapvetően kifinomult magyaros, de a szezonális grill étlapról cevapot és mézes-mustáros sült lazacot is kérhetünk.

Fotó: Norbert Hartyányi / We Love Budapest
Jardinette
 • 1112 Budapest, Németvölgyi út 136.

Émile

A Gerbeud Kávéház budai testvérét köszönthetjük a rózsadombi villában. Az egész házat alárendelték a gasztronómiai élvezeteknek: a fölszinti fine dining étteremben csúcsgasztronómiai színvonalon étkezhetünk, a galérián szuper villásreggeliket fogyaszthatunk el, de kávézásra, üzleti találkozóra vagy estéhez bemelegítő pezsgőzésre is alkalmas. A földszinti pultban desszerteket találunk, a kertben pedig háborítatlan nyugalomban, valóban zöld környezetben dőlhetünk hátra a nap minden szakaszában, ráadásul a napsütés elől kaptár alakú, párnázott „jurtákba” is visszahúzódhatunk.”

Fotó: Hirling Bálint / WLB
Émile
 • 1026 Budapest, Orló utca 1.

Pótkulcs

Bár kétségkívül Buda jobban teljesít zöldterületek, így kerthelyiségek terén is, a pesti belváros közepén megbúvó oázis az egyik legintimebb hangulatú kert Budapesten. Kívülről ennek semmi jelét nem látni: a Csengery utca düledező téglafalai mögé csak annak jut eszébe belépni, aki ismeri a város egyik legrégebbi romkocsmájaként számon tartott Pótkulcsot. Mielőtt kocsma és étterem lett volna, egy köszörűs család birtokolta az épületet négy dinasztián át. A Pótkulcs tulajdonosa már a kezdetekkor jelen volt, az ő munkája a kissé kaotikus kert is, ahol a köszörűkövek még mindig asztalként szolgálnak.

Fotó: Polyák Attila / WLB
Pótkulcs
 • 1067 Budapest, Csengery utca 65b.

A Kert Bisztró

Pesten nem a Pótkulcs az egyetlen említésre méltó kerthelyiség, Zuglóban a Thököly úton találjuk az elég egyértelmű nevet viselő A Kert Bisztrót, amely jóval letisztultabb, rendezettebb és talán kicsit sterilebb is a belvárosban burjánzó Pótkulcsnál. Az egykori borház helyén a tulajdonosok fiatalos, igényes éttermet hoztak létre trükkös, talán leginkább a fine bisztró műfajába illeszthető, ennek ellenére megfizethető fogásokkal, változatos grill étlappal és business lunch ebédmenü-ajánlattal. A szomszéd udvarokból százéves fák szegélyezik a kertet, ahol vakítóan zöld a fű, és ahol még filmvetítésbe is belefuthatunk.

Fotó: A Kert Bisztró
A Kert Bisztró
 • 1146 Budapest, Thököly út 57/b

Szép Ilona Étterem

Nem lehet véletlen, hogy Budán találjuk a legtöbb kerthelyiséget, és az se, hogy a hagyományos magyaros kisvendéglők is kiemelkedőek itt. Ezek egyike a Szép Ilona Pasaréten, amely már a 2. világháború előtt is működött, és nevét a városrészről kapta, amely egykor kívül esett a lakott területen. A hagyománytisztelet azonban csak a konyhát érinti, az épületet felújították és korszerűsítették, a pompás muskátlikkal, formára nyírt dísznövényekkel és örökzöldekkel díszített kert pedig visszafogott és elegáns, és egy kis játszókuckóval a gyerekekre is gondoltak.

Fotó: Polyák Attila / WLB
Szép Ilona Étterem
 • 1021 Budapest, Budakeszi utca 3.

Remíz Kávéház és Étterem

Közvetlenül a Szép Ilona mellett található a Remíz étterem, amely szintén tradicionális magyar konyhát visz. Ősfás, óriási kertjében 100 fő is elfér, és elsősorban egyedi hangulata miatt népszerű. Nyáron a grillezett ételek a szabadban, lávakövön sülnek, köztük a híres Spare Ribse is, azaz a BBQ-mártással, salátával és főtt burgonyával tálalt sült oldalas. Saját játszótere is van csúszdával.

Fotó: Kőrösi Tamás / WLB
Remíz Kávéház és Étterem
 • 1021 Budapest, Budakeszi út 5.

Pavillon de Paris

Az I. kerületi Fő utcából nyílik az eldugott, magas kőfalaktól védett, patinás étterem. Nem nehéz kitalálni, hogy a Pavillon de Paris-ban a francia konyha magas színvonalú fogásaival találkozhatunk. A teraszt télen fűtve használhatjuk, nyáron elhúzott ablakok mellett, a romantikus kert mellett, amely annyira bájos, hogy rengeteg esküvőt is tartanak itt. Az étterem létrehozásában közreműködött Marc Meneau, az a francia mesterszakács, aki már két Michelin-csillagot tudhat magáénak.

Fotó: Kőrösi Tamás / WLB
Pavillon de Paris
 • 1011 Budapest, Fő utca 20.
 • A konyha 22:00-kor zár.

La Perle Noire Étterem and Lounge

Nagykövetségek, elegáns villák közt, a Mamaison Hotel Andrássy aljában rejlik a modern, részben franciás-magyaros, részben pedig nemzetközi vonalat képviselő étterem. Mikor pár éve írtunk róluk, az Andrássy útra néző kertben még madáretetőt is tartottak, és süncsaládot is neveltek. A nyári időszakban egy grillmenüvel is kiegészül a menü, amelynek fogásait a hangulatos kertben felállított grillen készítik el. Esténként lampionjaival a környék leghangulatosabb helye. 

Fotó: La Perle Noire
La Perle Noire Étterem and Lounge
 • 1063 Budapest, Andrássy út 111.
 • A konyha 23:00-ig üzemel.

Kéhli Vendéglő

Kevés étvágygerjesztőbb jelenet létezik a magyar filmtörténetben, mint mikor a Szindbád című filmben Latinovits Zoltán velőscsontot eszik. Az ínycsiklandó lakomák Krúdy Gyula színes és kifejező alkotásainak visszatérő motívumai, és az író maga is szívesen és rendszeresen hódolt az étel, az ital és a szebbik nem nyújtotta élvezeteknek, méghozzá az óbudai Kéhli vendéglőben. A Kéhli étlapján máig megtalálható több hagyományos magyar étel, amelyet Szindbád is nagy kedvvel habzsolt, a falakat pedig Krúdy ékesszóló sorai díszítik, a kicsike belső kert pedig varázslatos, Krúdy világához hasonlatos hangulattal bír.

Fotó: Kőrösi Tamás / WLB
Kéhli Vendéglő
 • 1036 Budapest, Mókus utca 22.
 • A konyha 23 óráig tart nyitva.

Pagony

A magyarok híresek a kreativitásukról, és a Pagony létrejötte ennek az egyik találó megnyilvánulása. Miért is ne lehetne a Gellért fürdő egykori, használaton kívüli gyerekfürdőjéből bisztró? Az elszeparált boxokként szolgáló pancsolókba asztalokat és székeket állítottak fel, amelyeknél reggelit, ebédet, vacsorát, limonádét, kávét és cseh söröket szolgálnak fel mesebeli környezetben. 

Fotó: Kőrösi Tamás / WLB
Pagony
 • 1114 Budapest, Kemenes utca 10.

Czakó Kert

A budai lankák között elbújva, a Tabán egyik legrégebbi épületében, egy teljesen átalakított és modern elemekkel ötvözött parasztház udvarán találjuk a Czakó Kertet. A rusztikus hangulatot eltolható üvegfalak és fémből készült építészeti elemek dobják fel, és működik itt cukrászat és szezonális fogásokat felszolgáló bisztró is. Szombatonként termelői vásárrá alakul az udvar, ahol kistermelőktől, biogazdaságokból származó portékákat vásárolhatunk.

Fotó: Hartyányi Norbert / WLB
Czakó Kert
 • 1016 Budapest, Czakó utca 15.
 • A piac nyitva tartása: Szo 8:00-14:00

La Bodeguita del Medio Budapest

Magyarra fordítva a hely neve „kocsma az utca közepén”, ami a valóságnak nem igazán felel meg, hiszen az egykori Fészek Klub átriumos, titkos belső udvarán találjuk a bárt. Egy miniatürizált Kuba, az étterem eredetije ugyanis nem máshol található, mint Havannában, ahol 1942 óta működik. Esténként kubai zenészek és latin zene tölti be a helyet, és itt nemcsak hallgatni, hanem táncolni is lehet.

Fotó: Polyák Attila / WLB
La Bodeguita del Medio Budapest
 • 1074 Budapest, Dob utca 57.

Massolit Books & Café

A belváros talán legtitkosabb kertje a Massolité. Egy kávézó és egy könyvesbolt pazar fúziója, amely rámutat mennyire zöld városban is élhetnénk, ha közös, nagy kerttel lennének a bérházak összekapcsolva, mint ahogy a 70-es években a városfejlesztők elképzelték. A környező újabb házak udvarát ugyanis nem sok minden választja el, így a Massolit kertjébe egy csésze kávéval vagy könyvvel kiülve meglepően nagy zöld oázisban találhatjuk magunkat. 

Fotó: Polyák Attila / WLB
Massolit Books & Café
 • 1072 Budapest, Nagy Diófa utca 30.

Riso Ristorante & Terrace

80 férőhelyes, zöld fűvel fedett udvar és terasz tartozik a mediterrán életérzést kínáló étteremhez, amelynek specialitása a rizsből készült ételek és rizottók. A pizza kemencében sül, a tészta házi, az udvaron pedig kültéri játszóteret is találni – mindezt a Budai Vár lábánál, a Bécsi kapunál. Nagyobb létszámú rendezvényekre éppúgy ideális, mint egy páros romantikus vacsorához.

Fotó: Riso Ristorante & Terrace
Riso Ristorante & Terrace
 • 1012 Budapest, Lovas út 41.

Sophie and Ben Garden (Bezárt)

Isteni burgereivel a belváros népszerű gyerekbarát helye volt a Sophie & Ben, amely sajnos idén bezárt. Továbbra is nyitva van azonban kerthelyiséggel összekötött éttermük Hűvösvölgy mellett, ahol ugyanúgy családias légkör uralkodik, lampionos, éppen csak egy kicsit provence-i hangulattal. Mászóka és csúszda várja a gyerekeket odakint, bent pedig egy játszószoba.

Fotó: Balkányi László / WLB
 • 1028 Budapest, Hidegkúti út 81.
 • A vendéglátóhely bezárt.

Fióka

A János kórháznál található étterem kissé kilóg a sorból, mert nem keríti el semmi a Városmajortól, amelynek sarkán áll. A barátságos téglaépület kertjében megtapasztalható zöld ettől azonban olyan, mintha soha nem érne véget. Helyet foglalhatunk a közvetlen teraszon az égősorok alatt, de leülhetünk kijjebb is a fűben, a romantikusok többek között a fonott, párnázott kétszemélyes fülkékbe is. Finom ételeket, és az ország minden hazai borvidékét magába foglaló, gondosan összeválogatott borválasztékot találunk itt.

Fotó: Polyák Attila / WLB
 • 1122 Budapest, Városmajor utca 75.
 • H-V: 11:00-24:00

Figaró Kert

Kellemes, laza hangulatban, árnyas fák alatt múlathatjuk az időt a Katona József utca – Borbély utca sarkán. A családias oázist a betondzsungel közepén találjuk, és olyan, mint kicsit mintha megállt volna itt az idő. De ide nem is a trendkövető közönség jár, hanem inkább törzsvendégek, akik tudják, hogy itt megtalálják kedvenc kézműves söreiket vagy a kacsamájas húsosdeszkát is salátával megrakva. A hely közepét egy aranyhalakban dúskáló tavacska díszíti.

Fotó: Polyák Attila / WLB
 • 1132 Budapest, Borbély utca
 • H-V: 8:30-22:00