A bringák után itt a lehetőség az elektromos rollerek kölcsönzésére is, igaz egyelőre még csak tesztüzemben és korlátozott területen. A Lime rollerjei az appal könnyen megtalálhatóak és felvehetőek, és ha megérkeztünk, bárhova letehetjük majd az eszközöket, nem kell dokkolót keresni. Kipróbáltuk mi is, milyen két keréken suhanni a Duna-parton.

Ma már van több autómegosztó (MOL Limo, Greengo és DriveNow) egyre nagyobb területet lefedő bringarendszer (MOL Bubi és a Donkey Republic) és már az elektromos robogók is megjelentek (Blinkee) a városban. Az utóbbi egy-két évben pedig egyre több rolleres jelent meg Budapest utcáin, eleinte a klasszikus, lábbal hajtós, összecsukható modellek, majd az elektromos változatok is feltűntek, így már csak idő kérdése volt, hogy mikor jelenik meg ennek a közelekedési változatnak is a kölcsönözhető formája.

A Lime két éve biciklikkel indult, tavaly vezette be az elektromos rollereket a repertoárjába, Amerikában országszerte számos városban, de Európa olyan nagyobb városaiban is jelen vannak, mint Prága, Berlin, Madrid, Párizs, London, ahogy Új- Zélandon és Izraelben is. Budapesten a rolleres projektet a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve a magyar szerv koordinálja.

Május 1-jén indult Budapesten a Lime elektromosroller-kölcsönző rendszere, egyelőre még csak tesztüzemben, azaz július 30-ig, és csak nagyon korlátozott területen. 

Ha reggel keresnénk a rollereket, akkor a budai és a pesti Duna-part egyes szakaszain, illetve az ahhoz közel eső kijelölt területeken találjuk meg őket biztosan, az app térképén zölddel lefedett területen. Ez Budán a Műegyetem campusát jelenti a Tudósok körútjáig, a Duna-parton végig a Batthyány térig, és Lágymányos egy részét, a Bartók Béla út mentén a Móricz Zsigmond körtérig. Pesten ennél kisebb területen, a Boráros és a Fővám tér közötti szakaszon, és a Kálvin tér környékén csíphetünk el egy járgányt. Szerencsére ennél jóval nagyobb területen tehetjük le, ennek a határait piros zóna jelzi az app térképén, ezt is fontos figyelnünk, mert ha ilyen „vörös területen” hagyjuk a rollert többször, büntetést rónak ki ránk, vagy le is tilthatják egy időre a fiókunkat.

A tesztüzem keretein belül 200 roller érhető el a városban, amelyek tölthető akkumulátorral működnek, a Lime csapata tartja karban a járműflottát, ők gyűjtik be éjjelente a rollereket, amelyeket a töltőállomásokon feltöltenek, és reggelre újra használhatjuk őket. A használati díja az idő függvényében változik, az egyszeri kioldási költsége 250 Ft, a percdíj utána pedig 50 forint, de a használat során úgy tűnt, a minimális díj minden esetben 1000 forint lesz.

A használata tényleg egyszerű és gyors, le kell tölteni egy QR-kód leolvasót és a Lime applikációt az okostelefonunkra, amihez kell egy érvényes telefonszám, (erre küldik a 4 jegyű visszaigazoló kódot) és egy érvényes email cím. Az appot megnyitva, miután regisztráltuk a bankkártyánkat, megkeressük, hol van hozzánk a legközelebbi roller – ennél azt is látjuk, az milyen milyen töltöttségi állapotban van – majd odasétálva, és a QR-kódot beolvasva már indulhatunk is. Bukósisak – bár javasolják a használathoz – nem jár hozzá, az nekünk kell magunkkal hoznunk, ha szükségét érezzük.

A teszt során az első gondolatunk az volt, hogy nagyon gyorsan haladunk vele, így a járdán nem túl jófejség használni, mert 25 km/h sebességgel repeszt, ami a gyalogosok között elég sok. Inkább a bringautakon vállalható, mert ez a tempó igazodik az átlag biciklis városi sebességéhez is. A fékek eléggé rendben vannak, egyszer sem éreztük azt, hogy nem fogunk tudni megállni. A budapesti utak viszonyaihoz kicsik a kerekei, egyes szakaszokon annyira ráz, hogy nagyon kell figyelni arra, hogy ne bukjunk fel vele.

Rövid távokra nagyon praktikus, azokra az 1-2 km-es szakaszokra, ahol amúgy sétálnánk két átszállás között, vagy megspórolnánk egy tömegközelekedési eszközt. Hatalmas előnye azonban abban rejlik, hogy nem kell dokkolót keresni, amikor megérkeztünk, és viszonylag szabadon le lehet tenni szinte bárhova. Persze arra nem árt figyelni, hogy azért ne az út közepén dobjuk el, mert sajnos már erre is láttunk példákat.