A közösségi bicikli érkezett meg hozzánk először, az autóbérlést, úgynevezett "carsharing"-et is két szolgáltatón keresztül használhatjuk. Most pedig megjött a blinkee.city, ami a három közül a legfürgébb választás lehet. Mi sem voltunk restek, megnéztük, hogy milyen a buszsávot használni, percek alatt eljutni A-ból B-be, mindezt úgy, hogy csodálkozó szempárok figyelnek, hogy hova tűnt a motorunk hangja? Természetesen elektromos robogóról beszélünk, így nesztelenül róhatjuk a belvárosi utcákat.

Egy magyar startup és az E.ON közreműködésével indult el a blinkee.city szolgáltatás Budapest belvárosában. A szisztéma egyszerű: igazodik az eddig megismert közösségi eszközök használatához:

  • letöltjük az applikációt,
  • regisztrálunk (szükség lesz a jogosítványunk két oldalának fényképére, melynek validálása maximum 24 óráig tarthat), beírjuk a bankkártyaadatainkat is, ezekre terhelik majd a használati díjat,
  • az appon megnézhetjük, hogy merre van a hozzánk legközelebbi robogó,
  • díjmentesen 15 percig lefoglalhatjuk a kinézett járművet, ám ha mégsem érünk oda, további 6 forint/perc ellenében "parkoltathatjuk".

  • Az app és a motor összehangolódik GPS alapon, így, ha rányomunk, hogy megkezdjük a használatot, a robogót azonnal indíthatjuk,
  • csomagtartójában találunk bukósisakot, melyet kötelezően viselni kell, s alá higiéniai szempontból egy egyszer használatos egészségügyi sapkát is fel kell vennünk,
  • indulhatunk, megkezdhetjük az utunkat, ami bárhová vezethet, az akkumulátor töltöttségének függvényében. Parkolni azonban csak a blinkee.city kijelölt határain belül lehet.

  • Ha befejeztük utunkat, helyezzük vissza bukósisakot, zárjuk le a bérlést az appal és már érkezik is mailcímünkre a visszaigazoló számlabizonylat, benne a percalapon kiszámolt összeggel, amit a bankkártyára terhelnek.

A segédmotoros kerékpár kategóriába tartozó kis robogók 4,2 lóerősek, vagyis körülbelül 50 km/h a maximális sebességük. Nyugodtan mondhatjuk, hogy fürgék, nem kell várnunk a gázfröccs utáni reakcióidőre, századmásodperceken belül lő ki a pirosnál az elektromos paripa. Ha egyáltalán várni kell a pirosra, ugyanis akkora előnyben vagyunk, hogy használhatjuk a buszsávot! Ez nagyon nagy fegyvertény, pláne, ha sietünk.

Az eddigi tapasztalatok alapján, körülbelül 3-4 km-re vesszük igénybe a közösségi robogózást, átlagosan 15 percekre – vagyis A-ból B-pontba eljutni, gyorsan, élményszerűen, akár olyanoknak is, akik egyébként nem preferálják a biciklis/motoros városi közlekedést. De carsharing ide, vagy oda, ezzel a megoldással tényleg extragyorsak, hatékonyak és nem utolsósorban környezettudatosak is lehetünk.

A vagy B jogsival (amit fél évnél régebben birtoklunk) már kezdődhet is az alkalmi, percalapú belvárosi robogózás. Ami kétfajta használati díj közül választható: diákként kedvezményesen, 41 forint/perc, minden más státuszú felhasználónak 49 forint/perc a használat. Haladó gondolkodásra vall a napidíj maximalizálása is: legfeljebb 4900 forintot száguldozhatunk el 24 órán belül. A parkolás mindenkinek, egységesen 6 forint/perc.

A vezetési élmény valóban az: adott ez az egészen komfortos karosszériával bíró robogó, mely tényleg egy hang nélkül vágtázik az autók között, a buszsávban is (a zöld rendszámú elektromos autók például nem használhatják ezt a sávot)! Egészen új érzés így manőverezni az Andrássyn csúcsforgalomban.

Felmerül a kérdés, hogy miként és hogyan töltik a robogókat. A rendszer praktikus: a robogók elszállítása helyett a karbantartók feltöltött akkumulátorokkal járják a várost és amennyiben az 50 robogó egyike merülőben van, csak simán akksit cserélnek. Nem kell az egész gépet mozgatni, még egy logikus megoldás.

A robogókon van casco, a csomagtartóban kárbejelentő, ha éppen valami kevésbé szerencsés dolgot csináltunk volna. A kárt azonban 100 000 forintban maximalizálták, így, ha valamit eltolunk, nem kell megtéríteni a blinkee.city elektromos robogó teljes árát.

Gyors, környezettudatos, közösségi, élményszerű és csöndes – mindenképp megér legalább egy próbát, hogy aztán sietős alkalmakkor ne szabódjunk, hanem pattanjunk fel nyugodt szívvel az első közelben lévő elektromos robogóra!