2019-ben már nem nézünk furcsán a különleges kollaborációkra, a bárba oltott tetoválószalonra, divatüzlettel fuzionáló kávézóra. Most egy nagyon jól átgondolt, gyakorlatilag gasztronómiára, értő vendéglátásra, irodalomra és borra szakosodott "ház" nyílik a Kertész utcában, mely két egységre bontható, a Babérliget Könyvesbolt és kávéházra, valamint a Laurel Budapest wine&tapas bárra és étteremre. Bejártuk az egész helyet, beszélgettünk, kóstoltunk.

Csaknem egy éve folynak a munkálatok a Kertész utca 29-es szám alatt, hiszen nem „csak” egy vendégteret kellett kialakítaniuk, hanem egy egész komplexumot, két egységet egy tető alatt. Hogy ténylegesen el tudjuk választani a Babérliget Könyvesbolt és kávézót, valamint a Laurel Budapestet, két etapban írnánk róla mi is, egyértelművé téve a funkciókat és sokféleséget.
Babérliget Könyvesbolt és kávézó

A Babérliget nélkül a Laurel sem vált volna valóra, hiszen ez volt az első ötlet, amelyből eljutottunk idáig. A név és az sem véletlen, hogy zömében Hamvas Béla, illetve a hozzá köthető szerzők műveit találjuk a polcokon. Olvasásra is van lehetőségünk ugyanis, nemcsak a nézelődésre. Az alapítók kultúrteret szeretnének létrehozni, ahol összeér a kulinária és az irodalom is. A Hamvas Béla Alapítvány meghatározó szereplő a Babérliget történetében, mintegy referencia-könyvesboltként is tekinthetünk rá.

Könyvesbolt mellett pedig kávéházként is funkcionál, ahol újhullámos kávét szolgálnak fel, és reggel 09:00-től délután 17:00-ig reggelizhetünk is. Finom péksütemények, komolyabb sonkák, kovászos kenyérrel ehető kencék közül választhatunk. És amint a kávéházi idő a vége felé jár, újabb étkezési lehetőség adódik házon belül, ez pedig a wine & tapas bar, ami már Laurel néven fut.

Laurel Wine & Tapas bar
Mikor végigvezettek minket a házban, a „pincéből” indultunk, méghozzá a Laurel bortrezorjaitól és egy kis kóstolóállomástól. Nagyon fontos alappillére a koncepciónak a bor maga, melynek szelekciója ritkán látott elhivatottságra és hozzáértésre vall. Régen találkoztunk ennyire széles választékkal, pláne olyan tételekkel, melyek maximum maguknál a pincéknél kóstolhatók, annyira nincsenek szem előtt. Szinte végeláthatatlan a borlap, elkél hozzá a segítség. Minden Laurel-es dolgozó komoly tréningen vett részt, így senki sem jön zavarba, ha társaságunk egyik tagja kevéssé boros, és csak valami „finomat” inna, vagy ha van közöttünk komolyabb borértő, és sosem kóstolt tételre vágyna.

Tehát 18:00-kor nyit a bor és tapas bár, ahol testes vörösek, illatos fehérek és játékos buborékok mellett a falatok is hangsúlyosak. A teljesen klasszikus borkorcsolyák (olivabogyó, magvak, sonkák, sajtok) mellett egy sokkal izgalmasabb konyhára számítsunk, hideg-meleg ételekkel, steakkel, desszertekkel. A bárban is találunk egy komoly előkészítőpultot, de a fine dining étterem konyhája felszereltségéből fakadóan igen jó terep a tapasok készítésére. Mede Ádám konyhafőnök igazán kifinomult kezdő menüt állított össze egyedi stílusban, szakítván az unásig ismételt bisztrós tételekkel, néhol merész párosításokkal, elmondása szerint „letisztultan”, szerintünk viszont lendületesen, fiatalos dinamikával.

Egyik kedvencünk lett a cukkinisaláta juhsajttal, szömörcével, mazsolával (1900 forint), ízletes volt a füstölt pisztráng, karalábé, zöldalma (3100 forint), és jó geg Ádám körömpörköltje (2600 forint) is, ami bodagon érkezik.

Megosztó étel, viszont ebben a formában azokat is elvarázsolja, akik annyira nincsenek oda a bográcsos, cupákos pörköltért. Aprócska kockákban, paprikával készítve, a bodagokra terítve érkezik: megmarad a kicsit ragacsos állag és a jellegzetes íz, ám annyira jól eltalált az interpretáció, hogy szkeptikusabb „körömtagadók” is nyugodtan kipróbálhatják.

A csúcs mégis a kacsamáj, málnavirágméz, füstölt paprika (3300 forint) kreáció, amiről a vendég nem is beszél, csak halkan, minden falatot kiélvezve fogyasztja. Édes ízei nem viszik el desszertirányba; örülünk, hogy megkóstolhattuk, nem csodálnánk, ha a bor és tapas bár „signature” fogásává válna.

Egy sajtos és egy húsos látványhűtő is bekerült a Laurelbe, bámészkodhatunk és válogathatunk kedvünkre a bent pihenő finomságokból.

Laurel Budapest

Elérkeztünk a legkifinomultabb állomáshoz, ami pedig a Laurel Budapest fine dining étterem a ház alsó szintjén. Á la carte megoldások helyett kizárólag séfmenüvel dolgoznak (van vegán verzió is!) Mede Ádám vezetésével. A fiatal tehetség megfordult a legfontosabb budapesti topkonyhákon, főzött a Dunakanyar éttermeiben, de külföldi tapasztalatait is elhozta a Laurelbe. A konyha legénységéből többen a Fámából érkeztek, köztük Ötvös Zsuzsi a desszert pályáról, akinek kiemelkedő édességeit már volt szerencsénk kóstolni, és könyvében is elmerültünk már.

A konyha teljes egészében látszik a vendégtérből, így minden apró rezzenést figyelemmel követhetünk a jus felfőzésétől kezdve egészen a húsok grillezéséig. Nem kis stressz lehet, hogy csupán egy óriási üvegablak választja el a vendégeket a konyhától, de odabent a srácok egyáltalán nem tűntek úgy, mintha ez az átlagosnál nagyobb nyomást helyezne rájuk, ráadásul volt idejük szépen összeszokni.

Egy fogást és egy desszertet kóstoltunk a Laurel Budapest vacsorasorából, és akárcsak a tapasok, izgalmas és előremutató volt mindkettő. Megszokott, bevált párosításoktól mentes, sajátos stílust képviselnek. A teljes vacsoraélmény azonban még várat magára, nem kívánunk spoilerezni, hiszen mi is kellőképpen felspanolva várjuk a folytatást.

Babérliget Könyvesbolt, 1073 Budapest, Kertész utca 29.

Laurel Budapest, 1073 Budapest, Kertész utca 29.