Finom, fűszeres, magyaros és jól variálható – csoda, hogy eddig még nem hallottunk fasírtos vállalkozásról. A Paulay Ede utcában azonban nemrég belevágtak a fasírtiparba, csakhogy az itteni kis gombócok hosszú kísérletezések eredményei, négyféleképpen készülnek, klassz köretekkel társíthatók, és tökéletesen beillenek egy gyors ebédnek vagy egy laza vacsorának. A Fasírt Kitchenben jártunk.

Itt ez a nagyon magyar étel, a fasírt, ami nem kevésbé gyakori a családi ebédeken, mint a húsleves vagy a töltött káposzta. Ráadásul rendelkezik azzal a szerethető tulajdonsággal, hogy jól variálható. Ez ihlette meg a VakVarjú csapatát, és vezetett el odáig, hogy 2019 februárjában megnyitották a Fasírt Kitchent, ahol bizony ezekre a fűszeres, panírozott húsgolyókra építették a menüt.

Kérhetünk hagyományos sertés-, szarvasgombás marha-, kacsa- és velős változatot is, vagy akár ezeket kombinálva. A golyók 6-os (780-870 Ft) és 12-es (1390-1590 Ft) kiszerelésben kerülnek a papírtányérra (vagy ha hamburgerben kérjük, két buci közé), hogy aztán édesburgonya, tócsni vagy épp brokkolisaláta körettel egészítsük ki őket. A hasábot többféle házi fűszersóval és házi szószokkal extrázhatjuk, és érdemes is – ezeket egy külön asztalon találjuk, tehát önkiszolgálós rendszerben használhatjuk.

Tulajdonképpen az egész koncepció önkiszolgálásra épül: a pultnál tudunk rendelni, és a sorszámunk láttán ugyanitt tudjuk átvenni a frissen sült ételt. De ez egyáltalán nem zavaró, sőt a műfajnak kifejezetten jól áll. Ami viszont kényelmessé teszi a továbbiakat, hogy a street foodos helyekre jellemző talponállás helyett itt az ételünkkel felvértezve a fölszint és a galéria asztalainál is helyet foglalhatunk.

A dizájn fiatalos és laza, a kiszolgálás gyors, vannak klassz menük, kézműves sörök (csapon a Vak család sajátja, az Aranyvarjú, palackban pedig Fehér Nyúl és Szent András), és amúgy egyéb sültek és magyaros vonalat erősítő ételek is, mint kolbász, marhagulyás vagy grillcsirke. Ezeken túl, hogy Balázs séf kreativitását tréningben tartsák, és főként hogy a környékbeli irodistákra gondoljanak, készítenek heti ajánlatot, és naponta változó déli fogást is kínálnak (grilltől rakott ételeken át főzelékig), 990 Ft-ért.

A Fasírt így lesz olcsó ebédelős hely, laza környezet sörözéshez, falatozáshoz és hangulatos bisztró szívmelengető, hazai emlékeket idéző vacsorához.