A hónap utolsó előtti hétvégéjére, és azon túl is számos olyan program jutott, amiket nem érdemes kihagyni, a közösségi reggeliktől a növényiskolán át a pszeudovallásos-milicista iparitechnóig.

Csütörtök

Nézd meg az idei BIDF - Budapest International Documentary Festival díjnyertes filmalkotását, a mexikói Américát, és támogasd a Magyar Hospice Alapítvány működését! Diego, a fiatal cirkuszi artista kénytelen hazatérni egykori otthonába, hogy fivéreivel közösen gondját viselje kilencvenhárom éves nagyanyjuknak, Américának. A rendkívül intim családi portré alkotói arra keresik a választ, létezik-e méltó befejezése az életnek. A filmvetítést követően kerekasztal-beszélgetés lesz életvégi méltóságról, ellátásokról és döntésekről. A pódiumbeszélgetésen elismert hazai szakemberek vesznek részt.

A kiállítás elsősorban az étek önmagán túlmutató, játékos asszociációra épülő alkotásokat és azok alkotóit szeretné bemutatni, széles nemzetközi kitekintéssel. Helyet kap majd néhány tisztán képzőművészeti munka is, de az alkotások zöme mégsem önálló művészeti projektek eredménye, hanem stílusteremtő fotográfiai magazinok, internetes oldalak felkérésére vagy termékreklámként készült produkció. A különböző indíttatásból és stílusban megfogalmazott művek mindegyikén az étel mint ihletadó forrás jelenik meg, közös jellemzőjük a játékos kidolgozás és az autonóm vizuális nyelv.

Egy éjszaka Budapest árnyékos oldalán. Csattanó pofonok, alvilági üzelmek, banális félreértések és szédítő karakterek: a POKET zsebkönyvek és a Hosszúlépés. Járunk? játékán megelevenedik Rejtő Jenő világa. Keresd meg kedvenc szereplőidet, teljesítsd a kéréseiket!

Az esemény ízvezetői Tálos Gábor, Erdődi Zoltán és Nádudvari Martin, akik egy Ázsia ihletésű tea párosítással várnak téged: lesz például cold brew tea és osztriga-kiwihab, sheng puer és sajtválogatás, birsalma, ropogós, valamint Li Shan Oolong, amihez Szent Jakab-kagylót, datolyaszilvát, narancsolajat, és feketegyökeret tálalnak majd.
Csütörtökön már a második születésnapját üli meg a Fehér Nyúl Sörfőzde, ráadásul aznap nyílik meg az Élesztőház terasza is, így már akár a szabad levegőn kóstolhatjuk végig a Nyúl-söröket. A főzde csapata játékkal is készül a jeles napra, melyen mi mást is lehetne nyerni, mint még több sört.


A koncert első fele formabontó: a zenekar egymás mellé állítja az eredeti, Bartók Béla által gyűjtött népzenét és a zeneszerző kompozícióit. Ehhez a lehető legautentikusabb partner csatlakozik: Sebestyén Márta – akinek édesanyja Kodály-tanítvány volt – személyes varázsával megfűszerezve, de változtatások nélkül adja elő a tradicionális magyar népdalokat. De nem távolodik el teljesen a népi motívumoktól az est második fele sem, hiszen Bartókot egyetlen, balladisztikus operájának komponálása közben is mélyen foglalkoztatta a népzene. A kékszakállú herceg vára férfi és nő zaklatott párbeszéde, pszichológiai misztériumjáték, amely a férfilélek legmélyebb bugyraiba visz.

A tökéletes látás fokozatosan fejlődik ki a születésünket követő hat-nyolc hónap alatt. Eleinte az agy még nem képes feldolgozni az érkező vizuális információkat. Ahogy telnek a hónapok, az agy fejlődésével nő az éleslátás távolsága is, mondhatjuk, rázúmolunk a minket fogadó világra. Megtanulunk járni és szép lassan minden ingert megismerünk. Jó esetben megszeretjük az életet és nem tudunk a szépségével betelni. Van azonban egy betegség, ami az életünk végéhez vezető úton fokozatosan visszaveszi a befogadásra alkalmas érzékeket. Főszereplőnk, Endre, lépésről lépésre távolodik el attól a csodától, amit annyira nehéz elengedni.

Péntek

Magyarország legnagyobb kerti trend és életmód kiállításán nem csak feltöltődhetsz ötletekkel, de ihletet is nyerhetsz ahhoz az ideális kerthez vagy teraszhoz! Emellett itt láthatod  először az idei év újdonságait, legyenek azok álomszép bútorok, grillek, medencék, árnyékolók, kerti gépek és szerszámok, kültéri világítás és öntözéstechnikai megoldások. 
Március 22-én a Rákóczi Rekreáció bezárja kapuit, a növényeket pedig átköltöztetik a Rákóczi téri Vásárcsarnokba, ami azzal is jár, hogy átültetik és kicsinosítják őket. A költözésben bárki segédkezhet, de főként gyerekeket várnak, hiszen közben könnyen elsajátíthatják majd az otthoni növénytermesztés és -ápolás alapjait.

A jó idő már egyre magabiztosabban kopogtat az ajtónkon, ez pedig azt is jelenti, hogy itt az ideje megszabadulni a meleg holmiktól. Így tesznek a Typo Showroomban is pénteken, ahol minden téli ruhát leáraznak, hogy helyet csináljanak a tavaszi kollekciónak. Ahogy az itt már megszokott, a háttérben zene is szól majd, ezúttal Sazabio és Jupiter & Juno jóvoltából.

Simon Safranek huszonöt órányi archív filmanyag felhasználásával készült dokumentumfilmjének középpontjában a cseh gördeszkázás hőskorát meghatározó figurák állnak. Velük megyünk vissza Prága Strahov negyedébe, ahol az első rámpa állt, a vidéki táborok és a Karlovy Vary versenyek helyszíneire vagy épp a pilseni deszkások első kunsztjaihoz. Első kézből tudjuk meg, milyen volt a deszkázás, az utcai bölcsesség, a bandázás, a csajozás vagy a buli egy diktatúra árnyékában. Afilmet a rendező által gondosan válogatott húsz számos, közösségi finanszírozással támogatott soundtrack teszi különlegessé, amely bőséggel merít a korabeli underground zenék világából – nyugatról és keletről is.

A Tünet Együttes új előadása kilóg a korábbi darabok sorából. Szabó Réka, Szász Dániel és Gőz István a társulat történetét kínálja fel egy közösségi élmény létrehozására. Cél a saját – szűkebb és tágabb – helyzet értelmezése. Hogyan érdemes folytatni a munkát, amikor a csapat tünetegyüttese az ország tünetegyüttese egyben? A független alkotók története mindenkié, aki elvesztette viszonyítási pontjait. Az új előadás a kollektív kiégési szindróma tüneteit tárja fel a társulattól ismert öniróniával és humorral. A nézőkkel együtt keresi a cselekvés lehetőségét.
"Kaszinó hangulatú világi zenék house- és diszkó-köntösben" – foglalta össze nekünk legújabb partisorozatát Nem Bettina, aki az első felvonásra Kristóf Kelement, YAMBO-t, és HI-t hívta meg krupiénak. Egész estés bakelit- és kártyabűvölés, valamint tánc végkimerülésig!


A berlini DJ-producer nem először jár Budapesten, de tekintve hogy az eddigi fellépései mind hajnalig tartó, csípőficamító táncol(tat)ásba torkolltak, így abszolút nem bánjuk, hogy ismét visszatér! A She Moves (Far Away)-jel berobbanó, és főleg a dallamos techno-house-trance világában alkotó Farben ráadásul saját bevallása szerint imád Magyarországon játszani, így az egész estés eufória garantált.

A Prurient alteregójával csikorgató zajviharokat keltő Dominick Fernow néhány éve gondolt egyet, és útjára indította a Vatican Shadow nevű pszeudovallásos-milicista iparitechnó projektjét, ami nem válaszokat szolgáltat, hanem kérdéseket vet fel. Baljós és konspiratív hangulatú, nem túl rózsás jövőképet festő kémjáték-zenéjének nincsenek hősei, csak bábui az aggasztó korszellem sakktábláján, amiket ő mozgat minduntalan – de amik egy pillanatra sem árulják el, hogy melyik oldalon állnak.

Szombat


A Mindspace csapata szombatonként ismét megszervezi  a Rákóczi Reggelit, ami összefoglalva egy nagy közösségi reggelizés, ücsörgés, barátkozás és zenehallgatás a Rákóczi téri Vásárcsarnokban. Az asztalok, székek, a vízforraló és a vágódeszkák biztosítottak, a részvevőknek egyedül az alapanyagokat kell beszerezniük maguknak.
Szombati közös reggeli három Zhao Zhou teával. Ez alkalommal is a pult körül ülhetünk, kóstolhatsz és barátkozhatsz majd. A részvétel korlátozott, a jegyek előre vásárlásával lehet biztosítani, hogy legyen helyed.

A Víz Világnapja alkalmából, március 23-án 10 órától a Vizipók-csodapók egész estés film változata az Urániában! A filmet követően játékos előadás következik a WWF Magyarország szervezésében. Az egész estés film a rajzfilmsorozat első két szériájának egyes epizódjaiból készült, amelyeket összekötő jelenetekkel egészítettek ki. A Mozinet forgalmazásában a digitálisan felújított változat kerül a mozikba, hogy a gyermekek és szülők, újabb generációi is megismerkedhessenek ezzel az örökzöld, magyar klasszikus mesével.
A Fashion Issue – A mi ügyünk program gardróbvásárt, kerekasztal-beszélgetéseket és aukciót foglal magában, amelynek a Société Budapest, a főváros legújabb kulturális központja, mint a kezdeményezés fő partnere ad otthont március 23-án, szombaton. Az esemény célja, hogy párbeszédet indítson a divatipar szereplői és véleményvezérei között, felhívva a figyelmet az arra rászorulók segítésének jelentőségére.
Befordult darkwave, indusztriális szintipop, újraértelmezett poszt-punk - a Luis Vasquez vezette The Soft Moon ellenáll mindenféle besorolási kísérletnek. Egyedi hangzásvilágú, sajátos ötletekből felépített zenéjüket ráadásul különleges színpadi látvánnyal egészítik ki, és így gyakorolnak lehengerlő hatást minden érzékszervünkre. Előttük ráadásul a törékeny r'n'b-t experimentális elektronikával ötvöző, újvonalas crooner How To Dress Well lép majd fel, karriere első budapesti koncertjét adva.

Jacques Audiard (Rozsda és csont, A próféta) Patrick DeWitt regénye alapján készült új filmje rendhagyó western. 1851-et írunk, és Charlie és Eli Sisters fivérek és gyilkosok; fiúk, akik egy könyörtelen és ellenséges világban nőttek férfivá. Kezükhöz vér tapad: bűnözők és ártatlanok vére is… és a bandita létformán kívül nem ismernek mást. Az idősebb fivér, a befelé forduló Eli öccsével együtt fosztogat, mégis mer rendes életről álmodozni. A fiatalabb, keményen iszákos Charlie élvezettel veszi át a főnöki posztot a duó akcióiban. Mindketten egyre inkább megkérdőjelezik és vitatják a másik módszereit.
David Kennedy neve mára egyet jelent a legelőremutatóbb hangzásokkal, legyen szó az általa (is) alapított Hessle Audióról, a Ramadanmanként vagy Pearson Soundként kiadott zenéiről, vagy az általa jegyzett FabricLive mixről. A DJ-producer emellett hetente prezentálja a legizgalmasabb trekkeket a Rinse FM-es műsorában, előadásokat ad a Red Bull Music Academy keretében, vagy épp olyanoknak készít remixeket, mint a Radiohead és The XX. Szóval Ben UFO-hoz vagy Pangaeahoz hasonlóan tőle is egy stílusok között ugrándozó, folyamatos Shazamozásra ingerlő szelekcióra érdemes készülni.

Vasárnap


A Flow aktuális hétvégi brunch-án sokak kedvencét, a vegán palacsintát gondolják majd újra. A már az étlapjukon is szereplő, sült csicsókával és kápia krémmel készült sós változatot most kicsit másképp fogják készíteni, mellette pedig lesz édes verzió is.
Lakberendezési kiegészítők, kisbútorok, DIY kellékek és hazai design termékek vásárán várják a Makadám Mérnök Klubba a vintage, shabby chic, indusztriális, skandináv stílus szerelmeseit! Egyedi alkotók, kézzel készített termékei, kreatív kiegészítők és workshopok teszik majd teljessé a vásárt március 24-én.
A hét utolsó napján újra Harmony Rooftop Yoga az Aria Hotel Budapest tetőteraszán található High Note SkyBarban. A látványos kilátással párosuló jógaórát Szappan Petra tartja, a gyakorlást követően pedig a Harmony Spa szolgáltatásait is igénybe lehet venni.

Több mint tíz év szünetet követően az Antik Enteriőr Régiség és Kortárs Kiállítás és Vásár idén visszatér, március 21. és 24. között, a Millenárison a legnagyobb aukciósházak, műtárgy kereskedők és kortárs galériák is különleges kínálattal képviseltetik majd magukat.
Négy zenész és egy színművész vállakozik arra, hogy Kassák Lajos válogatott verseit egy rendhagyó koncerten mutassa be. Zenéjük hűen követi a szabadverseiről ismert költő műveinek attitudjét. A megzenésítések között találunk melodikus, dalszerűen szerkesztett struktúrákat, a verseket követő szabad improvizációkat és konceptuális, avantgárd dalokat. A projekt különlegessége, hogy minden zenész is szólaltat meg verset, ezzel a személyesség, a versek megélése kerül a középpontba.
Van den Broek hagyja, hogy a fekete legyen az a vörös fonal, ami az egyik pillanatban megragad és a következőben eltávolít. Az előadás világa, akár egy sötét kamra, várakozással teli, mintha ott lebegne valami leleplezésre váró titok. Néha a valóság furcsább, mint gondoljuk. Képek, fény, mozgás, hangok, a hang-kép Arne Van Dongen munkája, Gregory Frateur az énekes hangja. Mindezek az elemek az előadásban felerősítik az érzéseket és aláássák a várakozásokat.

Hétfő

Idén március 25. és 31. között lehet megnézni a legújabb hazai és nemzetközi rövidfilmes termést.  De nem maradnak el a szakmai programok sem: pitchfórum nélkül szinte nem is lehetne már Friss Hús, maradnak a kerekasztal-beszélgetések és a workshopok is, illetve idén először BDFF, azaz Budapest Debut Film Forum is lesz, amelyben tizenöt ország legígértesebb elsőfilmes projektjei mutatkoznak be. 

 Gwilym Simcock az európai színtér egyik legtehetségesebb zongoraművésze és fantáziadús zeneszerzője, aki legutóbb Pat Metheny zenekarával járt Budapesten. Könnyedén mozog a jazz és a klasszikus zene között, miközben a jazzvilág krémjével turnézott, így játszott Bobby McFerrin, Dave Holland, Kenny Wheeler, Lee Konitz, Bob Mintzer és Nigel Kennedy zenekarában is. Jelenleg Pat Methenyvel turnézik. Emellett az elmúlt években szólistaként is egyre elismertebbé vált, márciusban is így lép színpadra Budapesten.
Újra Budapesten Izland egyik poszt-rock gyöngyszeme, a Sólstafir! Hatodik albumukat, a Berdreyminn-t nálunk is bemutatták tavaly – ennek folytatása a tavasszal Budapestre érkező turné, ami az utolsó kör az új lemez utószelében. A Sólstafir vonósokkal bővített hangszereléssel lép fel az A38 Hajón március 25-én, hogy bemutassa, hol tart éppen dalszerzési evolúciója. A setlistet nem csak a Berdreyminn határozza majd meg: számos irányból merít hozzá inspirációt a zenekar, ezúttal egy érzelmesebb, fennköltebb arcát mutatja meg a közönségnek.

Kedd

Kortárs művészet, exkluzív tárlatvezetések, kiváló borok társaságában – erről szól az Art & Wine Lover’s Club. A Ludwig Múzeum programsorozatának célja, hogy a Magyarországon is egyre nagyobb tömegeket vonzó és nemzetközi sikereket is elérő magyar borkultúrát valamint az éppen zajló gasztroforradalom újdonságait, feltörekvő tehetségeit bemutassák. Az inspirációt pedig természetesen az aktuális kiállítás, vagy a gyűjtemény egy-egy darabja adja; ebben az esetben például a kerek évforduló.

Vissza a természetbe! – jeligére rendezi meg a SUP Budapest az első nem vizes eseményét. Egy közös dokumentumfilm-nézést (Treeline) követően arról fognak beszélgetni meghívott vendégeikkel, hogy milyen óriási szüksége van a városi embernek arra, hogy időt töltsön a zöldben, a természetben. Az irodai munka, a folyamatos stressz, az információdömping korában mindenki vágyik arra a fajta nyugalomra, amelyet csak a természet tud nyújtani. Legyen szó egy erdei sétáról, extrém sziklamászásról, síelésről vagy csak egy piknikről a város szélén, minden esetben közös az a fajta belső késztetés, amely a falakon kívülre viszi az embert.
Az őz a kegyetlen őszinteség regénye; a féltékenység, az irigység, a szenvedélyes szerelem és az igaz barátság története. Az őz gyilkosok és áldozatok regénye. Gyilkolt Józsi, a Három Huszár kocsmárosa, és gyilkolt Encsy Eszter, a történet hőse, a színésznő: ki-ki a maga eszközeivel. De a két gyilkos mögött ott lapul a harmadik is, a legveszedelmesebb: a kor, amelyben a színésznő született, amely iszonyatba fullasztotta gyermekéveit, aknamezőre küldte Emilt, korai sírba a munkára képtelen, virágait babusgató édesapát, s örökre kipusztított Encsy Eszterből minden hitet, bizalmat, örülni tudást. Mindaz, amit az élettől kap, későn érkezik: sem siker, sem elismerés, sem pénz, még szerelem se váltja meg többé iszonyú önmagától. És Encsy Eszter, ahogy attól a társadalomtól tanulta, amelyben él, amely fölnevelte, öl: megöli az egyetlen embert, aki valaha szerette, és tettével halálra ítéli önmagát is. Borbély Alexandrával Szabó Magda egyik legmegrázóbb könyvéről Ott Anna beszélget majd március 26-án, a Société Budapestben.


A Liliomfi története előszőr öltözött egy korszerű musical köntösébe, de a kor természetesen a XIX. század, a szereplők pedig a színdarabból és a Makk Károly által készített nagyszerű filmből is ismert figurák, Szellemfi, Camilla kisasszony és Kányai fogadós, vándorszínészek, balatoni vendégek, sőt a szerencsétlenül járó ifjabb Schwartz is felbukkan majd. De Szente Vajk író és rendező Szigligeti Ede darabjában új színekre, új lehetőségekre is bukkant, amelyek korunkban érvénnyel és friss erővel szikráznak fel. Meddig megyünk el a boldogsákunkért? A szülők nemzedéke hogyan próbálja meghatározni az életünket? És vajon biztos nincs igazuk? A fiatalok irigylésre méltó elszántsággal próbálnak megtenni mindent a szerelmükért, és ebben a lelkesedésben lakozik valami egyedi és emberi, amelytől ez a történet mindannyiunk szívéhez közel áll. A Liliomfi bemutatójával a Madách Színház folytatja küldetését, a nézőket évről évre új magyar zenés előadással várva a Nagykörútra. Márciusban a következő napokon tűzik műsorra: 23., 24., 25., 26.
Szerda
Március 27-én Old Fashioned koktélkóstolót tartanak a Barside-ban, ez a világon az egyik legöregebb koktél, az eredeti recept szerint bourbon whiskeyből, barnacukorból és angostura bitterből áll. Az első írásos feljegyzés 1881-ből való, ekkor használták az Old Fashioned kifejezést egy bourbon alapú koktélra, a Kentucky állambeli Louisville városában található Pendennis Clubban, ami akkoriban egy gentlemen’s club volt. Egy ott dolgozó bartender készítette el James E. Pepper tiszteletére, aki egy kiemelkedő whiskey készítő volt.


A két nővér, Megan és Rebacca Lovell lenyűgöző hanggal és játékkal hozza a zsigeri, amerikai bluest. A lányok idén jelentették meg negyedik, Venom & Faith című lemezüket, amellyel először Magyarországra is ellátogatnak, így aki igazi, déli gyökerű bluesra vágyik, annak március 27-én a Dürer Kertben lesz a helye.