Az újhullámos cukrászdák és újragondolt magyaros desszertek korában szinte már anakronisztikus döntésnek tűnhet pont egy fánkozót nyitni. De csak itthon; Amerikában például a máig nagy divatja van a fánk-kávé kombinációnak, a nap bármely szakaszában. Fehérvári Viki, a Badass Coffee & Donut alapítója is a tengerentúlról hozta magával az ötletet, és lassan már egy éve szolgáltat napindító alternatívákat az Árpád híd pesti oldalának tövében. Meglátogattuk, hogy megkóstoljuk juharsziruppal és baconnel – vagy épp matcha teával és babkrémmel – készült édességeit.

Sok másik cikkünk alanyához hasonlóan Fehérvári Viki is „kitérővel” jutott el oda, ahol most van: évekig dolgozott a pénzügyi szektorban, de szép lassan rájött, hogy már nem teszi boldoggá. Ezzel párhuzamosan elkezdte magát beleásni a specialty kávék világába, és egyre inkább azt érezte, hogy ezzel többet szeretne foglalkozni. De nem akart szimplán egy újabb helyet nyitni, ahol folyékony koffeint mérnek, valami mást, többet szeretett volna. Végül Amerikában jött az ötlet, hogy legyen fánk is, hiszen azt ott mindenhol lehet kapni, és itthon is népszerű.

Így indult a Badass Coffee & Donut története, ami végül tavaly áprilisban nyitott meg a Váci úton.

A belváros forgatagától távolabb eső lokalizáció szándékos: Viki szerint utóbbi már most is telítve van kávézókkal, míg errefelé például az irodistáknak hiába lenne igénye a minőségi feketére, eddig nem tudták hol beszerezni.

Utóbbira egyébként a kisvárdai Warda Coffee Roasters neve a garancia, akinek kávéit a Badass Coffee baristái mellett például a baristabajnok Apró Franciska is dicsérte nekünk. A különböző italokat pedig a Hétforrás Birtok házi tejével készítik, ami nem tartalmaz bármiféle adalékanyagot vagy tartósítószert.

Ráadásul reggel fél nyolctól egészen tízig egy cappuccino és egy fánk kombinációja akciós áron kapható (900 forint), de ha úgy alakulna, választhatunk a különböző hidegen préselt gyümölcsleveik közül is. A hely másik névadójának számító édességek szintén mindennap frissen készülnek, és – akárcsak a nemrég tesztelt Freyjában – mindig csak három-négy fajtát készítenek, ami általában kora délutánra el is fogy.

A fánkok (480 forint per darab) kapcsán Viki szereti kiélni a kreativitását: ottjártunkkor kóstoltunk többek közt juharszirupos-baconöset és matchás-babkrémeset is, de persze a hagyományos ízvilág is képviselteti magát az olyan klasszikus párosításokkal, mint a csokis-meggyes vagy a szedres-vaníliás.

Mi egyiket sem éreztük túl gejlnek, a tésztájuk ideálisan könnyű volt, és különösen örültünk annak, hogy a gyerekkori rossz emlékeinkhez képest nem kellett legalább öt harapás, hogy megtaláljuk bennük a tölteléket. De aki éppen valami sósabbat preferálna, annak sem kell kitérőt tennie: mindennap találunk különböző wrappeket (ottjártunkkor például céklás-humuszos) és grillszendvicseket is a választékban.