Ha kíváncsiak vagytok rá, mit tud egy skandináv istennő, ha péknek áll, akkor látogassatok el a Freyjába! Mi abszolút azok voltunk, így amikor megtudtuk a hírt, hogy a The Mill-es srácok saját pékséget nyitnak, ráadásul croissant témában, nem volt kérdés, hogy eljövünk. A Szövetség utcai üzlet egy monofood bázis, vagyis (egyelőre) csak ezt az egyféle terméket kapni, de azt a legkreatívabb változatokban: naponta 6-7 sós és édes töltelékű, ropogós péksüti közül válogathatunk – már ha elég gyorsak vagyunk.

Minimalista stílusú üzlet, skandináv név, megkapó croissant-ok: amikor információmorzsák csepegtetése után február 23-án megnyitott a Freyja, nem késlekedtünk eljönni hozzájuk. Bár kóstolnunk csak harmadik nekifutásra sikerült (délutánra szó szerint kifosztják őket a vendégek), megérte kivárni: a dán recept alapján készülő croissant-ok többféle masszív töltelékkel, édes és sós változatban, vajas, de roppanó tésztával és 27 gyönyörű réteggel valahol újradefiniálják az erről a pékáruról alkotott képünket.

Tulajdonképpen egy kisebb croissant-birodalomba érkezünk, ahol kizárólag ezt a terméket kapni (legalábbis egyelőre). Mi először azt sem tudtuk, a 7-8-féle töltött változatból mit kérjünk: legyen-e sós, abból is a kecskesajtos-céklás, mézes pirított dióval vagy a portói kacsamousse-os, vörösboros körtével. Vagy legyen-e édes, pisztáciás vagy málnapürés. Végül amellett döntünk, hogy több mindenbe belekóstolunk, amivel ki is váltunk egy komplett étkezést.

Egy croissant 800 Ft-ba kerül, ami bár elsőre soknak hangzik, azt ne felejtsük el, hogy a gazdag belevalókkal inkább már sütemény vagy szendvics kategóriába tartozik. Kedvencünk a kacsa mousse-os és a pisztáciás lett, legalábbis egyelőre: a töltelékek szezonálisan változnak. Ami pedig a technológiát illeti; egy teljesen új eljárással dolgoznak, amit az egyik alapító Koppenhágából „hozott haza”: a francia vonal helyett a fentebb is emlegetett dán receptet használják. Ez például azt jelenti, hogy kovászt is alkalmaznak, a nyers tésztát hosszan érlelik, többször nyújtják, a rétegek közé pedig vajat hajtogatnak. Összesen 4 nap szükséges, hogy egy adag sütésre készen álljon, így ha a napi mennyiség elfogyott, bizony várni kell a következőre.

A kóstolás után talán nem is asszociálnátok, de könnyen előfordulhat, hogy az alkotócsapatot teszteltétek már: korábban a The Mill néven szállítottak ki péksüteményeket budapesti kávézókba. A tervek szerint a saját helyükön is vissza fognak köszönni előbb-utóbb ezek a termékek, de egyelőre maradnak a töltött croissant-ok. És hogy hová is kell menni értük? A Blaha Lujza téren és a Nagykörúton éppen csak túlra, a Szövetség utcába, ahol egy régi, klasszikus cukrászda helyére hoztak fiatalos lendületet, skandináv stílust és újító, tartalmas péksüteményt.