Újra vásznon a budapesti mozikban Catherine Deneuve, Guillaume Canet, Vincent Cassel és Isabelle Adjani is: a frankofón országok legjobb filmjeivel és számos kulturális programmal – koncertekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal – érkezik az idei Francia Filmnapok és Fesztivál. Hova menjünk, mit nézzünk? Ajánlunk pár izgalmas programot.

A francia film fogalmát és gazdag hagyományát valószínűleg azoknak sem kell alaposan bemutatni, akik csak futólag ismerik az újhullámos filmek hőskorát. Világszerte nagyjából 275 millió ember beszéli a francia nyelvet, az általuk teremtett multikulturális közösség kiterjed mind az öt kontinensre. Nemcsak  Európában, de Afrikában, Észak-Amerikában, a Karibi-térségben, a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában is születnek olyan francia nyelvű műalkotások, amik tovább gazdagítják és árnyalják a kultúrát. A filmnapok és fesztivál keretében több tucat olyan francia nyelvű alkotást mutatnak be, amelyek a közelmúltban nemzetközi fesztiválokon – Cannes, Toronto – nagy sikerrel szerepeltek, de Magyarországon még nem vetítették őket.

A vetítések fő helyszíne a Toldi mozi és a Puskin, de a fesztivál nyitófilmjeként szereplő, a csodálatos Guillaume Cane-val együtt úszónadrágott húzott középkorú férfiakból álló szinkronúszó csapat viszontagságait bemutató Szabadúszókat a Corvinban is vetítik, valamint egy igazán különleges helyen is mozizhatunk, mivel március 1-jén a Széchenyi Gyógyfürdőben is játsszák.

Újra láthatjuk a vásznon Catherine Deneuve-öt, aki Marcello Mastroiannival közös lányával, Chiara Mastroiannival játszik együtt a Claire Darling utolsó húzásában, ahol az élete utolsó napján minden földi javától megszabadulni készülő anyát és a hírre 20 év után hazatérő lányát játsszák. Izgalmasnak ígérkezik a Tajtékos napokból és az Arsene Lupin-ből is ismert Romain Duris főszereplésével készült Életem értelmei is, ami a munka mellett a gyerekneveléssel is egyedül birkózó férfi életét mutatja be, vagy a Vincent Cassel és Isabelle Adjani szereplésével készült Tiéd a világ, ahol a piti drogfutárok komplikált életébe leshetünk be. Svájci, belga, kanadai, luxemburgi, román, marokkói, pakisztáni, szenegáli kooprodukcióban készült filmek,  kosztümös dráma, thriller, és vígjáték közül is válogathatunk.

A filmvetítések és beszélgetések mellett a kulturális programok közül is szemezgettünk. Ha valaki a komolyzene rajongója, a Liszt Emlékmúzeumban Fauré, Berlioz, Saint-Saëns darabjait hallgathatja meg, míg a Budapest Music Center a Frankofón Jazz Fesztiválnak ad otthont, ha pedig koncerteznénk, az A38-on Rilès, a francia-algír rapper vár minket. A Müpában pedig bemutatják Montéclair: Jephté darabját, amely az első bibliai tárgyú francia operaként vonult be a zenetörténetbe. Emellett a Francia Intézetben könyvbemutatókat és előadásokat is tartanak, valamint kiállítások is nyílnak.