Az Anker’t falait festmények, versek népesítik be, oldalt egy próbababa pózol neccharisnyában, mögötte páran a falra festegetnek. A farekeszekből pogácsa, alma, mandarin vihető el ingyen, a fekete ponyva mögött némafilmet vetítenek, a nézők mellett oldalt pedig egy masszőr dögönyözi a vendégeket a sötétben. Az oldalsó teremben egy hölgy hárfázik, a színpadon épp stand up-előadást nyom valaki. Még az este elején járunk, mindenki szolidan nézelődik, de pár órán belül nagy buli várható. Ez már a tizedik Vad Art Kiállítás, ami csak egy estén át tart; éppen ezért van olyan érzésünk, hogy minden megtörténhet.

Egy maroknyi művész, illetve művészetkedvelő önkéntes szervezi a már több mint két éve zajló programsorozatot, aminek a koncepciója nagyon egyszerű: közelebb szeretnék hozni a kortárs művészetet az emberekhez, megadni a lehetőséget arra, hogy megismerkedjenek a különféle művészeti ágakkal magyar és Magyarországon élő külföldi alkotók művein keresztül, akikkel személyesen is lehet találkozni. Azért csak egy estés, mert a szervezőknek havi lebontásban nincs elég ideje egy ennél hosszabb rendezvényre. „Így van egy dinamikája a dolognak, minden alkalommal más és más kiállítókat és fellépőket mutatunk be, illetve a más-más helyszínek is biztosítják a változatosságot” – indokolta Stumpf Kata, az egyik alapító-szervező.

Egészen másnak indult az egész 2017-ben. Egy ír művész önálló kiállítását szerették volna megtartani, de a biztonság kedvéért bevontak más kiállítókat is, hogy legyen elég látogató a rendezvényen. Egy ismerősük testvérének üres lakása tökéletes színtérnek bizonyult, és a vártnál jóval többen jöttek el: mivel ekkor észlelték, hogy valójában mekkora igény van egy ilyen kaliberű eseményre, eldöntötték, hogy belevágnak a programsorozatba.

Azóta rendeztek Vad Art Kiállításokat az Ellátóházban, a Patyolatban, a Füge udvarban, a Dürer kertben. Amiben mindenképp eltérnek ezek az események a budapesti kortárs képzőművészeti szcénában megszokottaktól, hogy terepet biztosít az amatőröknek. A Facebookon és e-mailen lehet jelentkezni kiállítónak vagy fellépőnek portfólióval vagy a kiállítandó alkotás bemutatásával. A kiállítás anyagát a helyszín adottságait és a keletkező összképet figyelembe véve válogatják össze ezekből. „Kikötött téma vagy koncepció nincs, bárki jelentkezhet, de szeretjük, ha a pályázó munkája különleges, személyes; valami olyan, amit eddig talán még nem is láttunk sehol. Visszatérő művészek pedig akadnak jópáran.” – fejtette ki Kata.

A feltörekvő vagy feltörekedni szándékozó művészek bemutatkozása mellett alkotásra és a kreatív energiák kibontakoztatására is lehetőség nyílik, és persze az egész egy nagyon jó buli tud lenni, ahol alkalomadtán eléggé ki lehet vetkőzni magunkból. A következő február 28-án lesz a Dürer kertben. A szervezők emellett januárban belevágtak a Vad Art Opening-estekbe is, ahol egy-egy művészt mutatnak be egy estén át fix helyszínen, a Menta Teraszon.