Ha megvalósulnak a látványtervek, egy komplett liget alakul majd ki a belvárosban. A Vörösmarty téri Oroszlános kút elköltözik mostani helyéről.

A leginkább „Arany János úti metrómegálló”-ként ismert Podmaniczky tér teljes körű rekonstrukciója már 2017 óta aktuális volt, és valljuk be, a lehangoló, bódésorokkal tarkított buszmegálló-komplexumra rá is fér az átalakítás. Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester január 9-én mutatta be a terveket, és ígérete szerint a 84 fa beültetésével, a zöldterület 30%-os növelésével egy kis liget jön majd létre a város közepén.

A téren található trolibusz-végállomás megszűnik, nő majd a gyalogosok által használt terület, valamint a kerékpározás is biztonságosabbá válik, amely lehetővé teszi a gépjárművekkel azonos felületen való biztonságos kerékpározást.

A természetes lapkő burkolattal, vízjátékkal, új utcabútorokkal ismét kedvelt találkozási csomópont lehet a térből, ahol a közvilágítás is megújul és elektromos töltőállomások is helyet kapnak.

A fák beilleszkedését egy új megoldás segíti: a korszerű gyökérmenedzsment rendszer a fák gyors megerősödését és vitalitásának hosszútávú megtartását biztosítja mindamellett, hogy a fák a közművekkel és a burkolattal való együttélése is megoldódik.

A Vörösmarty tér megújulásáról még tavaly májusban született meg a döntés, amit mi is nagyon üdvözöltünk, hiszen a Belváros egyik legismertebb, turistáktól is hemzsegő terének a felújítása is régóta érett már. A felújításnak köszönhetően búcsút inthetünk az ad hoc bódévárosoknak, rendezetlen gasztronómiai és kulturális kitelepüléseknek, és végre lesz hol helyet foglalnia a járókelőknek is. A közművek, elektromos csatlakozási lehetőségeket a burkolatba rejtik, egységes arculatú árnyékoló rendszerek lesznek kialakítva.

Új köz- és díszvilágítási rendszer váltja a régit, megújulnak az utcabútorok és úttartozékok, a régimódi, több mint 30 éves betontérkő burkolatot magas minőségű, egyedi kialakítású és megjelenésű természetes lapkő burkolat: andezit, többféle gránit és mészkő váltja le. Megújulnak a csatlakozó kis utcák is, így a Deák Ferenc utca - Bécsi utca és Apáczai Csere János utca közötti szakasza, a Vigadó utca és a Harmincad utca - Erzsébet tér - Vörösmarty tér közötti szakasza is.

A beruházás keretében csak 15 új fát ültetnek el, ennek oka a földfelszín alatt működő kisföldalatti és a közműrendszer. A Vörösmarty-szobrot is restaurálják, jobban kiemelik majd a térből, az Oroszlános kút viszont odébb költözik, a Harmincad utca és a Vörösmarty tér csatlakozásánál kialakuló önálló térrészletbe, aminek kialakítását a Brit Nagykövetség elköltözése tette lehetővé.

Mindkét téren 2019 január 7-én indultak a felújítási munkálatok, és idén augusztus 31-éig be is fejeződnek a tervek szerint.