Hallottatok már a fine BBQ-ról? Ha nem, érdemes továbbolvasni vagy rögtön ellátogatni a pár hete nyílt Zeya Restaurantba. A karizmatikus, négybetűs név egy sikkes belvárosi éttermet takar, ahol mindent a BBQ-ra tettek fel, de nem a zsírpapírról kézzel evős, amerikai módon: gyönyörű, minőségi húsokat érlelnek, amiket aztán többféle fán füstölnek meg, majd pedig csinosan, de kellemes méretben prezentálják a tányérunkon.

Alig pár hete nyitott meg a Zeya, a kezdeti óvatoskodást itt mégsem érezni: a Sas utca új étterme határozott elképzelésekkel, átgondolt koncepcióval és profi konyhával erősíti a belváros gasztroszínterét. A Zeya BBQ vonalat képvisel, ezen belül is a szinte még alig hallott fine BBQ-t: nem zsírban tocsogó, kézzel falatozott ételekre kell itt elsősorban gondolni, hanem magára a konyhatechnológiára. Többféle fán, füstös környezetben sütik az ételeket, amik aztán úgy kerülnek a tányérra, hogy egy fine dining étteremben is megirigyelnék: dekoratívan komponálva, azonban kiadós mennyiségben.

A külcsínre és belbecsre egyaránt nagy hansúlyt fektetnek: a BBQ világában régóta jártas Szabó Ferenc és Szűr István konyhafőnökök felügyeletével változatos és izgalmas ételek készülnek. Kezdjük ott, hogy sajáthúsérlelőjük van – amiben hol tizennégy, hol harminc, hol több napig érlelik a húsokat. Ezeket aztán füstölik (amihez 6-8-féle fát használnakhisz minden húsnak más áll jól), majd mellé szezonális zöldségeket, szószokat társítanak – hiszen a nehéz főszereplő mellé jólesik a könnyedebb köret.

A fix étlapon (amit háromhavonta terveznek cserélni) négyféle kategóriába osztották az ételeket: Leves és más, Hús & füst, Kert és Édes csoportosíja az előételeket, főételeket, salátákat és desszerteket. A levesek közül kiemelnénk a marhahúslevest, aminek szarvasgombás friss tészta a betétje, és aminek az illatát méterekről is lehet érezni. A húsételek között kacsa, csirke, marha, bárány és hal is képviselteti magát, de megjelennek az elhagyhatatlan hamburgerek, de a saláták is. A fő étlapon túl van egy változó menü is, amit a "Frissen a piacról" néven találunk. Sőt, a Zeyába ebédmenüre is érkezhetünk (minden hétköznap dél és 3 óra között), ahol 2-3 vagy 4 fogást ehetünk végig (2990-4190 Ft).

Ami pedig az italkínálatot illeti, több mint 100-féle borból választhatunk, és sokat kérhetünk belőlük pohárral is. Nagyon szép a szortiment többek között a koktélokból, melyek listáját Bakacsi Gábor és Juhász Dávid állította össze. Alapvetően klasszikus koktélokat kérhetünk, de ezek mindegyike prémium italokból tevődik össze, és gusztusosan van szervírozva. Kifejezett kedvencünk a Zeya’s Piña Colada, amely kókuszdióban érkezik.

Aki egy elegánsan lezser helyen szeretne ismerkedni a fine BBQ fogalmával vagy szimplán csak egy igazán kraftos BBQ ételre szomjazik, bátran jöjjön a Sas utca 4. alá! Ezt akár nagyobb társasággal is meg lehet tenni, hiszen az étteremnek van egy elszeparálható, 20-33 fős része. Ha gyorsak vagytok, még karácsony környékére és szilveszterre is elcsíphettek asztalokat, erről részleteket a honlapon találtok.