Mindig kedveltük az Eater magazint, most pedig magyar vonatkozás miatt olvashatjuk: 18 budapesti éttermet listáztak, ahova érdemes betérni, ha minőségi gasztronómiát keresünk.

Az Eater online foodie magazin pár napja nem New Orleans vagy éppen Barcelona legújabb ételbárjait, topéttermeit listázta, hanem Budapestre tett kitérőt. Segítségükre volt az Off Beat Budapest szerkesztő/újságírója, amitől még hitelesebbé vált a lista. Pár mondatos felvezetés után azonnal a tárgyra térnek és következik a 18 étterem, amit érdemes kipróbálni a fővárosban – az Eater szerint. Igazán sokszínű a gyűjtés, hiszen belefér retró presszó és fine dining étterem is.

Fine dining éttermek közül A Fámát és Huszár Krisztián fogásait mintegy művészi jelzővel illeti, a MÁK Bistro magyar alapanyagait és kivételes borpárosításait emeli ki. Mészáros Ádám két Michelin-csillagos konyhája, és az Onyx étterem természetesen szintén helyet kap, hatfogásos kóstolómenüjével, mely nem olcsó mulatság, viszont tényként kezeli, hogy Európa-szerte hasonló színvonalú éttermekben jóval magasabb árazásra számítsunk.

2010 óta, vagyis nyitás óta kacsamájjal indítja a vacsorákat a Borkonyhade az is tetszik az Eaternek, hogy Michelin-csillag ellenére laza hangulatú a hely. Nem maradhat le a listáról a táblás ajánlatokkal operáló Olimpia sem, Ádám Csaba ízgazdag fogásaiért érdemes betérni a kevésbé barátságos Alpár utcába. Szép szavakkal szól a Rosensteinről, ahol a legtöbb tradicionális magyar fogás mellett a zsidó konyha remekeit is megkóstolhatjuk, külön kiemelve a sóletet.

Az 1995 óta működő Café Kör is a listán szerepel, leginkább a nyitás óta változatlan hangulata miatt. Miért ne kerülhetne nemzetközi ízekkel dolgozó bisztró a válogatásba? A Padron tapasbar, és tényleg igazi helyi kedvenc. A közel-keleti vonalról pedig a nem csak csinos, de gasztróban sem utolsó Mazel Tov-ot említik. Nem maradhatott ki a Stand25 sem, csodás rakott krumplijával és a nagybetűs somlói galuskával.

Két étkezdét is találunk: az egyik egy tipikus magyar kifőzde, a VII. kerület Kívánság Étkezdéje, melyet az olasz osteria-stílushoz hasonlít és a mátrai borzasról ír. A másik kifőzde a Monori úton van és természetesen kínai: a He-He büféről van szó. A Belvárosi Disznótoros ebédidős hurkázása sem maradhatott ki a sorból.

Nincs az az ajánló, ami ne venné számba a Szimpla Kertet, a romkocsmák atyját, a belváros leghíresebb ivóját és közösségi terét. Örülünk, hogy a vasárnapi termelői piacot is megemlítették. Kávéért a közeli Dorado Café-ba küldenek.

Nem hagyhatja ki az egyszer vándor sem a budai Bambit, ami évtizedeket, egész történelmi érákat ugrik vissza az időben. Modernebb, úgymond kortárs iddogáláshoz a Kisüzemet ajánlják, míg zenés mulatsághoz a Jedermann-t, ahol a bundás kenyeret is kiemelték.