Elindult Magyarország (és Európa) egyik legfontosabb nyári fesztiválja, a Sziget és az első nap rögtön telt házas is lett. Hogy ehhez képest nem ment minden a leggördülékenyebben, arról mindenki olvashatott már, de most fókuszáljunk inkább az előttünk álló napra, ugyanis nem csak a koncerteken szerezhetünk majd életre szóló élményeket.

Aurora Borealis - Északi fény/ 16:00, Cinema Hungary

Mészáros Márta gyakran tematizálta a női sorsot, az anyaságot, az anya-gyerek kapcsolatot, a foganást (Örökbefogadás, Kilenc hónap, Magzat), tavalyi filmjét pedig – saját bevallása szerint – a háborúban és a megszállás alatt (szerelemből és erőszakból) fogant gyerekek sorsa ihlette. Nem épp fesztiválpozitív téma, de tekintve hogy moziban már nem igazán lehet megnézni az amúgy kiváló Aurora Borealist, érdemes bekarikázni a programfüzetben.

Phare Circus: Khmer Metal/ 17:00, Cirque du Sziget

Kíváncsi vagy arra, hogy hogyan telnek a kambodzsai fiatalok mindennapjai? A Phare Circus előadása a tagok élményein alapul, az ő életükbe kaphatsz némi betekintést a Khmer Metalon keresztül. Kapcsolatok, diszkrimináció, szellemek, háború, szerelem és persze metál, egy "progresszív, modern mesébe" csomagolva. Kicsit színház, nagyon kortárs tánc és lélegzetelállító akrobatikai mutatványok tárháza.

Unknown Mortal Orchestra/ 18:30, MasterCard Színpad By A38

Az új-zélandi Unknown Mortal Orchestra eleinte a 60-as évek pszichedelikus rockját ötvözte barokos poppal és funkkal, majd lemezről lemezre tolódtak el egyre kerekebb, napfényesebb és slágeresebb irányba. Olyannyira, hogy az utolsó két lemezből jobban kihallani a Sly & The Family Stone, Pharell Williams vagy Prince hatását, mint mondjuk az Elephant 6 kollektíváét. Élőben ráadásul még feszesebbe, groove-osabban játszanak, mint lemezen, szóval nem lesz érdemes kihagyni.

Dal masoor és chapatti főzés/ 19:30, Karaván Sátor

A Dil Mastana együttes Radzsasztán leghíresebb hagyományos zenész közösségéhez, a langákhoz tartozó előadóművészekből áll, akik zenéjükben őrzik az ősrégi tradíciókat. Most azonban arra tanítanak meg majd mindenkit, hogy hogy kell igazán jó dal masoort (indiai vöröslencse-"pörkölt" gyömbérrel, chilivel és még pár másik zöldséggel) és chapattit (lapos indiai kenyér) készíteni.

Bohemian Betyars/ 19:45, Petőfi Rádió - Telekom Volt Fesztivál Nagyszínpad

A saját stílusát csak speed-freak-folkként definiáló Bohemian Betyars ugyanúgy merít a zúzós punkból, a pattogó skából, a sodró pszichedéliából, és az sem idegen tőlük, hogy a melodikus témáikat megfűszerezik magyar, balkáni és cigány dallamokkal. A színpadon valódi energiabombaként robbanó a Balti-tengertől az Atlanti óceánig mindenfelé megtáncoltatta már az embereket, így egyértelmű, hogy a Szigetes közönségnek sem fogják hagyni, hogy csak tétlenül álldolgáljon.

Cigarettes After Sex/ 20:15, MasterCard Színpad By A38

Az elmúlt pár év legnagyobb nemzetközi dreampop szenzációja, a Greg Anderson vezette Cigarettes After Sex tavaly az A38-on már bizonyította, hogy androgün, ködnyomta pop noir dalaik nem csak magányosan, fejhallgatón keresztül működnek. Hogy a David Lynch filmjeire jellemző, különleges és misztikus hangulatot egy fesztiválon is meg tudják-e teremteni – ez a kérdés a mai fellépésükkel kapcsolatban. Mi optimisták vagyunk.

Gorillaz/ 21:20, Dan Panaitescu Nagyszínpad

A 21. század egyik legizgalmasabb és legsikeresebb (és legsajátosabb) popzenei konstrukciója tavalyi két koncertje után újra Budapesten! A Blur-frontember Damon Albarn és a képregényrajzoló Jamie Hewlett által életre hívott rajzfilmegyüttes élő koncertjein ráadásul sokszor olyanok bukkannak fel, mint a Savages énekesnője, Jenny Beth, a The Clash egyik fele vagy Mos Def, szóval nincs kizárva, hogy most is tobzódnak majd a headlinerek a koncertjükön.

Seasick Steve/ 22:00, MasterCard Színpad By A38

Bár az utóbbi időben a sajtó többet foglalkozott a ténnyel, hogy a maga köré felépített "hobo-mítosz" hazugság, mint azzal, hogy Steven Gene Wold lehetne akár John Lee Hooker fehér változata is, nem érdemes elfeledni: Seasick Steve-nél kevesen érzik jobban a bluest. A saját maga által épített gitárokon játszó énekes-dalszerzőt ráadásul Jack White, Nick Cave és John Paul Jones is pártfogásába vette, jól jelezve, hogy hazai debütálása nem csak a műfaj rajongóinak lehet érdekes.

Cie Bilbobasso: Amor/ 22:45, Fidelio Színház- és Táncsátor

Adott egy pár, akik sokéves házassága mostanra kegyetlenné és erőszakossá vált. Már képtelenek egymás közelében lenni anélkül, hogy gyilkos szándékaik lennének, és minden kis apróság csak tovább rontja a helyzetet. Lakásukban a mindennapi tárgyak (beleértve a főzéshez, mosáshoz és takarításhoz használt eszközöket) potenciális fegyvernek számítanak, és nem lehet tudni, mi az utolsó csepp a pohárban, mikor változik át a helyszín valódi csatatérré. A Cie Bilbobasso előadása egyik percben játékos és kiszámíthatatlan, a másikban vad és lendületes, de egy biztos: ezután másképp fogsz veszekedni!

https://vimeo.com/195715429

Wired Aeriel Theatre: As The World Tipped/ 23:15, Nagy Utcaszínház

Egy valódi katasztrófafilm játszódik le a levegőben az idei nagy utcaszínház különleges produkciójában. Drámai filmes trükkök, vizuális effektek és lélegzetelállító légi akrobatika egyesül az előadásban, mely egy ökológiai krízishelyzetet mutat be. A produkció napjaink egyik legsürgetőbb problémáját dolgozza fel látványos és humoros formában.

Andhim/ 01:15, Colosseum By Telekom

Tobias és Simon duója a nemzetközi fesztiválok egyik aktuális kedvence, akiknek "szuper house"-ként definiált hangzása legalább annyira különleges, mint a kettőjük közti kémia. Fellépéseik során szinte sugárzik az elszántság a színpadról, energikus, kreatív, és szórakoztató módon mutatják be,  hogy ők hogy is értelmezik az elektronikus zenét. Valószínűleg a colosseumos szelekciójuk sem szűkölködik majd az igazi "kezeket a magasba"-pillanatokban.

Yellow Claw/ 03:00, Bacardí Aréna

A Yellow Claw eredetileg Amszterdam egyik leghíresebb klubja, a Jimmy Woo egyik partisorozatának volt a neve, de ma már a két alapító mindenféle stílust – dubstepet, hip-hopot, house-t vagy elektrót – összemosó, húzós szettjei jutnak mindenki eszébe róla. Valószínűleg most sem fogják engedni, hogy az energiaszint a maximális alá csökkenjen.