A valóság és a képzelet egybefonódásáról szól a Budapesti Áttűnések különleges street art kiállítás, ahol négy hazai művész az ismertebb, de a turisták által nem feltétlenül gyakran felkeresett és fotózott helyszíneket teremtette újra. A grafikákon a képzeletünkkel egy kicsit csavartak a valóságon, a tündöklő Füvészkerttől a Duna-korzó búvárkodó királylányáig mégis felismerhetőek maradtak a város karakteres jegyei.

A város kedvelt helyszínei, ha nem is a legismertebbek, de turisták százai készítenek fotókat róluk nap mint nap, mégis egy kicsit mindenkinek mást jelentenek, és mindenki máshogy is látja őket. Most négy hazai illusztrátor mutatta meg, két-két helyszínen, hogy az ő fantáziájukban hogyan kelnek életre ezek ezek az épületek és parkok. 

Ha szabad szemmel nézzük a  Citadellánál kiállított képeket a helyszíneket  ugyan felismerjük, de a műveken keveredik az alkotók fantáziavilága és Tóth Barnabás „Barnie” készített fényképek valósága. Ám ha a telefonunkon keresztül a Budapest Transition applikációval pillantunk rájuk, feltárulnak a teljes grafikák. Ugyanezeket a rajzokat láthatjuk, ha az oldalon állítgatjuk a csúszkákat. Az óriásplakátokkal és a kapcsolódó AR (augmented reality) képekkel a A Magyar Turisztikai Ügynökség a Budavári Önkormányzat a város folyamatosan változó és megújuló Budapest szubjektivitását kívánja bemutatni a turistáknak is. 

A János-hegyi Erzsébet-kilátó és a ZeneakadémiaBrunszkó „Nikon One” László illusztrátor alkotása, aki a 90-es évek elejétől több mint húsz éven át a hazai és nemzetközi graffiti / street art közösség alkotói szegmensének meghatározó alakja is volt.

A Ponty utca és a margitszigeti Japánkert kicsit szürreális-mesés világa Varga Zsolt “Sekond” munkája, aki illusztrátorként és játékfejlesztőként is dolgozott az elmúlt 10 évben.

Phylia Studióból ismerős Fenyvesi Zsófia, aki az ELTE filozófia karát is megjárva végül szabadúszó grafikusként dolgozva lett ismert a hazai alternatív szcénában. A faintarziás egyedi gördeszkák és saját építésű motorok után most a Füvészkertet és a budai rakpart legkeskenyebb házát álmodta újra ragyogó színekkel.

A Duna-korzó ikonikus Királylánykája és a Memento Park voltak a célpontjai Ál Tamásnak, akinek a mintái és grafikái már feltűntek YKRA táskákon, nemzetközi antológiákban vagy akár a párizsi Musée d'Art Décoratifban is.