Gyros és pizzaszelet – két igazi éjjeli "felszívós" étel, amit egy-egy görbébb este után hosszú mérlegelések után mégis megvásárolunk. Ilyenkor nem sikít fel a lelkünkben élő gurmé, csak valami gyorsra és szilárdra lőnénk, hogy ne legyen olyan hasító a másnap reggel. Kevés a klasszikus szendvicses, ám most találtunk egyet a Rákóczi úton. Egyszerű, funcionális.

Sokunk emlékszik még talán a Wesselényi utcai Tüzes Vasalóra. A hétfőtől péntekig nonstop nyitva tartó, tényleg rémesen egyszerű, mégis sok estét megmentő és valóban finom vasalt szendvicseket gyártó hely már sajnos csak a múlté. A nagy streetfoodrobbanás előtt lehúzták a rolót, sokak bánatára. A hamburger és a dürüm felváltotta a ropogós szendókat.

Bár nem ugyanez a konstrukció, viszont hiányoljuk a szendvicseket az éjszakából, ezért örömmel fedeztük fel, hogy a Rákóczi úton, pár lépésre az Astoriától, megjelent egy szendvicsekkel is foglalkozó zsebkendőnyi hely, ami 00:00-ig nyitva tart, a hét minden napján.

A San Da Vinci durva kultúrmixet hoz: egyrészt biztos a török hatás, nem csak a köfte, baklava és a hűtőből figyelő ayran miatt: sok török kultúrához tartozó apróságot fel lehet fedezni odabent. Viszont a név olaszos, a büfé falán többször is megjelenik Mona Lisa és Da Vinci, szóval van egy kis képzavar, de oda se neki, esti snackelésre jöttünk, nem a legmagasabb kritériumoknak kell megfelelni koncepció tekintetében.

Az utcafrontra néz egy rostlap, a tekercsek (lavas), a szendvicsek és a kis nyárson sült húsok is ezen készülnek, frissen, rendelés után fognak hozzá, nincs előre legyártott szendvics sem. Érdeklődtünk, hogy melyiket ajánlják, és a sajtos-csirkés (990 forint) mellett döntöttünk. Zöldség, majonéz, a roston sült fűszeres csirkemellcsíkok és olvadt sajt kerül a szezámos buciba. Korrekt méret és ízek. Sajtos-tojásos, kolbászos-tojásos, 3 sajtos is kérhető, ha a klasszikusokat nézzük. Zömében 1000 forint alatt kijöhetünk a szendvicsekkel.

Toastokat is készítenek, szintén a kolbász-sajt-gomba vonalon. Nincs bio gombaszállító és kézműves sajt, amit ígér, azt kapjuk.

Mi megkóstoltunk egy borjúnyársat (1490 forint) is, ami 4 kisebb, borjúkockákból álló "rablóhúst" jelent, salátakörettel és a roston megpirongatott török lepénnyel.

Tehát, ha az Astoria környékén járnánk, még éjfél előtt és nem feküdne se a gyros, se a pizzaszelet, de mégis ennénk valamit, alternatíva lehet a San Da Vinci. A galériáján helyet is foglalhatunk, tehát nem muszáj gyalogosan elfogyasztani a szendvicseket.