Az első hírek és látványtervek 2014-ben láttak napvilágot a különleges formájú Budapest ONE irodakomplexumról, de az építkezés csak 2018 elején indult meg. Az egész Kelenföldi pályaudvar környékét érintő városrehabilitációs projekt részeként épül fel a 65 ezer négyzetméteres irodapark, amely különleges formájával és környezettudatos megoldásával a város nyugati kapujában fog állni.

A 4-es metróvonal 2014-es megnyitásával egyre inkább felértékelődött dél-budai végállomásának, a Kelenföldi pályaudvarnak a környéke. A belvárosból is már 10-15 perc alatt megközelíthető csomópont környékén a vasúti területeken kívül jelentős rozsdaövezet is elterült, ami valljuk be, nem túl imponáló látványként fogadta eddig a nyugat felől autóval vagy vonattal Budapestre érkezőket.

A Corvin negyedet is fejlesztő Futureal

legújabb városrehabilitációs projektje ezt a területet célozta meg az Etele téri oldalon épülő plázával és a Balatoni út melletti Budapest ONE-nal. A rendhagyó alakú, amőbaszerű épület tervezője a Mérték Stúdió (pontosabban mostantól Paulinyi-Reith & Partners) volt, különleges formáját pedig annak is köszönheti, hogy a legmesszemenőbb mértékben igyekeztek úgy alakítani az épületet, hogy az minél környezettudatosabb és energiahatékonyabb legyen.

A látvány mellett praktikus szempontjai is vannak a hullámzó homlokzatnak és alaprajznak, a kedvező benapozás vagy a belső udvar megfelelő bevilágítása is mind fontos tényező volt a kialakításánál, de a tájolás során figyeltek a szélcsatornákra és az uralkodó szélirányra is. A leendő irodaépület magasságával nem szárnyalja túl a szomszédos őrmezei lakótelep házait sem, bár a beépítési magasság szabályozása ezt itt már lehetővé tenné.

Az előzetes terveken és

ebben a videóban is jól látszik, hogy közlekedés szempontjából is mennyire optimális a helyszínválasztás, a vonaton kívül gépkocsival és tömegközlekedéssel is könnyen elérhető, a metró mellett több villamos- és buszvonal is érinti a területet, illetve az agglomerációs buszjáratok is ide futnak be. Valamint az Etele Plaza felépülésével a szolgáltató szektorok is jelentősen fejlődnek.

A szalagként tekergő irodakomplexum az elsők között szerezte meg Magyarországon a nemzetközi WELL Building Platina előminősítést. Ez azt jelenti, hogy a tervezés során számos olyan szempontot is figyelembe vettek, amelyek a leendő dolgozók testi és lelki egészségének a biztosítására irányul a munkakörnyezetben, az épületeknek az emberi szervezetre, egészségre, közérzetre gyakorolt hatását vizsgálja és értékeli hét szempont – a levegőellátás, a víz, az egészséges táplálkozás lehetősége, a természetes fény, a testmozgás, a kényelem és a szellemi frissesség – alapján.

A testmozgás lehetőségének biztosítására például futópálya is épül a komplexum tetején, de zöldteraszt, belső kertet, éttermeket és kávézókat is kialakítanak. Az összesen 4 szárnyból álló irodapark első ütemének átadása 2019 második felében várható, ennek keretében 25 000 négyzetméter irodaterület és 2 600 négyzetméter kereskedelmi és szolgáltató egység épül fel, valamint a mélygarázs egy része. Reméljük, hogy a látványterveken kifejezetten izgalmasnak ígérkező épület egyedi részletei a megvalósítás során sem maradoznak el, és ez a sokáig kissé gazdátlan, eddig főként csak átszállási csomópontként funkcionáló terület is új élettel telik meg.