Gasztró

Se presszó, se tej – bevállalós koncepcióval nyílt meg a Filtery kávézó-teázó a Lónyay utcában

Fotó : Csudai Sándor / We Love Budapest
Filtery, brew bar, kávé, tea, filterkávé, kávézó, teázó

Épp, hogy leütöttük az utolsó karaktert a Coffee Stand Gutenbergről szóló cikkünkben, már jött is a hír, hogy az alapító srácok új helyet fognak nyitni. A koncepció enyhén szólva bevállalós, és egy vérbeli olasz valószínűleg visszafordulna a Filtery ajtajából. Itt ugyanis nem árulnak presszókávét, sőt, még tejet se tárolnak a pultban, amire már a magyar átlagkávés is felvonná a szemöldökét.

Az újhullámos kávéfanok viszont nagyra értékelik az ötletet, a Filtery ugyanis egy brew bára brew annyit tesz, főzni, és a kifejezés a csöpögtetéssel készült filterkávéra utal, ami a tea mellett a fő profilja a helynek.

Fotó: Csudai Sándor / We Love Budapest
Fotó: Csudai Sándor / We Love Budapest

Ahogy a Coffee Stand Gutenbergben, úgy itt is jó minőségű, világosra pörkölt kávészemekből főzik a nedűt, kétféléből: a nemzetközi őrlőt a külföldi nagyágyúk termékeinek szentelik (ami épp egy Gardelli), a másikat a magyar pörkölőknek, ami épp a Costa Ricán élő magyar kávétermesztő, Bányai László Lucky Cup által pörkölt kávéja. (Ami annyira népszerű lett az utóbbi időben, hogy pár héten belül elfogy, és a következő szüretig várni kell, hogy megkóstolhassuk.)

Fotó: Csudai Sándor / We Love Budapest

“A presszógépek megjelenése előtt még így kávéztak, ezért izgalmas nekünk a módszer; autentikus és visszatér a gyökerekhez” – indokolták a koncepciót a tulajdonosok. Az eredmény egy elsőre könnyedebbnek tűnő, hosszabb ital, amiről azt hinnénk, nyugodtan megihatjuk esti kakaó helyett, annyira gyenge, pedig a valóságban jóval erősebb a rövid feketénél, mivel hosszabb ideig ázik benne az alapanyag. A Filteryben french press, V60 és bratch brew technikákkal dolgoznak, utóbbival 1 liter amerikai stílusú kávét kapnak.

A filterkávét ránézésre akár egy erősebb teával is össze lehetne keverni, és ez a hasonlóság szülte az ötletet, hogy teával egészítsék ki a kínálatot. A Ye Tealeaves márka megálmodója Kövecses Olivér, aki a Kínában töltött két év alatt szeretett bele a műfajba, és az „újhullámos” jelzőt a jó minőségű teafogyasztás szinonimájává tette.

Fotó: Csudai Sándor / We Love Budapest

Közvetlenül a termelőkkel tartja a kapcsolatot, zöld, oolong és fekete teái pedig lényegében ugyanazt nyújtják, mint az autentikus keleti szertartásos teázók. Mindössze eszközökben és a külcsínben különböznek tőlük, például letisztult dizájnú üvegfilterekben áznak agyag helyett.

Fotó: Csudai Sándor / We Love Budapest

Már a Coffee Stand Gutenberg látogatásakor is elcsodálkoztunk azon, mennyire szemtelenül fiatalok az alapító-tulajdonosok. Egyikük sincs még 25 éves, a kereskedő géneket örökölt Tóth Máté viszont már az általános iskolában boltot nyitott az osztályban, és nem a kávézó az első vállalkozása. Varga-Tóth Simon inkább a vendéglátóipari tapasztalataival erősíti kettejük duóját, és még csak most fog diplomázni teológia szakon. Az életkornál viszont még meglepőbb az a rutin és gyorsaság, amivel a Filteryt megnyitották.

Fotó: Csudai Sándor / We Love Budapest
Fotó: Csudai Sándor / We Love Budapest

Egy olyan helyben mondjuk régóta gondolkodtak, ahol le is lehet ülni, azt viszont biztosan tudták, hogy egy sokadik specialty kávézót nem akarnak nyitni. Két szerencsés együttható bukkant fel ekkor a láthatáron: Kövecses Olivér megkörnyékezte őket a teával, és egyik jóbarátjuk fodrászüzletének alsó szintje is elérhetőnek tűnt. A vegán és környezetkímélő termékekkel dolgozó Cé fordászszalon a második emeleten működik, az alsón rendezkedett be a Filtery.

Filtery
  • 1093 Budapest, Lónyay utca 23.