Ha utálod az egy bögre kihűlt kávé feletti ücsörgést valamelyik belvárosi kávézólánc foteljeiben, de eddig nem igazán találtál alternatívát, és ha nem irodából dolgoznál, de a home office-hoz sincs kedved, akkor itt egy megoldás. A tabáni UrbanFood Cafe & Coworking egy itthon teljesen szokatlan, fordított koncepciót kínál: ha ide beülsz, az eltöltött idő után kell fizetned, nem a megivott kávék vagy szörpök után. Ráadásul munkaidő után pedig bérelhető workshopok tartására az egész helyiség. Hogy ez hogyan működik a valóságban? Teszteltük.

Különösen hideg hétfő reggel volt, amikor elindultunk dolgozni, de a változatosság kedvéért most az iroda helyett a Tabán felé vettük az irányt. Az egykor vendéglátásáról nevezetes tabáni városrész – már ami ugye megmaradt belőle – manapság elég szomorú képet fest, ha akár csak egy jó kávéra, teára szeretnénk valahova beülni.

Ezért is lettünk izgatottak, amikor megláttuk, hogy megnyílt egy új hely az Attila úton, hát még amikor megtudtuk, hogy milyen különleges koncepcióval. A kávézó és coworking irodaként működő UrbanFood különlegessége, hogy nem az italokért kell fizetni, hanem az itt eltöltött időért. A külföldön már több helyütt, Francia- vagy Oroszországban hatalmas sikerrel működő koncepció kis hazánkban még újdonságnak számít.

Az alapító-tulajdonos, Rátz Balázs már kellő tapasztalattal rendelkezik a vendéglátás terén, és az újító szándékú törekvések sem állnak messze tőle. Az online vásárlótérként, majd piacként is működő Az Én Piacommal elérte, hogy a termelőktől a minőségi termékek könnyebben és gyorsabban jussanak el a vásárlókhoz Budapesten. Mostani vállakozása pedig nem kisebb, mint egyszerre működteni a helyet irodaként, kávézóként, 5 óra után workshop-, és rendezvényhelyszínként, és ha mindez nem lenne elég, szendvics cateringet is vállalnak. De kezdjük a történetet az elején.

Az Auguszt-udvarként is ismert házat a világhírű cukrászmester és neje építette, és egy kisebb uzsonnázóhelyet is üzemeltettek itt. Aztán hosszú évtizedekig a Tabán teázó működött az utcafronton, ennek emlékét őrzi a megmentett piros neonfelirat is. Amúgy a berendezés több meglepetést is tartogat: a padok a fal mentén a MÜSZI-ből kerültek ide, annak bezárása után, a létra-fogas Balázs sufnijából, a csempepadló pedig három réteg linóleum felvakarása után bukkant elő.

A berendezés amúgy szellős és praktikus, munkához elengedhetetlen konnektorok mindenhol, gyors wifi, az asztalok mobil ipari kocsik, amelyek guríthatóak és szétszedhetőek, ráadásul a lakkozásuknak hála, könnyen tisztíthatóak és vágódeszkaként is funkcionálhatnak, a fémhálóra tekert égősorok pedig szabadon rendezgethetőek. 

A betévedő környékbelieknek még furcsa a koncepció, hogy a pultnál nem egy tejeskávét, zöld teát vagy Rita házi szörpjét kérik, (persze ezt is lehet, ha valaki szeretné), hanem inkább beugró jegyet vesznek 1 órára (1000 Ft), vagy félnapos-napos jegyet, ha hosszabban itt dolgoznak, esetleg bérletet, amiben benne van a fenti italok fogyasztása.

Nyáron pedig majd bővül a kínálat limonádékkal, jegeskávéval és teával is. Ha pedig megéheznénk, akkor sem maradunk hoppon: változatos a szendvics- és süteménykínálat, a környékbeli viszonyokhoz képest baráti, 250-450 Ft-os áron, és vannak vegetáriánius opciók is. A sütik is mind háziak, a croissanttól kezdve a tortákig, naponta változó kínálattal, attól függően, hogy Balázs éppen mit sütött ki.

Ha privát megbeszélést szeretnénk tartani, vagy helyet keresünk egy angol korrepetálásra, esetleg Skype-meetingünk lesz, egy kisebb, elszeparált háromfős helyiségben ezekre is van lehetőségünk. A munkaidő lejártával pedig 5 órától bérelhető a helyszín workshopok tartására, de csatlakozhatunk valamelyik programhoz is.

Volt már itt tésztafőző iskola, de Valentin-nap alkalmából lesz bonbonkészítő workshop, és a bevállalósabbak pedig lessék a közelgő eseményeket, mert kolbásztöltésre is lesz lehetőség vagy laskagombák nevelgetésre, természetesen vacsorával egybekötve.