Budapest

Kávézóba oltott közösségi iroda – teljesen új koncepcióval nyitott meg az UrbanFood a Tabánban

Fotó : Polyák Attila / WLB
UrbanFood Cafe & Coworking

Ha utálod az egy bögre kihűlt kávé feletti ücsörgést valamelyik belvárosi kávézólánc foteljeiben, de eddig nem igazán találtál alternatívát, és ha nem irodából dolgoznál, de a home office-hoz sincs kedved, akkor itt egy megoldás. A tabáni UrbanFood Cafe & Coworking egy itthon teljesen szokatlan, fordított koncepciót kínál: ha ide beülsz, az eltöltött idő után kell fizetned, nem a megivott kávék vagy szörpök után. Ráadásul munkaidő után pedig bérelhető workshopok tartására az egész helyiség. Hogy ez hogyan működik a valóságban? Teszteltük.

Különösen hideg hétfő reggel volt, amikor elindultunk dolgozni, de a változatosság kedvéért most az iroda helyett a Tabán felé vettük az irányt. Az egykor vendéglátásáról nevezetes tabáni városrész – már ami ugye megmaradt belőle – manapság elég szomorú képet fest, ha akár csak egy jó kávéra, teára szeretnénk valahova beülni.

Fotó: Polyák Attila / WLB
Fotó: Polyák Attila / WLB

Ezért is lettünk izgatottak, amikor megláttuk, hogy megnyílt egy új hely az Attila úton, hát még amikor megtudtuk, hogy milyen különleges koncepcióval. A kávézó és coworking irodaként működő UrbanFood különlegessége, hogy nem az italokért kell fizetni, hanem az itt eltöltött időért. A külföldön már több helyütt, Francia- vagy Oroszországban hatalmas sikerrel működő koncepció kis hazánkban még újdonságnak számít.

Fotó: Polyák Attila / WLB

Az alapító-tulajdonos, Rátz Balázs már kellő tapasztalattal rendelkezik a vendéglátás terén, és az újító szándékú törekvések sem állnak messze tőle. Az online vásárlótérként, majd piacként is működő Az Én Piacommal elérte, hogy a termelőktől a minőségi termékek könnyebben és gyorsabban jussanak el a vásárlókhoz Budapesten. Mostani vállakozása pedig nem kisebb, mint egyszerre működteni a helyet irodaként, kávézóként, 5 óra után workshop-, és rendezvényhelyszínként, és ha mindez nem lenne elég, szendvics cateringet is vállalnak. De kezdjük a történetet az elején.

Fotó: Polyák Attila / WLB
Fotó: Polyák Attila / WLB

Az Auguszt-udvarként is ismert házat a világhírű cukrászmester és neje építette, és egy kisebb uzsonnázóhelyet is üzemeltettek itt. Aztán hosszú évtizedekig a Tabán teázó működött az utcafronton, ennek emlékét őrzi a megmentett piros neonfelirat is. Amúgy a berendezés több meglepetést is tartogat: a padok a fal mentén a MÜSZI-ből kerültek ide, annak bezárása után, a létra-fogas Balázs sufnijából, a csempepadló pedig három réteg linóleum felvakarása után bukkant elő.

Fotó: Polyák Attila / WLB

A berendezés amúgy szellős és praktikus, munkához elengedhetetlen konnektorok mindenhol, gyors wifi, az asztalok mobil ipari kocsik, amelyek guríthatóak és szétszedhetőek, ráadásul a lakkozásuknak hála, könnyen tisztíthatóak és vágódeszkaként is funkcionálhatnak, a fémhálóra tekert égősorok pedig szabadon rendezgethetőek. 

Fotó: Polyák Attila / WLB
Fotó: Polyák Attila / WLB

A betévedő környékbelieknek még furcsa a koncepció, hogy a pultnál nem egy tejeskávét, zöld teát vagy Rita házi szörpjét kérik, (persze ezt is lehet, ha valaki szeretné), hanem inkább beugró jegyet vesznek 1 órára (1000 Ft), vagy félnapos-napos jegyet, ha hosszabban itt dolgoznak, esetleg bérletet, amiben benne van a fenti italok fogyasztása.

Fotó: Polyák Attila / WLB

Nyáron pedig majd bővül a kínálat limonádékkal, jegeskávéval és teával is. Ha pedig megéheznénk, akkor sem maradunk hoppon: változatos a szendvics- és süteménykínálat, a környékbeli viszonyokhoz képest baráti, 250-450 Ft-os áron, és vannak vegetáriánius opciók is. A sütik is mind háziak, a croissanttól kezdve a tortákig, naponta változó kínálattal, attól függően, hogy Balázs éppen mit sütött ki.

Fotó: Polyák Attila / WLB
Fotó: Polyák Attila / WLB

Ha privát megbeszélést szeretnénk tartani, vagy helyet keresünk egy angol korrepetálásra, esetleg Skype-meetingünk lesz, egy kisebb, elszeparált háromfős helyiségben ezekre is van lehetőségünk. A munkaidő lejártával pedig 5 órától bérelhető a helyszín workshopok tartására, de csatlakozhatunk valamelyik programhoz is.

Fotó: Polyák Attila / WLB

Volt már itt tésztafőző iskola, de Valentin-nap alkalmából lesz bonbonkészítő workshop, és a bevállalósabbak pedig lessék a közelgő eseményeket, mert kolbásztöltésre is lesz lehetőség vagy laskagombák nevelgetésre, természetesen vacsorával egybekötve. 

UrbanFood Cafe & Coworking
  • Budapest Attila út 27.
  • H-P: 9.00-17.00