Rátaláltunk egy egészen új magyaros étteremre a Bazilika szomszédságában, ami nem is igazán étterem, inkább vendéglő. Mert Koller Tamás, a Lóca vezetője vallja, hogy a kettő között nagy a különbség. És azt is, hogy tunkolni jó, na meg hogy minden a friss alapanyagon múlik. Ezért jár személyesen a Központi Vásárcsarnokba, ezért tesz meg kilométereket a konyha és a vendégtér között naponta, és minden bizonnyal ezért olyan meggyőző a vendéglője. Újhullám és fine dining nincs, panír, szaft, ebédmenü és szakértelem viszont annál inkább.

Szeretjük a nápolyi pizzát, rajongunk a tikka masaláért, finom a burrito és remek a rámen, de a nemzetközi gasztrokínálat és az újhullámokat meglovagoló bisztrók mellett néha jólesik valami nagyon hazai. Például csirkemell, ami egyszerre van rántva és töltve, resztelt libamáj, ami tocsog a tunkolni való szaftban vagy vadpörkölt túrós sztrapacskával. Ezzel éppen a Lóca vendéglő étlapjáról idéztünk, ami a belvárosi Október 6. utcában alkot a magyaros konyha jegyében, a tematikától elvárható népies dekoráció között. A lokáció ne tévesszen meg senkit: a vendéglő távol áll egy turistacsomag elemétől, itt a külföldi vendégek mellett a budapestieknek is főznek.

Például kiadós ebédmenüt, méltányos áron: 1290 Ft-ért 2, 1490 Ft-ért 3 fogást lehet végigenni, időnként a menzán edződött gyerekszívünket megdobogtatva - bár a minőséget jócskán túlszárnyalva. Előételként tartalmas levesek, főételként pedig többféle tételből is választhatunk, ami között biztosan lesz valami rántott, rakott vagy szaftos. És akkor még ott a desszert, ami a palacsintától kezdve a somlóin át a stíriai metéltig széles palettán mozog.

Míg az ebédet hétköznap dél és 4 óra közé kell belőnünk, az étlaphoz a nap bármely szakaszában nyúlhatunk. Így tettünk mi is: az egyoldalas menüre sok tartalmas fogás fért rá, amiből szúrópróbaszerűen kóstoltunk. Így került elénk egy csinos Magyarosvegyes ízelítő (1890 Ft), rajta többek között körözöttel, tepertőkrémmel és lila hagymával, valamint resztelt libamáj, aminél a kenyér tunkolása egy kihagyhatatlan lépés.

Főétel fronton a fűszeres juhtúróval töltött, rántott csirkemell (Juhászbojtár kedvence - 2690 Ft) lett az egyik kedvenc, ami mellé kacsazsírban sült krumpli jelentette az abbahagyhatatlan köretet. Kóstoltunk rántott fogast (2990 Ft) és tarját is, de a legnagyobb meglepetés az omlós húsú, édeskés, vörösboros vadpörkölt volt, túrós sztrapacskával (3490 Ft) – ha csak egy valamit próbálunk ki, legyen ez.

Az ételek ízletesek és nem mellesleg akkora adagok, hogy akár plusz egy étkezésre is elegek lehetnek. A hely hangulatához sokat hozzátesz Koller Tamás is, aki hol a konyhában, hol a vendégtérben bukkan fel, éppen csak egy "hogy ízlik?", "melegítsük meg!" erejéig. Tamás vérbeli vendéglátós, sok éves tapasztalás után, a nyugdíjas lét nyugodalma helyett választotta a régi bútorok személyes felkutatását, a Központi Vásárcsarnokban tett látogatásokat, folyamatos kóstolgatásokat és mindent, ami a vendéglátással jár.

Ennek eredménye a magyaros vendéglő, már-már csárda-kategória által megkövetelt dizájn is, aminek elemeit Tamás vidéki portákról, padlásokról szerezte be. Ott a plafonra aggatott hosszú szárú csizma, a kukoricacsuhé, a régi billenő mérleg, a kredenc, és pluszban Budai Katalin kézzel festett tulipánjai, valamint aktuálisan Bánhelyi József Zoltán paraszti életképei is. Mindezt persze még mindig lehet fokozni: csütörtöktől vasárnapig élő zene szól, egyfajta modern cigány muzsika, és havonta egyszer egy ismert személy főzőestjeire is be lehet majd jelentkezni.

A Lócával plusz egy megbízható hely került a jó magyaros vendéglők listájára, ahova ugyanolyan szívesen lehet elhozni a családot és a külföldi barátokat, csak ne felejtsünk el asztalt foglalni!