Végy egy Törökország-mániás lányt, adj hozzá egy gasztroblogot, majd kavard össze gasztroprogramokkal, most a húsmentesség jegyében. Ez a havi menü a Nar Gourmet-nál, annál a blognál, amit Tóth Ági már másfél éve tölt meg eredeti török receptekkel és történetekkel. Ebben a hónapban azonban mindez kilép a virtuális valóságból: Ági közös reggelit, vacsorát, főzést és workshopot szervez. A téma: török húsmentes ételek, a színtér pedig a PANCS Gasztroplacc, egy lakásétterem, a Kozmosz és a Chefparade.

„Törökország elég távol van ahhoz, hogy már egzotikusnak számítson, de elég közel ahhoz, hogy még be tudjuk fogadni" – vélekedik Tóth Ági, a Nar Gourmet gasztroblog alapítója. Ági nem csupán egy Törökországot kedvelő lány, megtanulta a nyelvet, elmerült a kultúrában és egyre csak várja, hogy kiutazzon, kutasson, kóstoljon és főzzön. Utóbbihoz eredeti recepteket fordít, amikből aztán színes-illatos fogásokat készít. Ezeket másfél éve saját blogján is megosztja.

Ez azért is nagyon hasznos, mert magyar nyelven amúgy nem igazán találunk török szakácskönyveket, és ez igencsak megnehezíti az autentikus ételek elkészítését. De itt van Ági, aki szabadidejében olyan inspiráló dolgokkal foglalkozik, mint interjúk készítése kedvenc isztambuli reggelizőhelyének tulajdonosával vagy épp egy gasztronómiai programsorozat szervezése, a török húsmentes ételek jegyében. Ez utóbbi apropóján találkoztunk vele, abban a lakásétteremben, ahol sokfogásos török reggeliknek is meg szokott teríteni.

Ha már így alakult, mesélés közben főzött is nekünk.Elnéztük Ágit, miközben Törökországból beszerzett gránátalmasziruppal (amit nagyon sok ételhez használnak ebben az országban) locsolta meg a török rizst, és további jellegzetes alapanyagokkal ízesített: paprikapasztával, itthon szömörceként ismert sumac fűszerrel, bazsalikommal, mentával. Az egy dolog, hogy ennek eredményeként kóstoltunk frissítő, nyárias, gránátalmás bulgursalátát, szárított padlizsánba töltött rizses ételt (a törökök állítólag imádják a töltött fogásokat) és egy különc pudingot, amiben rizs, sáfrány és kurkuma is elfért, de azt is megtapasztaltuk, hogy mennyire változatos a török konyha.

Sőt, megtudtuk, hogy a mostani húsmentes programokat egy Steiner Kristóffal való találkozás inspirálta, mely során kiderült, hogy Kristóf maga is Törökország-rajongó.

Az első esemény egy közösségi főzés lesz a PANCS Gasztroplaccon, ahol Ági tökös-csicseriborsós-kapros egytálételeiből befolyt összeget jótékony célra fordítják. Bennfentes infó, hogy ugyanitt, ugyanekkor Szabadfi Szabi pékmester a Panificio il Basilico amúgy is terebélyes standját török péksütikkel egészíti majd ki. A PANCS-nak otthont adó Élesztőbe Ági még egyszer visszatér majd, hogy egy workshop keretén belül megossza többek között a töltött szőlőlevél hajtogatásának fortélyait. Lesz aztán török reggeli, földön ülve, sokféle sós és édes fogás körül órákig elbeszélgetve, de hasonló hangulatban megálmodott közösségi vacsorára is bejelentkezhetünk a Kozmosz Vegán Étterembe. Amúgy itt június 27-30. között egy komplett török menüt is kipróbálhatunk. A programok izgalmasnak és – az előkóstoló után szólva – ízletesnek ígérkeznek, és reméljük, a jövőben is sok hasonló megmozdulásra számíthatunk.

A programok a következőképpen alakulnak (regisztráció szükséges):